Un fenomen inexplicabil, dar adevărat. Vântul puternic a cauzat „stagnarea” unui meci de rugby din România, scor 0-0

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

 Rugby-ul românesc s-a mândrit în această perioadă cu prezența „Stejarilor” care s-au calificat la Cupa Mondială din Anglia și Țara Galilor, reușind să câștige o partidă în faza grupelor, contra reprezentativei „frunzei de arțar”. Acum însă e vorba de un fenomen bizar, destul de rar întâlnit, mai ales în sportul cu balonul oval. În confruntarea CCTV Galați – LPS Suceava din Campionatul Național de Rugby sub 18 ani, desfășurat în zona Moldovei, tăblița de la final a arătat un scor alb, imaculat. 

Poate nu ar trebui să ne mire, dar în rugby mai rar se întâmplă așa ceva. Cele două echipe au ratat toate loviturile de pedeapsă posibile, din cauza vântului care sufla necontenit, fiind imposibil pentru uverturile celor două echipe juvenile să transforme. 
 
„Jocul a fost unul modest per ansamblu. Ambele formații au abordat o tehnică conservatoristă. Nu ne dorim să dăm vina pe factorul atmosferic, au lipsit jucătorii specializați pe anumite posturi precum mijlocaș la grămadă sau mijlocaș la deschidere. E clar că o mare parte dintre jucătorii noștri n-au avut experiență suficientă, dar scopul e să ne luptăm, nu să ne plângem.

Din păcate nu am reuşit să marcăm, dar cele două puncte câştigate sunt importante pentru noi în eforturile de a ocupa un loc ce duce la turneul final”, a declarat Codrin Prorociuc, unul dintre tehnicienii LPF Suceava, pentru sursa pomenită. 
 
Văzând cu toții acest fenomen, ar trebui să ne punem următoarea întrebare : „Ținând cont de ce s-a întâmplat și de ce condiții lamentabile sunt în sportul românesc, cum am reușit să ne calificăm la Cupa Mondială de Rugby ?” Filosofic vorbind, putem consemna acest eveniment ca pe un paradox sau nu ? Să ai o grupă infernală cu Irlanda și Franța două forțe uriașe în rugby, și să te duci de pe „maidan” să lupți cu inima și să nu renunți, e o dovadă pură că
sportul românesc are nevoie de rugby ! El trăiește și prin alte discipline nu doar tenis sau fotbal. Să nu uităm,  canadienii au înghețat scorul la 15-0 în prima repriză. Armata „Stejarilor” a răbufnit precum Mihai Viteazul și a câștigat bătălia de pe frontul britanic cu 17-15, roata morii învârtindu-se. 
 
Ce mai putem spune în urma acestor fapte ? Terenurile sunt exact așa cum sunt, simpatice la prima vedere, dar impracticabile și mizerabile. Această generație a copiiilor preferă să stea în fața calculatorului și să se dezvolte în lățime, devenind niște mașinării mintale, incontrolabile, asupra cărora s-a depus o pată încețoșată. E adevărat rugby-ul e complicat, e un sport loial, corect, prea multe reguli, mult prea complex. Ispita e sticla de Coca-Cola din magazine care strălucește prea mult în ochii adolescenților. E un tandem perfect : Cola și jocuri video. 
 
Bazele sportive stau dărăpănate, nimeni nu mai ia inițiativă. Lasă mai merge și așa, măcar o zi două. Da de unde ? Răspunsul era cât de mult posibil. Unele săli totuși au beneficiat de reparații minimale, în altele s-a făcut o adevărată revoluție.  Alți copii stau pe bănci în sălile de sport nou construite, mai sunt vreo doi, trei poate chiar patru băieți care fug că n-au ce face, le place sportul, ei n-au fost crescuți cu tableta în mână. Or fi mai demodați ? România e o țară prea mica pentru ei, în a face sport de performanță și în a-i susține. 
 
Valorile au dispărut complet, mai sunt dar acelea nu se expun. Oare terenurile de rugby când vor fi amenajate și reconstruite ? Unde e splendoarea în iarbă ? Păcat pentru „Stejari” că nu s-au născut în Anglia sau Țara Galilor. Dar cine știa la ce vremuri vom ajunge, oricum societatea în care ne învârtim e mediocră. Să nu ne așteptăm de la bieții moldoveni să rupă norii, nu au cum ! 
 
Dar trei puncte nu e imposibil să marchezi.
 
Cu toate astea, surprize apar și la profesioniști, însă trebuie să răsfoim serios paginile istoriei până ce ni se înnegresc degetele, ca și cum am folosi un ziar stufos din presa străină, bine scris. În anii  ’60, neozeelandezii  au terminat la egalitate (0-0), o încleștare împotriva „ciulinilor”. 
 
Scoțienii ar trebui să fie mândri de acest rezultat. Istoria e frumoasă. Și noi avem o istorie strălucită, dar paginile contemporaneității sunt goale și pline de chestiuni fără nici un sens…
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului. 
 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.