Ce fotbaliști au scris cărți care nu au avut subiect sportiv ?

Autor: Maria Sorescu

Fotbaliștii nu au o reputație foarte bună când vine vorba de cultură, însă unii dintre ei sunt excepții. Cu mai mulți ani în urmă, The Guardian făcea o listă cu scriitori care au fost fotbaliști. În spațiul românesc vedem tot mai mult cum oamenii de fotbal închiși în pușcărie se transformă peste noapte în cercetători științifici și scriu la foc automat cărți despre subiecte complexe.

În afara României, acest fenomen nu există, astfel că trebui să săpăm destul de mult pentru a găsi fotbaliști-scriitori. Evident, nu punem la socoteală nici manualul de gătit pentru copii, scos la un momentdat de UEFA. Dacă eliminăm și cărțile de memorii, atunci aria de selecție devine foarte plăpândă.

Avem totuși fotbaliști deveniți scriitori de succes la nivel mondial. Albert Camus a fost un portar modest la Racing Universitaire Algerios și din fericire cariera sa a căpătat valoare datorită cărților publicate. Îl puteți identifica în fotografia atașată articolului într-una din posturile sale atletice.

Tot portar de fotbal a fost și Sir Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes. Ba chiar el a fost unul dintre pionerii acestui sport, evoluând la Portsmouth în secolul al XIX-lea.

David Icke, ceva mai celebru la Hereford United, a făcut carieră și în lumea literară. Unul dintre ultimii apăruți pe listă este fostul atacant al lui Colombus Crew și Houston Dynamo, Jason Garey, care într-o pauză cauzată de o accidentare s-a apucat de scris și publicat gânduri și idei. Așadar, sămânța scrisului există chiar și printre fotbaliști. Rămâne la mâna hazardului sau a fotbalistului ca ei să ajungă cunoscuți.

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 13 Dec. 2018

Adrian Fetecău publică „Tenisul - sportul inventat de diavol”

 Omul de radio Adrian Fetecău, tatăl jucătoarei Irina Fetecău, lansează vineri o nouă ediţie a cărţii “Tenis – sportul inventat de diavol”.

Autor: Andrei Szabo / 11 Mai 2018

LPF a lansat cartea „100 - Poveștile nemuritoare ale fotbalului românesc"

Autorii cărții sunt jurnaliștii Alin Buzărin și Cristian Costache.

Autor: Pompiliu Constantin / 18 Apr. 2018

UTA sărbătorește 73 de ani cu o lansare de carte

 Ziua de 18 aprilie este prilej de sărbătoare pentru cei de la UTA.

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 16 Iul. 2019

SuperDan sau doar Bursucul? Dan Petrescu, la răscruce de drumuri

 Când Dan Petrescu s-a întors la Cluj, toată lumea s-a gândit că fostul mare internațional vizează o participare în Liga Campionilor. Petrescu a terminat cu bine munca predecesorilor săi și și-a mai trecut în cont un titlu. Doar că Europa pare altă mâncare de pește. Întrebarea este unde s-a pierdut entuziasmul celui supranumit la un moment dat SuperDan, antrenorul care făcea istorie cu Unirea Urziceni și făcea apoi granzii din Rusia să tremure?

13 Iul. 2019

Simona Halep, noua Regină la Wimbledon! Premieră istorică pentru România

Simona Halep a câştigat cu 6-2, 6-2, finala turneului de la Wimbledon în faţa Serenei Williams, fiind prima jucătoare din România care reuşeşte să se impună la All England Club.

13 Iul. 2019

George Puşcaş, obligat să-şi caute altă echipă! Palermo, retrogradată în Serie D

George Puşcaş, unul dintre cei mai buni jucători de la Campionatul European U-21 din Italia şi San Marino, este obligat să-şi caute altă echipă după ce Palermo a fost retrogradată în Serie D.