SPECIAL / Fedor Emilianenko s-a retras cu o înfrângere din MMA. Cât de mare rămâne în istorie?

Autor: Mihai Constantin

Cariera de 23 de ani a lui Fedor Emelianenko s-a încheiat cu o înfrângere în California. Rusul de 46 de ani a fost învins în gala Bellator 290 de Ryan Bader.

Americanul de 39 de ani l-a doborât pe rusul Emelianeko cu o lovitură de dreapta, înainte de a încheia lupta cu o lovitură la sol în chiar prima repriză. Așa s-a terminat cariera celui care este considerat de mulți drept cel mai bun greu din istoria MMA.

Fost campion în artele marțiale mixte, rusul se retrage cu 40 de victorii din 48 de lupte. În urma înfrângerii, el a fost însoțit în cușcă de o serie de foști adversari și de alți mari colegi din MMA, printre care Randy Couture, Mark Coleman și Dan Henderson.

"Pe de o parte, sunt trist că nu am reușit în această luptă așa cum mi-am dorit, dar, pe de altă parte, mă bucur că mulțimea de aici m-a încurajat și că toți acești luptători legendari cu care am intercaționat în drumul meu sunt aici pentru a mă susține", a declarat Emelianenko.

Cum rămâne el în istorie ? Evident, ca un dur. Aura sa a fost sporită de stilul său agresiv și de modalitățile de finalizare a luptelor, având 32 de victorii înainte de limită în cele 40 de succes, câștigându-i astfel pe fanii din întreaga lume.

Ce a avut în plus Emilianenko fațăd e alții ? În primul rând, deși este considerat cel mai bun greu, dimensiunea sa pentru această categorie nu este atât de impresionantă. Apoi, rusul a reușit să se folosească în acest sport de experiența sa din judo și sambo, care a fost întrebuințată ca nimeni altul.

În plus, experții au spus că rusul a fost cel mai bun pe care l-au văzut în domeniul lui. George St. Pierre și Jose Aldo l-au considerat pe Emilianenko drept cel mai mare din toate timpurile și chiar și Khabib Nurmargomedov îl are pe lista sa de GOAT, un sentiment împărtășit de Mike Tyson și Chuck Norris. Foarte respectatul arbitru John McCarthy a comparat impactul pe care Emelianenko l-a avut asupra MMA ca fiind similar cu ceea ce a făcut Muhammad Ali pentru box sau Wayne Gretzky pentru hocheiul pe gheață.

Așadar, Emilianenko a fost imens din punct de vedere sportiv.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iul. 2024

Opiniile politice ale lui Koundé și Mbappé în contextul alegerilor din Franța

 ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iul. 2024

Programul sezonului 2024-2025 de fotbal din România. Superliga e gata de start

 Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.

Autor: Nicolae Comănescu / 30 Iun. 2024

VIDEO / Constatin Popovici, încă un succes spectaculos în seria Red Bull Cliff Diving

 Polignano a Mare a găzduit a treia etapă, una dintre cele mai spectaculoase, a seriei mondiale Red Bull Cliff Diving 2024.