1. Bundesliga ca istorie (1963 -1964): Köln, prima campioană

Autor: Georg Lorenz

 

Am scris în prolog despre revolta lui Sepp Herberger, legendarul antrenor care a insistat pentru crearea unui campionat național propriu-zis.

După ce au fost depășite toate probleme mari și mici, la 24 august 1963 a debutat noul campionat, întreaga suflare fotbalistica arzând de nerăbdare si curiozitate sa vadă ce si cum va fi.

Cele 16 echipe desemnate vor fi cum se va vedea in cele ce urmează cluburile reprezentative din țară, două rămânând însa mai puțin cunoscute și rodnice (Münster si Braunschweig), iar unul lipsind încă, Bayern – care va deveni in anii următori clubul fanion al fotbalului german.

O competiție nouă a însemnat si pentru cluburi probleme noi, încă înainte de start având loc primul scandal. Schalke și Karlsruhe implicate într-o afacere de transfer, cu sume vehiculate ilegal, au pornit în campionat cu câte patru puncte minus. Un alt club a intrat în atenția federației, Hertha mituindu-l pe jucătorul lui 1860 München, Stemmer, astfel ca berlinezii au câștigat cu 3-1 si s-au salvat la potou de retrogradare.

Dar au predominat firește aspectele pozitive unele dintre ele intrând in istorie. Astfel, Timo Konietzka de la Dortmund a marcat în minutul unu al partidei cu Bremen primul gol al noii ediții, un gol pentru eternitate. Trist este doar că acest gol nu a fost imortalizat, după calculul hârtiei favorită era Bremen, așa că toți fotografii se aflau la poarta lui Dortmund. Dar nu numai Konietzka a fost jucătorul adulat de presa, ci si Uwe Seeler, marele fotbalist din Hamburg, care în 30 de jocuri a marcat 30 de goluri, de asemenea, Hans Schäfer si Wolfgang Overath. Amintindu-și de primul joc, Uwe Seeler declara: „Entuziasmul publicului era de nedescris. Spectatorii au ocupat fiecare locșor posibil, unii s-au cățărat în copaci, Bundesliga a generat o efervescență generală tuturor, inclusiv nouă, jucătorilor.“

Presa a consemnat si ghinioniștii ediției. Printre ei Borussia Dortmund cu patru penaltiuri ratate din cinci sau jucătorul lui Kaiserslautern, Pulter, care într-un meci contra Stuttgart a reușit doua autogoluri in numai 13 minute. Adi Dassler a creat o noua minge cu care s-a jucat in aceasta editie, un exemplar cu multe semnaturi este expus la Muzeul fotbalului de la Dortmund.

Ediția inaugurala s-a încheiat cu victoria detașată a lui Köln, cu 6 puncte avans fata de Duisburg si Frankfurt clasate pe podium. Celelalte, în ordine, au fost: Dortmund, Stuttgart, Hamburg, 1860 München, Schalke, Nürnberg, Bremen, Brauschweig, Kaiserslautern, Karlsruhe, Hertha, Münster si Saarbrücken, ultimele doua retrogradând.

Va urma: 2. Bundesliga ca istorie (1964 -1965)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Maria Sorescu / 02 Aug. 2021

Serie A: Chiellini și-a prelungit contractul cu Juventus

 După un campionat european în care a triumfat, fundaşul Giorgio Chiellini e decis să mai joace câțiva ani.

Autor: Maria Sorescu / 31 Iul. 2021

Alibec marchează, CFR Cluj devine lider în Liga 1

 Marius Șumudică a găsit rețeta câștigătoare la CFR Cluj.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.