VIDEO / Bobby Charlton, finalul unei legende

Autor: Nicolae Comănescu

Sir Bobby Charlton este câștigător al Cupei Mondiale din 1966, a intrat în istoria echipei Manchester United și a supraviețuit tragediei de la Munchen. Aceste coordonate au marcat viața unui erou care s-a stins în acest weekend la vârsta de 86 de ani. 

6 februarie 1958 trebuia să fie o zi fericită la Manchester. United tocmai se calificase în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, a doua oară la rând, în urma unui rezultat de egalitate, 3-3, cu Steaua Roșie la Belgrad. Sub conducerea lui Busby, Diavolii câștigaseră deja trei titluri de campioni ai Angliei (1952, 1956, 1957) și aveau o dorință feroce de a cuceri fotbalul european. Doar că în acea zi, avionul care ducea echipa înapoi la Manchester nu a mai decolat, prăbușindu-se într-o casă din a treia încercare. Era ora 15.03 când totul s-a oprit în Manchester. Aproape întreaga echipă a pierit în acea tragedie.

Un fotbalist talentat a supraviețuit. Un tânăr de 20 de ani descoperit cu cinci ani mai devreme de Joe Armstrong, scouterul lui Manchester United, Bobby Charlton. Puștiul tocmai văzuse moartea: "M-am gândit: De ce eu? De ce sunt încă aici, teafăr și nevătămat, cu o mică zgârietură pe cap? Nu este corect!”

Din acel moment, Bobby nu a mai zâmbit niciodată, își amintea mama sa. Însă fotbalistul a rămas la Manchester și a contribuit la reconstrucția echipei. An după an și-a impus jocul și a devenit cel mai mare jucător din istoria fotbalului britanic și una dintre cele mai mari legende ale lui Manchester United. A fost elegant, fin și poate cel mai talentat jucător al generației sale. De fapt, a fost cel mai complet. Alături de George Best, care a sosit la Manchester în 1961, și de Denis Law, care s-a alăturat echipei în 1962, au format Sfânta Treime, așa cum era supranumit acest trio de către fanii de pe Old Trafford. Cei trei au și câștigat Balonul de Aur: Law în 1964, Charlton în 1966 și Best în 1968.

Charlton a fost omul unui singur club, dar și al unei națiuni, pentru care a reușit să câștige Cupa Mondială în 1966. A și marcat două goluri în semifinala împotriva Portugaliei lui Eusebio. În total a înscris de 49 de ori pentru selecționata Albionului. 

Când a câștigat Cupa Campionilor, în 1968, împotriva Benficăi (scor4-1), Bobby, care a marcat de două ori, a spus: "Am rămas doi în echipă, Bill Foulkes și cu mine. Matt Busby era obsedat de câștigarea titlului european. Trebuia să o facem pentru el. El a fost cel care a dus clubul în Europa împotriva sfatului Ligii. De la accidentul de la Munchen, fusese măcinat de vinovăție”.

În realitate, Bobby refuza să fie pe locul doi. Acesta a fost punctul său forte. În cei 22 de ani pe care i-a petrecut pe teren, Charlton și-a creat propriul stil, propriul brand. Era un mijlocaș cu viziune, cu un dribling de temut, care a primit doar un singur cartonaș galben în cariera sa și care iubea să șuteze.

După cariera de jucător, Bobby Charlton a pornit într-o nouă misiune: să asigure moștenirea lui Busby la Manchester United și să asigure respectarea valorilor unui club pentru care își va da ultima suflare. Era frecvent prezent în tribunele de pe Old Trafford, susținut de soția sa, Norma Ball. Charlton a fost o voce care a fost ascultată, a avut locul său în consiliul de administrație și a fost adesea consultat de patronatul clubului. Apoi, odată cu trecerea anilor, demența a pus treptat stăpânire pe el, iar sâmbăta aceasta familia sa a anunțat moartea sa, la vârsta de 86 de ani, la trei ani după cea a fratelui său, Jack.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!