Cupa Mondiala de Rugby 2015: Stejarii au luptat cu loialitate, in ciuda unei infrangeri dureroase. Romania-Irlanda, 10-44

Autor: Sărmășan Emanuel-Daniel

 “Stejarii” au dat un adevarat test de barbatie astazi la Londra impotriva reprezentativei “trifoiului”, care ocupa pozitia a 3-a in ierarhia mondiala. Partida a contat pentru Grupa D a Cupei Mondiale de Rugby. Lotul Romaniei a fost increzator inaintea confruntarii cu Irlanda. Tehnicianul galez Lynn Howells a trimis in teren cea mai experimentata echipa din istoria rugby-ului romanesc:  "Sper ca apărarea sa fie punctul forte cu care sa oprim Irlanda", a spus inaintea meciului capitanul Mihai Macovei. 

 
“Am fost destul de norocoşi, nu au existat accidentări. Aşteptările echipei Irlandei sunt la fel de mari ca şi cele ale Franţei. Noi ne dorim să intrăm pe teren şi să dovedim că putem concura cu astfel de echipe", a declarat antrenorul echipei României. 
 
"Când am făcut selecţia, am vrut să am jucători cu experienţă, dar şi jucători care să capete experienţă pentru următoarea Cupă Mondială", a mai explicat Howells. 
 
"Românii te pot răni. Pot pune multă presiune în zone. Pot pune presiune la fazele fixe. Am urmărit linia lor la înaintare cum a împiedicat Franţa în multe momente să intre în joc. Sunt o echipă robustă, o echipă tenace care nu se opreşte niciodată", a avertizat antrenorul secund al Irlandei, Les Kiss.
 
Irlandezii au inceput mai bine aceasta inclestare și au ajuns cu destulă ușurință în 22-ul României. “Stejarii” s-au apărat excelent și i-au forțat pe irlandezi să greșească printr-o pasă înainte. Ian Madigan a marcat primele puncte în acest meci (min.7), trimițând printre buturi dintr-o lovitură de pedeapsă din zonă aproape centrală, acordată după ce Paula Kinikinilau nu a eliberat mingea destul de rapid la o grămadă spontană.
 
Trei minute mai târziu, Valentin Calafeteanu a egalat pentru România tot cu o minge trimisă printre buturi dintr-o lovitură de pedeapsă, dar din lateral stânga. După un sfert de oră de joc intens “Stejarii” au scăpat cu bine după o fază în care irlandezii reușiseră un eseu. Simon Zeebo a culcat balonul în terenul de țintă al României, la capătul unei curse de senzație de-a lungul tușei din stânga, dar arbitrajul video a arătat că jucătorul Irlandei se afla cu un picior în afara terenului și cu mingea în mână, după o trecere spectaculoasă pe lângă doi jucători ai României. Scorul rămânea 3-3.
 
În minutul 18, Ian Madigan a punctat din nou dintr-o lovitură de penalitate și îi aducea pe irlandezi în avantaj (6-3). Un minut mai târziu, irlandezii au izbutit să marcheze prima încercare a meciului. Tommy Bowe a culcat balonul in extremis în colțul drept al terenului de țintă advers (3-11). Același Madigan a transformat de lângă tușă și aducea încă două puncte în favoarea reprezentativei „trifoiului”. In minutul 25 al confruntarii, irlandezii au avansat metri buni la un "mol spontan" în terenul nostru și au beneficiat de o lovitură de pedeapsă acordată pentru un atac nepermis executat de Carpo. Au trimis în tușă, în încercarea de a mai forța marcarea unui eseu, dar românii au recuperat. 
 
Patru minute mai tarziu, Keith Earls reuseste al doilea eseu al meciului, după o nouă cursă fulminantă pe partea stângă. Simon Zeebo a contribuit printr-o pasă de geniu la care “Stejarii” au rămas pur și simplu mască. Ian Madigan a ratat ocazia de a mai pune 2 puncte pe tabelă, iar scorul la pauză era 18-3. Este pentru prima dată când, într-un meci direct de la Cupa Mondială, România primește mai puțin de 20 de puncte din partea Irlandei. Și aici facem referire la modul de desfășurare a primului act.
 
Repriza a doua a început ca din tun pentru irlandezi. Keith Earls culcă balonul în terenul de țintă al României, după o fază superbă, în care Reddan a ocolit grămada și i-a pasat lui Earls cu piciorul, în spatele apărării "Stejarilor". Madigan și-a continuat reprezentația solidă și a mai strecurat încă o dată balonul oval printre buturi. Irlandezii se distanțau la 22 de puncte față de “Stejari” (3-25). În minutul 47 după o construcție frumoasă din partea lui Calafeteanu, "Stejarii" ajung în 22-ul irlandezilor, dar nu reușesc să profite de avantaj. 
 
Meciul României cu Irlanda, desfășurat pe Wembley, a devenit întâlnirea cu cea mai mare audiență la Cupa Mondială. 89.267 de persoane au fost în tribunele arenei londoneze. 
 
În minutul 53 au loc două schimbări în lotul României. Ion Paulică și Apostol sunt înlocuiți de Toniță și Țăruș, cel din urmă fiind aflat la debutul într-un meci de Cupă Mondială. Și Viorel Lukaci va părăsi suprafața de joc pentru a-i face loc lui Johannes van Heerden. În minutul 62 Bowe  a reușit și el al doilea eseu personal în această seară, iar irlandezii primesc și punctul bonus ofensiv, pentru marcarea a 4 eseuri într-un singur meci (30-3). 
 
“Stejarii” deveneau un sparring partner pentru mult mai experimentata reprezentativă a „trifoiului”. Ian Madigan a transformat fără emoții, având o execuție curată pe mijlocul buturilor. 
 
În minutul 66, Rob Kearney reușește și el să culce balonul în terenul nostru de țintă și semnează al cincilea eseu al meciului. Madigan ratează transformarea, șutând de puțin pe lângă butul din stânga (scor: 37-3). Cand tabela arata minutul 71, Csaba Gal revenea pe teren dupa expirarea celor 10 minute de la primirea cartonasului galben. Pe final “Stejarii” au fost umiliti de irlandezi. In urma unui "mol rulant", Chris Henry culca balonul pentru a sasea oara in terenul de tinta al Romaniei. Madigan si-a facut datoria si a transformat, distanandu-se la 41 de puncte (44-3).   
 
"Stejarii" aveau sa ne surprinda placut pe final prin aducerea unui eseu. Ovidiu Tonița reușește a doua sa incercare pentru România la Cupa Mondială de rugby din 2015. Florin Vlaicu transforma cu fast si aduce cele 2 puncte de rigoare in contul Romaniei.
 
A fost o inclestare superba, in care romanii au luptat frumos si au pus bratele unul langa celalat pentru a crea o defensiva puternica. In ciuda acestei infrangeri dureroase, Lynn Howells ar trebui sa fie mandru pentru comportamentul loial al elevilor sai, si totodata pentru daruirea cu care au jucat in aceasta seara. Scor final: 10-44.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

Xavi continuă alături de FC Barcelona. Starea de spirit s-a schimbat

 Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, Xavi Hernández, antrenorul Barcelonei, a anunțat decizia de a rămâne în funcție până în vara anului 2025.

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.