Avancronica etapei a treia / Derby-uri cu gândul la Europa

Etapa a treia din Liga 1 deja i-a dezmorțit și pe suporteri și pe jucători.

Ne-am făcut o idee despre potențialul celor 14 echipe, iar intermezzo-ul european ne-a întărit anumite idei.

Avem câteva echipe puternice, iar faptul că după două etape doar FCSB are maximum de puncte ne dă speranțe că sezonul va fi echilibrat.

Iată ce ne așteaptă în runda a treia, etapă în care Viitorul-Dinamo și FCSB - CSU Craiova sunt capetele de afiș.

 

FC Botoșani - Sepsi Sf. Gheorghe

Etapa a-3-a debutează cu un meci interesant. Pe Municipalul botoșănean vine Sepsi Sf. Gheorghe, o formație care a căpătat un moral după prima victorie în Liga I, împotriva celor de la Juventus București (2-1).

Ambele formații au câte ceva de demonstrat. Botoșaniul a jucat foarte bine împotriva unor candidate certe la titlu, dar acum se va afla în postura de favorită și de echipă care trebuie să atace, nu doar să stea la cutie și să lanseze contraatacuri.

Sepsi trebuie să arate că este la nivelul unor echipe cu adevărat de Liga I, întrucât victoria de etapa trecută a venit împotriva unei foste contracandidate la promovare, o formație pe care Valentin Suciu o știa prea bine.

Va fi o întâlnire interesantă și dacă luăm în calcul prezența în lotul oaspeților a doi foști golgheteri ai Botoșaniului, Attila Hadnagy și Istvan Fulop. Deși e devreme, poate fi deja un moment al adevărului pentru cele două formații, care să răspundă la două întrebări-cheie: poate Botoșaniul să atace play-off-ul în acest an și este cu adevărat Sepsi pregătită pentru Liga I sau mai e nevoie de timp și de extra transferuri?

Botoșani: Cobrea - Ungurușan, Miron, Burcă, Mușat - Bordeianu, Cucu - Buș, Moruțan, Golofca - Popa

Sepsi: Niczuly - Burlacu, Oroș, Ursu, Dumbravă - Fulop, Ghinga - Petre, Herea, Astafei - Hadnagy

Concordia Chiajna - CSM Poli Iași

Venirea lui Vasile Miriuță a avut un impact pozitiv în jocul Concordiei, dar rămâne de văzut dacă evoluția din meciul cu Universitatea Craiova (1-1) nu a fost un simplu foc de paie.

Pentru prima dată după mult timp, Concordia a evoluat cu doi atacanți în același timp, iar Miriuță va păstra cel mai probabil primul 11 de etapa trecută în tentativa de a obține prima sa victorie pe banca ilfovenilor.

De partea cealaltă, Iașiul a arătat un pic mai bine și mai legată decât în prima etapă în confruntarea cu o echipă aflată cam în aceeași situație ca ea, Gaz Metan (0-0): Cristea putea aduce chiar victoria în prelungiri, dar a ratat incredibil. Și dacă apărarea a arătat OK, în schimb atacul produce prea puțin pentru ca Poli să poate spera la mai mult de un punct.

La prima vedere, Concordia pare favorită, dar în urma unui joc închis, cum au fost și precedentele două dispute directe de pe terenul Chiajnei (0-0 și cum se anunță și aceasta, orice fază fixă sau greșeală personală poate înclina balanța și de partea oaspeților.

Concordia: Bălgrădean - Albu, Tipuric, Zeba, Bucurică - Grădinaru, V. Gheorghe, Costin, Cristescu - Răducanu, Pena

Poli Iași: Kelava - Sin, Frăsinescu, Cioinac, Bosoi - Mendes, Chelaru - Qaka, Platini, Kizito - Cristea

Juventus București - FC Voluntari

Daniel Oprița se află sub o mare presiune. Echipa nu a stat rău în teren cu Sepsi, putea obține un punct, dar o fază fixă gestionată prost (încă una, după golul încasat de la Nascimento în prima etapă) și un contraatac au făcut inutilă reușita de senzație a lui Stoenac în meciul pierdut la Brașpv (2-1).

Iar principala problemă a juventinilor din Colentina este reprezentată, ca la mai toate echipele din subsolul clasamentului, de un atac lipsit de inventivitate și incisivitate. De aceea credem că Oprița va încerca din nou să schimbe lucrurile în față, urmând a miza pe tripleta consacrată Băjenaru- Călințaru- Buhăescu în spatele singurului vârf disponibil Măzărache.

De partea cealaltă, după o evoluție bună în fața FCSB-ului, încheiată în extremis fără punct, Voluntariul a arătat bine și cu Astra, trecând de aceasta cu 3-1. Lipsa lui Bălan nu s-a văzut în atac, iar jocul cu Juventus pare a fi o nouă oportunitate pentru ilfoveni de a mai bifa o victorie, mai ales că, după toate datele, ei se vor afla la cârma jocului, ajutat de jucătorii mai buni, dar și mai experimentați de care dispun.

Foamea de puncte a gazdelor de pe „Ilie Oană„ s-ar putea, însă, să trezească resurse nebănuite, iar în consecință am putea parte de un meci spectaculos.

Juventus București: Mingote - Beța, Benga, Wallace, Ștefan - Bucșa, Stoenac - Buhăescu, Băjenaru, Călințaru - Măzărache

FC Voluntari: Balaru - Maftei, Balaur, Popescu, Acsinte - Deac, Marinescu, Ivanovici - Tudorie

Gaz Metan Mediaș - CFR Cluj

Un alt meci care pare dezechilibrat la prima vedere, între o echipă mult schimbată în rău în ultimul an, atât din punct de vedere al valorii lotului, cât mai ales financiar, și noul El Dorado din fotbalul românesc, o formație a CFR-ului care nu se mai oprește din transferat, în cursa pentru un mult alteptat titlu.

Gazul a evoluat mai degrabă modest la Iași, dar ocaziile lui Golublovic și Olaru puteau aduce primele puncte pentru echipa lui Pustai. Tehnicianul gazdelor va opera din nou ceva modificări în primul 11, mai ales pe partea de ofensivă, acolo unde medieșenii încă suferă.

Și Dan Petrescu va schimba din nou sistemul, deși formația sa a făcut un joc excelent în fața Viitorului, etapa trecută (2-0). Revenirea lui Omrani îl obligă pe Petrecu să revină la clasicul 4-4-2 specific deplasărilor. Dacă în prima etapa s-a ratat victoria la Botoșani, sâmbătă CFR-ul nu-și mai permite pași greșiti în fața unei formații debusolate.

Rămâne de văzut dacă gazdele se vor ambiționa în mod special pentru acest derby al Ardealului și dacă vor reuși măcar să spargă gheața în ceea ce privește golurile în fața unei echipe compacte și valoroase precum cea a CFR-ului.

Gaz Metan Mediaș: Greab - Voicu, Khubutia, Danci, Bușu - Mitic, Bic - Curtean, Olaru, Surugiu - Golubovic

CFR Cluj:  Vâtcă - Manea, Vinicius, Mureșan, Camora - Deac, Culio, Hoban, Păun - Omrani, Vera

Viitorul Constanța - Dinamo

Ambele echipe au impresionat în meciurile jucate în cupele europene la mijlocul săptămânii, iar acest meci pică cum nu se putea mai prost pentru ambele, întrucât nu este loc de odihnit jucători într-un asemenea derby.

Viitorul a domniat de o manieră categorică disputa cu mult mai experimentata APOEL, însă a cam rămas datoare în campionat, după înfrângerea fără drept de apel în fața CFR-ului. Este ocazia optimă pentru ca puștii lui Hagi să demonstreze că nu sunt o echipă inconstană, care merge pe principiu „una caldă, alta rece”.

Dinamo a suferit în prima repriză a supermeciului european cu Athletic Bilbao, dar golul de CNN al lui Rivaldinho i-a dat curaj si pe final alb-roșii puteau chiar câștiga.

Cosmin Contra a încercat să schimbe ceva în registrul tactic, pentru a-și surprinde adversarii europeni, dar totul se putea întoarce împotriva sa. De aceea, probabil că „Guriță” va merge pe primul 11 deja consacrat, mai ales în condițiile în care Albin mai are mult de recuperat din punct de vedere fizic, pentru a putea duce o repriză întreagă măcar.

Gheorghe Hagi este probabil mai mult cu gândul la returul cu APOEL, dar o întâlnire cu Dinamo este mereu un moment special, la care fostul stelist se motivează la maxim.

Disputele dintre cele două formații au fost mereu spectaculoase, lucru la care ne așteptăm și duminică.

Viitorul: Rîmniceanu - Boli, Țiru, Constantin, Ganea - Benzar, Nedelcu, Cicăldău - Herea, Țucudean, Chițu

Dinamo: Penedo - Romera, Katsikas, Nedelcearu, Filip - Mahlangu, Anton - Salomao, Rivaldinho, Hanca - Nemec

FCSB - CSU Craiova

Probleme mari pentru Nicolae Dică în acest început de sezon. Echipa are șase puncte din șase în Liga I, dar jocul nu convinge, iar acest lucru s-a văzut din plin, din păcate, și în Europa. În plus, cel mai bun om, și „creierul” echipei totodată, Budescu, s-a accidentat și va lipsi cel puțin trei săptămâni.

Craiova, în schimb, s-a autodepășit în disputa europană cu AC Milan, în care ar fi meritat măcar un egal, dacă nou-venitul Mitriță ar fi concretizat una dintre oportunitățile avute. Chiar și așa, trupa lui Mangia poate beneficia de pe urma infuziei de moral căpătată în urma meciului contra colosului italian.

Probabil că Dică va umbla la primul 11, mai ales că are trei mari probleme: să găsească un înlocuitor pentru Budescu, să improvizeze ceva în banda dreaptă, pentru a-l înlocui pe catastrofalul Enache și să mai dea o ultimă șansă duo-ului Larie-Bălașa, dacă nu cumva va improviza și acolo, cu Momcilovici în centru. Plus încă una, în capacitarea lui Alibec, cel care probabil va fi din nou titular, tocmai pentru a prinde încredere pentru meciul de la Plzen.

De partea cealaltă, Mangia probabil că s-ar mulțumi și cu un punct pe Arena Națională, motiv pentru care, cel mai probabil, va evolua cu trei mijlocași cu sarcini mai degrabă defensive, urmând a trimite cavaleria ușoară (Mitriță și Gustavo) ceva mai târziu în meci, în funcție de desfășurarea partidei.

CSU nu a mai scos un punct în fața FCSB-ului din 2015, iar de aici poate rezulta un meci încins, dar nu închis .

FCSB: Niță - O. Popescu, Larie, Bălașa, Momcilovici - Pintilii, Morais - Tănase, Teixeira, Man - Alibec

CSU Craiova: Calancea - Dimitrov, Spahija, Ferreira, Briceag - Zlatinski, Screciu, Rossi - Băluță, Roman, Bancu

Astra Giurgiu - ACS Poli Timișoara

Ultimul meci al etapei este unul în care cu greu se poate alege un pronostic. Și asta pentru că Astra va fi mai mult cu gândul la Europa, urmând a schimba din nou multe lucuri în primul 11, în vreme ce Poli Timișoara vine după un meci bun cu FCSB, stricat, însă, doar de rezultat și de eliminarea lui Munteanu.

Principala problemă a Astrei stă în continuare în omogenitatea lotului. Dar și în faptul că pe partea ofensivă formația pare că nu mai are soluții. Asta deși există în continuare acolo jucători interesanți. Principala problemă constă în capacitarea lui Ioniță și în găsirea unor automatisme de joc care să îl aducă pe Le Tallec mai des în poziție de finalizare.

Poli rămâne aceeași echipă discilplinată și dispusă la efort, iar de la Giurgiu s-ar putea întoarce cu punct sau puncte, mai ales dacă va reuși să-și creeze și câteva oportunități în atac, unde în continuare există ceva probleme de coeziune. Normale, până la urmă, având în vedere că acolo s-au facut cele mai multe schimbări.

Probabil vom asista la un meci închis, fără prea multe faze de poartă, dacă nu cumva motoarele pe faza ofensivă vor începe să tureze chiar începând cu acest meci.

Astra: Iliev - Belu, Polczak, Bejan, Stan - Mrzjlak, Poljak - Balaure, Ioniță, Nicoară - Le Tallec

ACS Poli: Straton - Crețu, Melinte, Cânu, Țigănașu - Artean, Soljic - Bîrnoi, Croitoru, Ciucur - Bud

Spor(t) la fotbal!

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !  

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Mihai Constantin / 16 Apr. 2024

Costel Gâlcă, noul antrenor al CS Universitatea Craiova

 CS Universitatea Craiova a făcut miercuri un anunț important pentru viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.