Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

Autor: Nicolae Comănescu

Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023. Jucătorul de 24 de ani de la Napoli a primit premiul la gala de premiere a Confederației Africane de Fotbal (Caf), învingându-i pe căpitanul egiptean Mohamed Salah și pe fundașul marocan Achraf Hakimi.

Pentru Osimhen, premiul vine ca o recunoaștere a muncii realizate în ultimii ani și este încununarea unui drum dificil, început pe străzile prăfuite din Lagos.

"Trebuie să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în această călătorie și tuturor africanilor care au contribuit la punerea mea pe hartă în ciuda defectelor mele", a declarat nigerianul Osimhen.

Întâmpinat zilnic cu duhoarea de la o groapă de gunoi din cartierul său, Osimhen spune că asta l-a motivat să reușească împotriva tuturor provocărilor. A fost nevoit să vândă ziare și sticle de apă, descriind situația sa ca fiind "în tranșee".

"Călătoria mea în fotbal a fost un rollercoaster cu înălțimi amețitoare, coborâșuri dure și emoții”, a mai declarat fotbalistul nigerian.

După ce a marcat 26 de goluri și a ajutat-o pe Napoli să câștige primul titlu de campioană a Italiei după 33 de ani, Osimhen a devenit primul nigerian care a câștigat premiul de fotbalistul African al anului, de la fostul atacant al lui Arsenal, Nwankwo Kanu, în 1999.

"Ceea ce a făcut Osimhen este incredibil. Să marchezi goluri poate fi ușor în Anglia, dar să faci acest lucru în Italia nu este așa, pentru că sunt puternici din punct de vedere defensiv și tactic", a declarat fostul atacant al Arsenal și Togo Emmanuel Adebayor, care a câștigat premiul în 2008.

Osimhen s-a remarcat în campionatul Belgiei, după care a făcut pasul la Lille, de unde Napoli l-a luat pentru 96 de milioane de dolari în iulie 2020.

Înainte de sezonul care i-a adus un titlu istoric în Serie A, el a ratat Cupa Africii Națiunilor 2021 din cauza Covid-19 și a unei leziuni faciale care încă îl obligă să joace cu o mască de protecție. Peste toate, el a trebuit să facă față morții mamei și tatălui său în 2020. Însă toate acestea l-au întărit și l-au făcut să se bucure de orice moment bun, precum câștigarea acestui trofeu.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 22 Iul. 2024

Cu ce experiență vine Hansi Flick la FC Barcelona

 Hansi Flick a preluat frâiele Barcelonei și vine cu o experiență valoroasă la activ.

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iul. 2024

Opiniile politice ale lui Koundé și Mbappé în contextul alegerilor din Franța

 ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iul. 2024

Programul sezonului 2024-2025 de fotbal din România. Superliga e gata de start

 Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Aug. 2024

Îndemnurile lui David Popovici și ale antrenorului Adrian Rădulescu pentru copii și părinți

 David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos. 

Autor: Guy Aka Martial / 01 Aug. 2024

Simone Biles, uimitoare în concursul de individual compus de la Jocurile Olimpice

 Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Iul. 2024

David Popovici, supersonic ! Românul, campion olimpic la 200 metri liber

 David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.