Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

Autor: Viorel Berbece

La Rapid nu e liniște, din nou! Acum problema o reprezintă antrenorul Cristiano Bergodi, cel considerat vinovat pentru prestațiile catastrofale ale Rapidului din play-off. Presa de la noi scrie de Marius Șumudică și Dan Petrescu ca principalele ținte pentru Dan Șucu & co, dar dacă nu s-ar mai dori o „ciorbă încălzită”? Am „scanat” un pic piața antrenorilor liberi de contract, mizând pe antrenori străini și credem c-am găsit câteva variante interesante, unele mai îndrăznețe, altele chiar la îndemână. Iată-le:

Antrenor nou la Rapid? Câteva soluții externe

  • Pavel Vrba - Tehnicianul ceh de 60 de ani are multă experiență și, mai important, știe cum e să fii campion. El are 4 titluri în Cehia, unul în Slovacia și un altul în Bulgaria. Cu nume ca Viktoria Plzen, Ludogoreț sau Sparta Praga în CV, Vrba ar putea fi tentat să preia Rapidul, dar nu va fi un antrenor atât de ușor de adus. Vorbim aici atât de factorul financiar, cât și de faptul că poate nu ar mai fi atât de deschis să antreneze înafara țării sale. Ultima sa experiență a fost una de scurtă durată, pe banca lui Zlin. Dar dacă Dan Șucu își dorește un Rapid care să treacă la nivelul următor, atunci fostul selecționer al Cehiei ar putea fi omul potrivit.
  • Patrick van Leeuwen - Nu neapărat un antrenor cu foarte multă experiență, cât un tehnician care ar putea integra mai ușor tinerii proveniți din academia Rapidului, una în care patronajul își spune mari speranțe. Cu experiențe mai degrabă scurte pe banca lui Maccabi Tel-Aviv, Zorya Lugansk și, mai ales, Șahtior Donețk, batavul ar putea fi o soluție atât pentru integrarea tinerilor de care vorbeam anterior, cât și pentru un joc mai axat pe ofensivă, tipic tehnicienilor din Țările de Jos.
  • Veljko Paunovic- Că tot le place celor de la Rapid să se orienteze spre piața ex-iugoslavă, de ce nu ar încerca și un tehnician din acea zonă? Fostul jucător de la Atletico Madrid a avut o carieră mai degrabă exotică până acum, cu nume precum Chicago, Chivas sau Reading în CV, dar și experiențe la juniorii Serbiei. Deși nu are în palmares decât o Cupă Mondială la categoria U20, Paunovic ar putea reprezenta o soluție pentru banca Rapidului datorită carierei sale ca jucător, a experienței sale în lucrul cu juniorii, dar și pentru preferința sa pentru sistemul 4-3-3 ofensiv, unul pe placul suporterilor giuleșteni.
  • Ivan Jovanovic - Tot de un sârb este vorba și în continuare, unul mai cunoscut ca tehnician de data aceasta. Cu nu mai puțin de 4 titluri în Cipru, pe banca lui APOEL Nicosia, dar și cu experiențe la Panathinaikos sau Al Nassr, Jovanovic nu ar fi ușor de adus, pentru că e un tehnician cu nume și unul care a lucrat pe bani mulți. Dar ar fi o soluție premium pentru banca Rapidului. Adept al unui joc pragmatic și disciplinat, Jovanovic este în prezent și el liber de contract, precum cei menționați anterior.
  • Michal Bilek - Am început cu-n tehnician ceh, terminăm cu un altul, tot multiplu campion în țara sa. Cu un CV foarte interesant, Bilek este liber de contract din vara lui 2023, de când s-a despărțit de Viktoria Plzen. El a mai antrenat-o pe Sparta Praga sau Astana, a fost selecționer al țării sale dar și pentru reprezentativa din Kazahstan. La fel ca Vrba, probabil c-ar fi destul de greu de convins să se aventureze din nou înafara Cehiei, dar pentru suma și proiectul potrivit, de ce nu?

Își salvează Bergodi postul? Soluții de antrenor la Rapid ar fi!

Sigur că soluții foarte bune ar putea fi și seniorii Mircea Lucescu sau Ladislau Boloni, dar poate că acestea ar fi chiar mai fanteziste decât cele propuse anterior. O variantă foarte interesantă și mult mai ieftină ar fi și Florin Maxim, un antrenor tânăr și în ascensiune. Dar probabil că se va merge pe mâna unui tehnician cu mai multă experiență. Până la urmă, însă, va fi nevoie de un efort financiar susținut atât pentru banca tehnică, cât și pentru a îmbunătăți semnificativ lotul pentru un nivel superior. Să vedem cum va muta Dan Șucu pe viitor...

 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mai 2024

Rețeta pentru promovarea lui Como în Serie A: mulți bani, Fabregas și Henry

 După o absență de 21 de ani, Como a revenit în Serie A.

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mai 2024

Rețeta pentru promovarea lui Como în Serie A: mulți bani, Fabregas și Henry

 După o absență de 21 de ani, Como a revenit în Serie A.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.