Ovidiu Tonița revine în activitate la US Carcassonne, ca „joker medical”

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

 Cupa Mondială de Rugby din Anglia și Țara Galilor „a pus capăt” unei cariere interesante pe care a avut-o Ovidiu Tonița în sportul cu balonul oval, acesta fiind nevoit să se retragă.

Ulterior, Ovidiu a semnat un contract de „joker medical” cu gruparea din al doilea eșalon valoric francez, US Carcassonne, la care mai evoluează românii Andrei Ursache, Ionel Badiu, respectiv Alin Coste. Formația din Pro D2 nu traversează o perioadă tocmai plăcută, deoarece se confruntă cu accidentarea pilierilor Ionel Badiu și Semisi Telefoni, dar și a sportivilor din linia a doua Cedric Guironnet, respectiv din linia a treia Vave Tuilagi. 

 
Prin urmare, francezii au fost nevoiți să compenseze lotul, prin anumite întăriri substanțiale, fiind aduși din postura de „joker medical”, adică un înlocuitor pentru rugbiștii accidentați care nu mai evoluează pentru o bună perioadă de timp, în funcție de modul de refacere al acestora. E vorba de pilierul sud-american Emilliano Racca (25 ani, 1,81 m, 100 kg) ; Johan Aliouat (22 de ani, 1,96 m, 106 kg), care e un rugbist combativ și poate juca în linia a doua, iar Ovidiu Tonița poate evolua atât în a doua linie cât și în a treia linie. 
 
De ce am spus că Ovidiu Tonița are o carieră interesantă și de invidiat? Răspunsul e cât se poate de clar, e singurul român care a participat la cinci ediții ale Cupei Mondiale. Își anunțase retragerea din rugbyul profesionist chiar la mijlocul lunii octombrie, urmând ca să-și ia adio și de la echipa națională. Tonița era poreclit „Autobuzul din Carpați”, datorită staturii sale impresionante. Acesta impunea o forță incomensurabilă prin gabaritul pe care îl deținea. El a îmbrăcat ultima oară tricoul primei reprezentative pe 27 septembrie 2015, în meciul cu Irlanda pierdut cu scorul de 10-44. În partida de pe Wembley, care a stabilit un număr record de spectatori la Cupele Mondiale de rugby, 89.267 spectatori, Toniţa a izbutit să marcheze un eseu pentru „Stejari”.
 
„Autobuzul s-a cam oprit după meciul cu Irlanda, s-a mai potolit. Am decis să închei cariera internaţională după acel meci şi să mă retrag. Sunt cât se poate de convins. Nu mai joc la niciun club, mă duc doar din plăcere, la amatori. Şi fără să mai fiu profesionist, nu mai pot reveni în echipa naţională. Nu ştiu dacă viitorul meu va fi legat tot de rugby. În prezent urmez un curs de preparator fizic şi poate, pe viitor, voi putea ajuta pe această cale”, spunea Tonița la acea vreme, când se afla pe teritoriul britanicilor. 
 
Povestea sa de viață e una care ne face să gândim și să reflectăm asupra multor lucruri. Sunt anumite persoane ca Ovidiu Tonița pe care le descoperim după ce își agață ghetele în cui sau după ce spun adio sportului cu balonul oval. În România acesta e cel mai trist lucru, avem caractere deosebite și nu ne deschidem sufletul să le cunoaștem mai bine. Rugbiștii sunt sportivi educați, care știu ce înseamnă fair-play-ul și munca pe brânci. De aceea, ei ar trebui să fie un exemplu și pentru celelalte sporturi, discipline, nicidecum să fie tratați de la suprafață, fără să privim în esență.
 
Oamenii simpli, modești, pe dinafară ascund ceva uimitor în spațiul lor lăuntric. Acest cetățean s-a născut la Bîrlad și s-a format ca sportiv la clubul „Rulmentul” din localitate. Debutul său pentru naționala de seniori a fost unul timpuriu, la numai 19 ani, într-o încleștare cu Marocul, întâlnire care a contat pentru Cupa Europeană a Naţiunilor, ediția 2000. Jocul său constant, având o forță de fier, i-a adus 72 de selecții pentru „Stejari”, marcând 65 de puncte. 
 
În perioada acestui an, Toniţa a egalat recordul lui Romeo Gontineac ca număr de meciuri jucate la Cupa Mondială, ambii având 14 prezenţe în teren. În schimb, la Cupa Mondială din Anglia și Țara Galilor, el a evoluat în primele două confruntări ale României, cu Franţa şi cu Irlanda, iar în partidele împotriva Canadei şi Italiei nu a putut juca din cauza unei fracturi la deget. La cei 35 de ani ai săi, Ovidiu Toniţa a mai evoluat la Carcassonne în 2012, respectiv 2014. 
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului. 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.