Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

Autor: Nicolae Comănescu

Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023. Jucătorul de 24 de ani de la Napoli a primit premiul la gala de premiere a Confederației Africane de Fotbal (Caf), învingându-i pe căpitanul egiptean Mohamed Salah și pe fundașul marocan Achraf Hakimi.

Pentru Osimhen, premiul vine ca o recunoaștere a muncii realizate în ultimii ani și este încununarea unui drum dificil, început pe străzile prăfuite din Lagos.

"Trebuie să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în această călătorie și tuturor africanilor care au contribuit la punerea mea pe hartă în ciuda defectelor mele", a declarat nigerianul Osimhen.

Întâmpinat zilnic cu duhoarea de la o groapă de gunoi din cartierul său, Osimhen spune că asta l-a motivat să reușească împotriva tuturor provocărilor. A fost nevoit să vândă ziare și sticle de apă, descriind situația sa ca fiind "în tranșee".

"Călătoria mea în fotbal a fost un rollercoaster cu înălțimi amețitoare, coborâșuri dure și emoții”, a mai declarat fotbalistul nigerian.

După ce a marcat 26 de goluri și a ajutat-o pe Napoli să câștige primul titlu de campioană a Italiei după 33 de ani, Osimhen a devenit primul nigerian care a câștigat premiul de fotbalistul African al anului, de la fostul atacant al lui Arsenal, Nwankwo Kanu, în 1999.

"Ceea ce a făcut Osimhen este incredibil. Să marchezi goluri poate fi ușor în Anglia, dar să faci acest lucru în Italia nu este așa, pentru că sunt puternici din punct de vedere defensiv și tactic", a declarat fostul atacant al Arsenal și Togo Emmanuel Adebayor, care a câștigat premiul în 2008.

Osimhen s-a remarcat în campionatul Belgiei, după care a făcut pasul la Lille, de unde Napoli l-a luat pentru 96 de milioane de dolari în iulie 2020.

Înainte de sezonul care i-a adus un titlu istoric în Serie A, el a ratat Cupa Africii Națiunilor 2021 din cauza Covid-19 și a unei leziuni faciale care încă îl obligă să joace cu o mască de protecție. Peste toate, el a trebuit să facă față morții mamei și tatălui său în 2020. Însă toate acestea l-au întărit și l-au făcut să se bucure de orice moment bun, precum câștigarea acestui trofeu.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Analiză / Copiii lui Klopp peste blazata Chelsea. Liverpool a câștigat Carabao Cup

 În urma triumfului dramatic al lui Liverpool în finala Carabao Cup împotriva lui Chelsea, toată lumea a elogiat echipa tânără trimisă de Jurgen Klopp pe teren, în contrast cu fotbaliștii de sute de milioane de euro ai lui Chelsea.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Dec. 2023

SuperLiga Europei la fotbal este permisă. Cum au reacționat cluburile

 Acest proiect a fost lansat inițial în urmă cu 32 de luni.

Autor: Pompiliu Constantin / 14 Dec. 2023

Interviu exclusiv cu Michael Primbs, avocat german, despre Super Liga Europei la fotbal, legea antitrust si Campionatul European de anul viitor

Fotbalul european freamătă în această perioadă. Fanii și profesioniștii din domeniu așteaptă cu nerăbdare o decizie privind Super Liga Europei ...

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Analiză / Copiii lui Klopp peste blazata Chelsea. Liverpool a câștigat Carabao Cup

 În urma triumfului dramatic al lui Liverpool în finala Carabao Cup împotriva lui Chelsea, toată lumea a elogiat echipa tânără trimisă de Jurgen Klopp pe teren, în contrast cu fotbaliștii de sute de milioane de euro ai lui Chelsea.