Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

Autor: Nicolae Comănescu

Cartea de față, publicată la Editura Pro Universitaria, care este o parte din teza de doctorat a autorului, Petru Viorel Ardelean, expune informații detaliate privind elementele tehnice de bază din arte marțiale (karate) dar și unele noțiuni specifice de biomecanică în sport sau analiza cinematică a mișcării, în special în execuțiile de kata.

Toate aceste informații sunt susținute de explicațiile necesare dar și de ilustrații sugestive. Ținând cont că elementele tehnice de bază - kihon (poziții, lovituri de pumn, lovituri de picior, blocaje) sunt considerate de specialiști ca fiind extrem de importante și trebuie să reprezinte o fundație bine clădită pentru practica și evoluția ulterioară a sportivului/practicantului de arte marțiale, lucrarea poate fi de folos multor pasionați, practicanți sau specialiști din arte marțiale.

Cartea poate reprezenta un instrument util atât pentru tineri, dar și pentru cei mai în vârstă, pentru studenți sau elevi, care parcurg faza de inițiere în arte marțiale și doresc să își formeze un bagaj de deprinderi de bază solide, corect însușite, atât de necesare pentru practicarea acestor discipline la un nivel ridicat cu rezultate pozitive.

De asemenea, folosind multe kinograme sau figuri explicative, consider că această carte poate fi și un sprijin util pentru instructorii sau antrenorii din domeniu în procesul de predare, care trebuie să puna accent pe învățarea corectă înca de la început a tuturor elementelor și procedeelor tehnice.

Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Este coordonatorul Centrului de Cercetare pentru Activități Fizice și redactor-șef al jurnalului „Arena – Journal of Physical Activities”.

De asemenea, este coordonator departamental al programului Erasmus+ în cadrul facultății. A participat la numeroase mobilități de predare sau formare în ţări din UE, fiind și implicat în organizarea unor proiecte sau competiții sportive. În domeniul științei sportului și educației fizice, abordează mai multe teme de cercetare precum: - condiţia fizică în relaţie cu starea de sănătate la diferite categorii de populaţie; - analiza mișcării în sporturile de performanță (în special arte marţiale); - teoria și practica în sporturile de luptă și artele marțiale; - mijloace de dezvoltare a activităților extracuricullare şi de agreement; - dezvoltarea fizică generală sau aplicată în diferite ramuri de sport, etc.

Autorul acestei cărți are specializare în culturism şi este practicant de ju-jitsu tradiţional (autoapărare) din anul 2010, în cadrul CS. Seishi Budo Arad (linia maestrului Mihai Botez) și instructor certificat în ju-jitsu/ kobudo, din anul 2017. Participă annual la stagii de pregatire tehnică în ju-jitsu, susţinute de maeştri din SUA, Japonia, Rusia, etc. A scris ca autor sau co-autor cinci cărți și peste treizeci de articole științifice în diferite reviste.

De asemenea, a participat la diverse conferințe și simpozioane naționale și internaționale în domeniul său de competență. Este membru al asociației profesionale ISPAH (International Society of Physical Activity and Health) și al federației AJJIF (All Japan Ju-Jitsu International Federation).
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Apr. 2023

14 competiții internaționale organizate în România, finanțate de la bugetul statului

 Anul 2023 propune mai multe competiții internaționale pe teritoriul României.

Autor: Mihai Constantin / 05 Mar. 2023

Jon Jones, campion mondial UFC la categoria grea

 După o absenţă de trei ani din UFC, Jon Jones a revenit în stil mare. 

Autor: Mihai Constantin / 05 Feb. 2023

SPECIAL / Fedor Emilianenko s-a retras cu o înfrângere din MMA. Cât de mare rămâne în istorie?

 Cariera de 23 de ani a lui Fedor Emelianenko s-a încheiat cu o înfrângere în California.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.