Triumf istoric pentru „All Blacks” la Cupa Mondială de Rugby 2015. Noua Zeelandă - Australia, 34-17

Autor: Emanuel-Daniel Sărmășan

 Cu o oarecare tristețe și regret putem afirma că rugby-ul de calitate a luat sfârșit în această seară. Iubitorii sportului cu balonul oval au avut o imensă oportunitate de a vedea o confruntare istorică, sută la sută din emisfera sudică. Noua Zeelandă și Australia au dat piept față în față, în ultimul act al Cupei Mondiale din Anglia și Țara Galilor. 

Specialiștii diferitelor televiziuni au precizat faptul că aceasta e finala perfectă, cu o intrigă și un specific aparte. Cele două echipe aveau câte două trofee Webb Ellis în vitrină. Marea întrebare se punea în felul următor : Care formație își va completa vitrina, „Wallabies” sau „All Blacks” ?
 
Discrepanța dintre cele două echipe e uriașă în ceea ce privește apariția în ultimul episod. Neozeelandezii au revenit rapid după cei 4 ani, dar „cangurii” au trebuit să îndure 12 ani pentru a respira din nou aerul finalei. Dacă facem o trimitere mai îndepărtată în istorie, australienii n-au mai câștigat titlul de 16 ani. 
 
Neozeelandezii au început abraziv această întâlnire fără nici un fel de menajement, în încercarea de a sparge pachetul îndesat al australienilor. Probabil unul dintre cei mai spectaculoși jucători maori, pe numele său Ma’a Nonu și-a arătat bărbăția prin furia cu care a răpus defensiva „Wallabies”. Primele puncte pe tăbliță au sosit din partea lui Daniel Carter, în min. 8 al încleștării. Australienii s-au trezit dintr-odată, replicând prin omul lor, Bernard Foley care a restabilit egalitatea tot din lovitură de pedeapsă (scor : 3-3). 
 
Pe suprafața de joc era o adevărată nebunie, ritmul și ciocnirile între jucători fiind violente în anumite momente. Forcing-ul Noii Zeelande i-a năucit din nou pe „canguri”, cei care și-au arătat limitele încă o dată în apărare. „All Blacks” domina copios din punct de vedere teritorial (aprox. 81% în min 25). Totuși, fortificația australienilor rezista eroic, era greu să găsești o fisură. Dar presiunea era una constantă, iar uzura începea să se vadă odată cu trecerea timpului.
 
Chiar dacă neozeelandezii nu au izbutit să culce balonul oval în terenul de țintă, aceștia au preluat din nou conducerea după o infracțiune comisă de Sekope Kepu, un placaj înalt. Specialistul Daniel Carter și-a pus piciorul la contribuție și a readus-o pe echipa țării sale în avantaj, 6-3 (min.27). 
 
Era greu pentru „canguri” să mai producă ceva înainte de finele primului act, deoarece nou-zeelandezii au turat motoarele la maxim, fiind un adevărat uragan „Katrina” în miniatură. Dan Carter a avut una dintre acele seri în care era imposibil să rateze o lovitură de pedeapsă. Rugbystul All Black a dus scorul la 9-3, iar Nelne Milner-Skudder a pus condimentul special în această partidă, un eseu pe final de primă repriză, aici intervenind factorul demoralizator pentru australieni. Scor : 16-3. 
 
Cu un asemenea scor înregistrat, cu greu te mai puteai gândi la o eventuală rupere de nori din partea Australiei. Din păcate trebuie să recunoaștem faptul că „Wallabies” a fost carne de tun pentru neozeelandezi, australienii neștiind cum să gestioneze situația în ansamblu.
 
Noua Zeelandă își făcea treaba de minune. Cele 16 puncte marcate în prima repriză contabilizează o nouă premieră în istoria echipei și a rugby-ului, pentru că nimeni nu mai marcase atât într-o mare finală. 
 
Renașterea „cangurilor” a fost posibilă odată ce s-au apropiat de terenul de țintă în min. 50  
 
Fiorosul Ma’a Nonu a explodat și a pătruns neverosimil prin defensiva australienilor, în urma unei curse solitare, centrul All Black zburând ca vântul și ca gândul înspre terenul de țintă al selecționatei „Wallabies”. Dan Carter nu a transformat lovitura de pedeapsă, iar tăblița arăta un scor nemilos 21-3 în min. 43 al confruntării.
 
Așa cum spuneam și mai devreme, australienii au împins hotărât pe pachetul de înaintare și au reușit ca în minutul 50 fix să se apropie vertiginos de terenul de țintă al „cangurilor”. Nu peste mult timp, Ben Smith a văzut cartonaşul galben pentru un placaj periculos, astfel că neozeelandezii au rămas în inferioritate numerică pentru următoarele 10 minute. Iar Australia a profitat din plin de această ocazie ivită. Pocock a adus prima încercare validă în contul australienilor în min. 53, Foley convertind eseul în cele din urmă, 21-10.
 
 Cangurii au fost pe val, Terita Kuridrani a finalizat cu un eseu pe o acţiune de contraatac a echipei sale, Foley l-a transformat şi în mai puţin de 10 minute finala era relansată, 21-17, în min. 63 al încleștării. 
 
Idolul multor copii care se apucă de rugby e Daniel Carter. Ei bine, marea vedetă All Black le-a demonstrat tuturor că își merită aplauzele și maxima apreciere din partea fanilor săi. O tentativă îndrăzneață din partea lui Carter l-a ajutat să convertească un dropgol de la o distanță suficient de mare, scor : 24-17.  Omul cu peste 1.500 de puncte înscrise pentru All-Blacks avea să fie şi jucătorul decisiv al finalei. După ce Australia a prăbuşit o grămadă ordonată la mijlocul terenului, transformerul neozeelandez a decis să încerce să aducă  3 puncte fanteziste din lovitură de pedeapsă. Şi a reuşit să trimită balonul de la centru terenului dincolo de buturi pentru 27-17 (min. 75).
 
Australienii s-au băgat cu capul în față precum niște berbeci nervoși, pentru a mai obține ceva de la acest meci, însă era mult prea târziu pentru a mai deschide ușa încăperii unde te așteaptă marele trofeu. Ba dimpotrivă, Australia i-a oferit mingea gratuit Noii Zeelande care a știut ce să facă cu ea, fiind o simplă formalitate pentru Ben Smith, cel care îşi lăsase echipa în inferioritate, a trimis mingea înainte, Barrett a făcut o cursă de urmărire extraordinară şi a marcat un nou eseu.
 
Daniel Carter a transformat ultimele puncte, iar scorul final avea să fie 34-17. Carter avea să fie declarat cel mai bun jucător, de departe, al finalei, omul care a făcut istorie și a adus pe final Noua Zeelandă pe calea cea dreaptă în capturarea unui nou trofeu, de această dată mai strălucitor și mai arătos ca niciodată, Webb Ellis.
  
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului. 
 
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.