„Măcelul de la Cardiff” s-a produs la CM de Rugby 2015. Noua Zeelandă-Franța, 62-13

Autor: Sărmășan Emanuel-Daniel

 Noua Zeelandă-Franța a fost cel mai așteptat meci de la actuala ediție a Cupei Mondidale de Rugby. A fost practic o reeditare a finalei din 2011. În urmă cu patru ani cei doi GIGANȚI au oferit pe Eden Park din Wellington unul dintre cele mai crâncene meciuri de rugby din istorie.

Încă de la începutul sfertului de finală se anunţa o partidă epocală, haka agresivă a neo-zeelandezilor şi răspunsul sfidător al „cocoşilor” au creat o atmosferă senzaţională.

Totul a început în min. 7 când Dan Carter a transformat cu lejeritate prima lovitură de pedeapsă a meciului (scor: 3-0). Jocul pe trei sferturi al neo-zeelandezilor i-a surprins de multe ori pe rugbiștii din Hexagon. Rapiditatea și coerența paselor au fost gustate din plin de public. „Cocoșii” au răspuns relativ repede, trei minute mai târziu (min.10) prin transformarea lui Scott Speeding, jucător originar din Africa de Sud, care în prezent evoluează pentru Clermont în Top 14. 
 
Primul eseu al confruntării avea să vină în min.11. Rettalick a culcat balonul oval în terenul de țintă al francezilor. Daniel Carter și-a pus piciorul la contribuție și a pus două puncte importante pe tabelă în favoarea reprezentativei „All Blacks”. 4 minute mai târziu „cocoșii” au redus din diferență prin Morgan Parra, care a trimis mingea pe centrul buturilor. Mijlocașul la grămadă e legitimat și el la Clermont Auvergne (Top 14), iar din 2009 până în prezent a adunat 142 de prezențe la echipa sa de club și a marcat peste 970 de puncte (scor: 6-10).
 
După jumătatea primei reprize, francezii au cedat din nou pe faza de apărare, după un forcing susținut al jucătorilor din emisfera sudică. Milner-Skudder reuşea un eseu spectaculos în min.23 după o lecţie de joc pe trei sferturi (scor 17-6). Același Dan Carter mai punea încă două puncte pe tabelă, iar meciul curgea perfect pentru „All Blacks”. Acalmia neo-zeelandezilor a durat doar șapte minute, pentru ca în minutul 30 al încleștării Julian Savea să culce balonul oval în terenul de țintă al echipei din Hegaxon. 
 
Toate fazele mergeau de minune pentru Ma’a Nonu & Co, scorul luând deja proporții cu 10 minute înainte de finalul primei părți (24-6). Dacă echipa Franței se remarcă cu ceva, ei bine, acel ceva e lupta și devotamentul de care dă dovadă. Cu doar 5 minute înainte de fluierul decisiv al primului act, „Cocoșii” înscriau datorită insistenței lui Picamoles, care pune balonul cu încredere în terenul făgăduinței. Morgan Parra transformase iar tabela arăta un scor ceva mai strâns, 13-24. 
 
Cu toții credeam că „All Blacks” vor mai lăsa puțin accelerația, dar nu s-a întâmplat absolut de loc așa. În minutul 38 al încleștării Savea rezistă la 3 placaje şi înscrie cel mai frumos eseu de la Cupa Mondială. Carter nu a transformat lovitura de pedeapsă. Arbitrul a pus capăt acestui prim episod în care Noua Zeelandă i-a predat Franței o adevărată lecție de rugby. Reprezentativa „All Blacks” a evoluat la o intensitate maximă şi francezii nu au  putut să stopeze furia înspământătoare a neo-zeelandezilor.
 
Startul din repriza secundă este marcat de eliminarea lui Picamoles în min. 47, după un pumn serios aplicat unui jucător neo-zeelandez. Francezii au fost răvășiți pur și simplu, având în componență doar 14 oameni pe suprafața de joc. Jerome Kaino a marcat un nou eseu pentru „All Blacks” care au jucat cel mai bun rugby al lor de la această Cupă Mondială. Fluiditatea și exteritatea fenomenală au făcut clar diferența, una de la cer la pământ. 
 
Ce mai puteau să facă francezii? O echipă a „Cocoșilor Galici” care s-a transformat într-un sparring partner pentru neo-zeelandezi. Umilința a continuat pe stadionul din Cardiff, un loc pe care francezii trebuie să-l uite cât de repede. În min. 59 Julian Savea îi egalează pe legendarii Jonah Lomu şi Bryan Habana cu 15 eseuri la Cupa Mondială, scor 41-13.  
 
Tabela arăta niște cifre de neimaginat la startul acestei confruntări, o discrepanță uriașă între cele două tabere. Kieran Read mai culcă încă o dată balonul fără milă în terenul „Găinilor Galice” (min.65). Un scor care a luat niște proporții catastrofale, 48-13. Mai erau 12 minute de chin pentru francezi, când Barllow a mai adus încă un eseu (55-13). Neo-zeelandezii treceau ca prin brânză. Războiul sângeros nu s-a terminat ! În min. 71 Franţa a căzut total şi Barlow înscrisese un nou eseu.
 
„Cocoşii” erau aproape de o înfrîngere istorică. Arbitrul a pus capăt nebuniei. Scor final: 62-13.
 
Noua Zeelandă a jucat cu mult entuziasm împotriva Franței și se califică în semifinalele competiției după ce au marcat nu mai puțin de 9 eseuri în această seară. „Cocoşii” au pierdut cu un scor ruşinos şi nu au putut face faţă atacurilor furibunde ale jucătorilor „All Blacks”. În semifinale, Noua Zeelandă va da piept împotriva reprezentativei „Springboks”. Cu siguranță va fi un meci al orgoliilor, iar jocul se va desfășura în cu totul alte coordonate decât în sfertul de finală de sâmbătă.
 
Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne citiți zilnic și să ne urmăriți pe Facebook sau Twitter ! www.ziaruldesport.ro încearcă să vă aducă în fiecare zi cele mai importante știri, analize, editoriale, reportaje și interviuri din lumea sportului.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.