Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

Autor: Nicolae Comănescu

În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi. Conducând Brighton către prima lor campanie europeană, priceperea tactică a lui De Zerbi nu doar că a rescris istoria clubului, dar a lăsat și o amprentă vizibilă pe scena fotbalului contemporan.

În condițiile în care tot mai mulți experți vorbesc despre o posibilă trecere a lui De Zerbi la FC Barcelona sau Bayern Munchen, am decis să analizăm modul în care gândește strategic fostul fotbalist al lui CFR Cluj, ajuns atrenor de top în Premier League. Adaptabilitatea strategică îl poziționează ca o figură destinată să antreneze unele dintre cele mai mari echipe în viitor. 

Una dintre cele mai mari forțe tactice ale lui De Zerbi și Brighton este, fără îndoială, construcția jocului, bazată pe un stil proactiv, orientat spre atac. De-a lungul carierei sale de antrenor, De Zerbi a căutat întotdeauna să joace un fotbal ofensiv și agresiv, indiferent de adversar. Unul dintre principiile sale cheie în acest sens este să joace acolo unde sunt spațiile libere. 

În relație cu acest aspect, un alt principiu esențial al sistemului lui De zerbi este crearea de superioritate numerică în preajma zonelor libere. În mandatul său la Brighton, fotbaliștii tehnicianului italian caută constant să creeze situații de 3 contra 2 și 2 contra 1, iar prin această abordare echipa progresează cu mingea prin liniile adversarului.

În contextul recent al fotbalului, multe echipe au încurajat presiunea înaltă pentru a contracara așa-numitul fotbal „Tiki Taka”, după dominația Spaniei și a Barcelonei acum un deceniu, iar acum, fotbalul de presiune este distrus de fotbalul lui De Zerbi, care atrage presiunea adversarilor și exploatează spațiul lăsat liber în spatele lor. De multe ori, utilizarea portarului în posesie este un aspect important în acest sens, mai ales când echipa trebuie să iasă din defensivă.

Un al treilea principiu important în planul de joc al lui De Zerbi este controlul tempoului jocului. Antrenorul italian a reușit să găsească acei fotbaliști care sunt remarcabili în schimbarea ritmului cu câteva pase rapide pentru a depăși liniile adverse după ce au avut posesia mingii timp îndelungat. 

Atunci când nu are mingea, echipa lui De Zerbi pune mare accent pe presing. Acest lucru se reflectă în presiunea făcută încă din jumătatea adversă. De obicei, Brighton abordează marcajul om la om și presează viguros adversarul. La Sassuolo și la Shakhtar s-a folosit o abordare similară. Din formula 4-2-3-1, numărul 10 acoperea liber-ul (fundașul central) advers, iar vârful central exercita presiune pe toată latimea terenului cu scopul de a bloca jocul pe o parte a terenului. Extremele se restrângeau și exercitau presiune înspre interior. În cazurile favorabile, forțau mingea în centrul terenului, unde De Zerbi preferă să folosească jucători agresivi în recuperarea balonului. Mulți jucători aproape de minge după pierderea posesiei înseamnă că există mai multe opțiuni pentru a recupera mingea. Acesta este un motiv pentru care lui De Zerbi îi place să aibă mulți jucători în poziții centrale. 

În acest stil, De Zerbi se și expune, iar una dintre puținele slăbiciuni ale configurării tactice este că uneori fotbaliștii săi sunt expuși la contraatacuri. Antrenorul a învățat treptat din greșeli. La Sassuolo, în sezonul 2019/20, echipa sa avea a șaptea cea mai slabă apărare din Serie A, în ciuda faptului că a terminat pe locul opt în clasament. De la sezon la sezon, De Zerbi a lăsat senzația că a găsit soluții pentru această abordare riscantă. 

Una peste alta, stilul imprimat de el este atractiv, iar laudele nu au încetat să apară de la cei mai buni adversari ai săi, precum Guardiola sau Conte. Toate aceste aspecte demonstrează angajamentul lui De Zerbi față de o filosofie de fotbal ofensiv și agresiv.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 22 Iul. 2024

Cu ce experiență vine Hansi Flick la FC Barcelona

 Hansi Flick a preluat frâiele Barcelonei și vine cu o experiență valoroasă la activ.

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iul. 2024

Opiniile politice ale lui Koundé și Mbappé în contextul alegerilor din Franța

 ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iul. 2024

Programul sezonului 2024-2025 de fotbal din România. Superliga e gata de start

 Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Aug. 2024

Îndemnurile lui David Popovici și ale antrenorului Adrian Rădulescu pentru copii și părinți

 David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos. 

Autor: Guy Aka Martial / 01 Aug. 2024

Simone Biles, uimitoare în concursul de individual compus de la Jocurile Olimpice

 Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Iul. 2024

David Popovici, supersonic ! Românul, campion olimpic la 200 metri liber

 David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.