
Autor: Ovidiu Constantinescu
Efortul sportiv preupune atenție sporită și după exerciții, fie că este vorba de în sală sau pe terenul de joc. Astfel am strâns pentru voi câteva sfaturi venite de la specialiști.
1. Hidratarea
Mulți sportivi se bucură de un suc sau fresh după o sesiune intensă de antrenament sau o competiție. Nu trebuie să abuzați însă de ele. Este mai bine să beți apă, care este esențială pentru a compensa pierderile de lichide și pentru a reface stocurile deteriorate.
Și totuși dacă simțiți nevoia de a bea suc sau fresh, specialiștii recomandă un singur pahar. Băuturile răcoritoare conțin acid fosforic sau citric. Prin urmare, acestea cresc nivelul de aciditate deja ridicat al organismului după o sesiune intensă, ceea ce nu este benefic.
2. Concentrați-vă pe carbohidrații simpli
Batonul de ciocolată este bun, dar după efort, organismul are nevoie de carbohidrați simpli (numiți zaharuri rapide, precum glucoza, fructoza și zaharoza), care sunt disponibili rapid, dar și de carbohidrați complecși (zaharuri lente, incluzând fibrele și amidonul) pentru a-și reface stocurile de glicogen. Acesta din urmă este principala resursă de energie a organismului.
Altfel spus, este important să se găsească un echilibru între aceste două familii de carbohidrați. Sfatul specialistul este să vă orientați spre pe carbohidrații naturali, cum ar fi cei care se găsesc în fructe (fructoză) sau în lapte (lactoză), și foarte puțin pe zaharurile adăugate în mod artificial.
3. Folosirea unor grăsimi esențiale
Burgerul sau kebabul nu este cea mai bună recompensă pentru o sesiune intensă de sport. Deși plăcerea imediată apare, organismul nu va fi foarte încântat. Grăsimile sunt esențiale pentru organism, dar este de preferat să optăm pentru "grăsimile bune" și nu pentru cele care cresc nivelul colesterolului rău fără niciun beneficiu nutrițional. Așadar, cel mai bine este să vă orientați spre grăsimile bune (Omega 3, Omega 6) și alimentele care le conțin.
4. Nu vă concentrați exclusiv pe proteine
Proteinele sunt o parte esențială a alimentației zilnice și joacă un rol esențial în faza de recuperare, în special în ceea ce privește contribuția la reconstrucția musculară și la repararea fibrelor musculare deteriorate.
Se consideră că adulții au nevoie de aproximativ 0,8 g/kg/zi de proteine pentru un metabolism normal și că acestea cresc la mai mult sau mai puțin de 1,2 g/kg/zi în timpul activității sportive.
Proteinele sunt esențiale, dar nu pot satisface toate nevoile nutriționale ale sportivului de una singură și trebuie combinate cu carbohidrați, lipide, vitamine, fibre și alte minerale într-un mod echilibrat. Specialiștii vă recomandă să nu consumați proteine în exces, deoarece există riscul de a provoca carențe, dar și de a suprasolicita rinichii.
Anul 2023 propune mai multe competiții internaționale pe teritoriul României.
Sportivul de origine nigeriană care luptă pentru România, Benny Adegbuyi a obținut un succes de anvergură la nivel internațională.
Cristiano Ronaldo este pasionat de sporturile de contact, iar din acest domeniu are mulți prieteni și multe exemple motivatoare pentru cariera sa.
De când a fost adus Marius Șumudică la Rapid, rezultatele clubului giuleștean au început să fie din ce în ce mai bune. Totodată, însă, articolele cu și despre Șumudică au devenit la ordinea zilei, uneori nu în avantajul Rapidului. Cum scadența pentru primul obiectiv impus lui „Șumi” se apropie, ne întrebăm ce-a fost bine și ce-a fost rău până acum în mandatul său.
FCSB caută atacant. Nici Rapid nu ar spune nu unuia nou. Craiova tocmai și-a adus unul, dar parcă ar mai fi loc. În acest articol propunem cinci nume interesante și accesibile.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.