INTERVIU - Ionuț Lupescu: “Când bați Argentina e o bucurie imensă, dar durează doar câteva ore. Apoi o iei de la capăt”

Autor: Teodor Burnar

Nu mulți fotbaliști din lume se pot lăuda că au trăit euforia unui rezultat mare contra Argentinei. Ionuț Lupescu este unul dintre ei – “Kaiserul” a fost integralist atât la egalul de pe San Paolo din 1990, 1-1 cu Argentina lui Maradona la “Coppa del Mondo”, cât și la victoria uriașă din 1994, de pe Rose Bowl din Pasadena, 3-2 cu trupa lui Simeone, Redondo, Ortega, Batistuta și Abel Balbo la Mondialul american. Un interviu realizat pentru Ziarul de Sport de jurnalistul Teodor Burnar.

Ziarul de Sport: Ionuț, cum ai trăit meciul Argentina - Arabia Saudită, mai ales că ai și lucrat pentru Federația din Golf până de curând?

Ionuț Lupescu: M-am uitat și eu cu interes, cu toate că am plecat în mai de acolo. Eram și eu curios să văd cum se vor prezenta. Au fost, să spunem, două reprize diferite, în sensul că prima repriză a fost la discreția celor din Argentina, și cred că au și fost puțin aroganți din ce-am văzut eu, în special că nu au reușit să marcheze al doilea, al treilea gol. S-a văzut o anumită superficialitate în jocul Argentinei. În repriza a doua, în cinci-zece minute, Arabia Saudită a reușit să marcheze primul gol și, când au simțit sânge, imediat au reușit să ia avantaj.

Asta este așa, puțin bizar, în fotbal. Că cei care au marcat au jucat prima repriză foarte șters, dar în fotbal sunt mereu două reprize. Am văzut o echipă saudită care a luptat până la sacrificiu, pentru că asta a impus antrenorul, Hervé (Renard, n.r.), în sensul că este adeptul disciplinei, și ceea ce le trebuia saudiților era de fapt disciplina tactică. Chiar dacă s-au apărat foarte mult, au avut spirit de sacrificiu, și cred că, până la urmă, au demonstrat că o echipă din zona aceea, la un Campionat Mondial, produce o mare surpriză când face un meci bun, o figură frumoasă. Arabia Saudită a jucat practic ca și acasă, stadionul era plin de saudiți - Riyadh este la 50 de minute de zbor. Sunt foarte mulți suporteri care au venit și probabil vor veni și mai mulți. E posibil ca Arabia Saudită să facă ceva! Vom vedea următoarele meciuri, pentru că și Mexic, și Polonia, acum vor lua și mai în serios Arabia Saudită.

Ziarul de Sport: Tu, așa cum bine ne aducem aminte, ai trăit ca jucător euforia unei victorii cu Argentina. Cum e vestiarul după un astfel de meci? Bănuiesc că e o nebunie, o frenezie.

Ionuț Lupescu: Este și nu este! Este o bucurie imensă, dar nu poți să te bucuri prea mult, pentru că de-abia e început de Campionat Mondial. De aceea, încă de a doua zi trebuie să te concentrezi pe meciul următor, și așa mai departe, să ajungi în finală. Din păcate noi nu am ajuns atunci în finală. Dar nu simți bucuria foarte mult, decât câteva ore, o seară, apoi o iei de la capăt.

Ziarul de Sport: Crezi că Argentina poate să revină, după acest veritabil șoc?

Ionuț Lupescu: E posibil să revină, au jucători destul de valoroși, cu toate că nu îi văd favoriți la Mondiale, așa cum au fost de fiecare dată etichetați, alături de Brazilia. Eu cred că mai sunt și alte favorite - și s-a văzut și zilele acestea: Franța, Anglia, chiar și Olanda, care nu a jucat extraordinar, dar au un antrenor extrem de experimentat și au o echipă periculoasă. Plus că mai trebuie să intre în joc și celelalte națiuni azi-mâine, nu?

Ziarul de Sport: În special Brazilia, o altă echipă care este cotată ca principala favorită la câștigarea trofeului. Pe foaie, stau bine în toate compartimentele. Le vezi vreo slăbiciune?

Ionuț Lupescu: Bine, dacă vezi lotul lor, e printre cele mai în vârstă, au o medie de vârstă ridicată. E clar că Tite, antrenorul lor, se bazează pe experiență, și faptul că au doar doi-trei jucători până în 22-24 de ani spune totul, ne arată care este obiectivul Braziliei și cât de concentrați sunt ei pe acest Mondial. Dar vom vedea cum este simbioza în echipă, cât de armonios lucrează compartimentele între ele. Cu siguranță vor fi favoriți, dar viață ușoară nu vor avea.

Ziarul de Sport: Să nu dea, mai ales, peste Germania. Cum ți se pare noua națională a nemților?

Ionuț Lupescu: Sigur că și lotul Germaniei s-a schimbat mult, cu toate astea rămân o echipă periculoasă. Niciodată nu poți ști cât se termină un meci cu Germania. Dar nu știu dacă sunt o echipă care să joace finala. Au un lot destul de bun. Important acum e cât de bine se adaptează fiecare la situația din Qatar - cât de bine se simt și dacă reușesc să dea maximum.

Ziarul de Sport: La începutul Mondialului, a aruncat bomba Cristiano Ronaldo. Știi situația lui de la Manchester - după tot scandalul, cele două părți s-au despărțit de comun acord, ieri. Ce părere ai despre această saga?

Ionuț Lupescu: Cred că adevărul e undeva la mijloc. În sensul că eu cred că el a provocat această reziliere a contractului, prin interviul pe care l-a dat. Știa foarte bine care vor fi repercusiunile. Pe de altă parte, cred eu că faptul că nu s-au înțeles astă-vară, când el a vrut să plece, a fost și vina celor de la Manchester United care puteau să spună de la început care e situația lui. Or, lucrurile au ajuns până la acest stadiu, și fiecare a încercat să mai facă ceva care să fie în avantajul său.

Cu siguranță Ronaldo va găsi o echipă, dacă nu în fotbalul mare, probabil va opta pentru țări, să zicem așa, din “lumea a doua” a fotbalului, dar care plătesc foarte bine.

Ziarul de Sport: Nu putem evita subiectul controverselor din jurul acestui turneu final. Tu ai lucrat la nivel înalt cot la cot cu conducătorii UEFA și FIFA. Îl cunoști bine pe Gianni Infantino. Crezi că toate aceste critici la adresa Qatarului și a FIFA sunt justificate, sau nu?

Ionuț Lupescu: Eu cred că cei de la FIFA au făcut, în primul rând, o greșeală de comunicare. În sensul că atunci când a fost decernat Campionatul Mondial Qatarului, era altă conducere la FIFA - nu erau Gianni Infantino și colegii, erau Blatter și ceilalți. După care se știe ce a urmat, perchezițiile, arestările, s-a demonstrat până la urmă că a fost o alegere coruptă. Și, atunci, FIFA putea să facă două lucruri: fie să continue, ceea ce au făcut acum, și să își asume toate problemele, sau să spună de la început că se vor face noi alegeri pentru Campionatul Mondial, pentru că s-a demonstrat că voturile au fost cumpărate. Or, FIFA a mers pe prima variantă, pentru că probabil au încasat mai mulți bani, și au preferat acest lucru.

Citește vineri continuarea interviului cu Ionuț Lupescu, pentru a afla care sunt planurile acestuia de viitor și cum comentează situația naționalei României conduse de Edy Iordănescu.

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.