Cupa Mondială de Rugby 2015: Cronica unei încleștări cu un final apoteotic. Anglia – Țara Galilor, 25-28

Autor: Sărmășan Emanuel-Daniel

 Echipa Angliei a fost învinsă de Țara Galilor cu scorul 28-25 (9-16), sâmbătă seara, pe stadionul Twickenham din Londra, într-un meci care a contat pentru Grupa A a Cupei Mondiale de Rugby. Rivalitatea celor două națiuni e imensă în sportul cu balonul oval. La nivel de club există o competiție care poartă denumirea “Cupa anglo-galeză”. Acolo se întâlnesc cele mai bune echipe din cele două țări. 

 
Meciul din această seară a avut un dramatism aparte. Galezii au părut cu mult mai hotărâți și au izbutit să deschidă "fiesta" printr-o lovitură de pedeapsă în minutul 5 al partidei (scor: 3-0). In urma unei grămezi ordonate pachetul galezilor a cedat și a dărâmat grămada, în cele din urmă. Astfel, englezii au beneficiat de o lovitură de penalitate pe care au convetit-o prin Owen Farrell.
 
Dan Biggar a adus din nou trei puncte galezilor printr-o lovitură de pedeapsă în minutul 18 al încleștării. Răspunsul englezilor avea să vină 2 minute mai târziu, când același Farrell ia decizia de a încerca o lovitură din drop. Balonul s-a scurs printre buturi. În minutul 28 englezii beneficiază de o grămadă ordonată. Presiunea acestora a făcut ca pachetul galez să se dezintegreze. Arbitrul a fost nevoit să dicteze o nouă lovitură de pedeapsă, pe care avea să o transforme Owen Farrell și să o ducă pentru prima dată pe Anglia în avantaj pe parcursul acestui meci. 
 
Veștile bune au continuat pentru englezi. Prima încercare a serii avea să vină în minutul 32, prin nimeni altul decât Johny May. Faza a decurs ca un antrenament pe sol. Defensiva galeză a avut din nou puncte de fisură. Brown avea să fie placat, dar balonul a rămas la May, care a înscris frumos în terenul de țintă. Farrell a transformat cele doua puncte exemplar, iar Anglia sufla ușurată, având 10 puncte avans înainte de pauza acestei confruntări (16-6). 
 
Tot în primul act, galezii au dat insa semnalul revenirii, după o evoluție mai palidă a Angliei, care a lăsat-o mai moale pe final. Galezii au beneficiat de o nouă lovitură de penalitate și s-au apropiat la șapte puncte distanță de marea rivală (9-16).
 
La pauză s-a înregistrat doar o singură schimbare de partea lotului englez. Courtney Lawes l-a înlocuit pe Launchbury.  Englezii au avut parte de un start solid în cel de al doilea episod. În minutul 5, Owen Farrell își mai trece în cont o lovitură de pedeapsă, transformată impecabil. Iar cele 10 puncte reveneau din nou în favoarea Angliei pe tabelă. Dan Biggar îi va menține în joc pe galezi prin cele trei puncte aduse cu patru minute mai târziu (scor: 12-19). Tara Galilor va fi penalizată pentru jocul "neloial", iar englezii vor reface distanța de 10 puncte (22-12). Biggar a redus din diferență peste puțin timp, iar jocul avea să se dispute mai mult între cei doi transformeuri. Galezii au revenit prin același Biggar care a executat exemplar loviturile de pedeapsă și a adus naționala țării sale înapoi în joc (scor 18-22).
 
Englezii au cedat fizic, galezii puneau din ce în ce mai multă presiune. Tom Youngs s-a prăbușit la pământ, acuzând dureri din cauza crampelor. Cu toate astea, englezii au încercat să joace cât mai strategic, folosindu-se de greșelile adversarilor. Farrell a restabilit situația pe tabelă și i-a oferit încredere Angliei printr-o nouă transformare (25-18). Lucrurile aveau să se intensifice pe finalul meciului, când galezii i-au incomodat evident pe englezi prin prezența lor insistentă în “douzazeci si doiul” advers. Vom avea parte de un arbitraj video, la o faza contestata de catre englezi. Cavalerul fluierului acorda eseul cuvenit galezilor.
 
Lloyd Williams pune 2 puncte de aur pe tabelă după o muncă colectiva excelentă a reprezentativei Țării Galilor.  Finalul avea să fie unul dramatic. Englezii pur și simplu au rămas naufragiați, fără nici un dram de speranță. Galezii nu au stat la discuții și au adus victoria printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Dan Biggar. Scor final: 28-25. O nouă istorie s-a scris, o nebunie în 2 acte care nu a putut să despartă definitiv nicicum cele două tabere. Războiul s-a încheiat la muchie de cuțit. Englezii au îngenunchiat în fața ghinionului și neșansei... 
 
Twickenham va rămâne întotdeauna un adevărat sanctuar pentru încleștările unde doar bărbații adevărați vor avea loc. Aici nu există îndoială. Astfel de partide vor stârni pasiuni și vor culege noi iubitori ai sportului cu balonul oval.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Iun. 2023

Criza financiară din rugby-ul englez se acutizează: clubul London Irish a fost exclus din toate competițiile

 Rugby-ul englez rămâne în decurs de 10 luni fără trei dintre cele mai importante cluburi din istoria recentă la nivel înalt.

Autor: Dan Voinea / 15 Mai 2023

Aur pentru România la Special Olympics de la Paris

România a învins Franța în finală la rugby.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

Xavi continuă alături de FC Barcelona. Starea de spirit s-a schimbat

 Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, Xavi Hernández, antrenorul Barcelonei, a anunțat decizia de a rămâne în funcție până în vara anului 2025.

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.