Seară angoasantă la Bruxelles. Un atentat terorist a întreupt meciul Belgia-Suedia

Autor: Guy Aka Martial

Stadionul Roi Baudoin din Bruxelles trebuia să fie cadrul unei seri minunate luni. Calificați deja la Campionatul European, Diavolii Roșii au primit Suedia în fața unui public entuziast. Cu doar câteva minute înainte de startul partidei, atmosfera era calmă. La doar 5 kilometri de stadion, cu câteva zeci de minute înainte de startul meciului, un terorist a asasinat doi fani suedezi.

Abia după golul nordicului Viktor Gyökeres, din minutul 15, atmosfera a început să se înrăutățească. Mulțimea a devenit agitată, iar jurnaliștii de la sectorul media au început să-și piardă interesul pentru meci. Fanii încercau să se pună la curent cu ultimele știri, dar încercau să-și liniștească și familiile.

Zvonul că teroristul se îndrepta spre stadionul care, la momentul tragediei din 1985, se numea încă Heysel, i-a făcut pe mai mulți fani să încerce să părăsească stadionul, dar fără a crea o aglomerație. Securitatea i-a împiedicat să facă acest lucru, iar cei care au fost respinși au așteptat în liniște pe scări. Între timp, Romelu Lukaku a egalat din penalty, dar a asistat cu siguranță la cel mai puțin celebrat penalty al carierei sale, în condițiile în care întregul stadion era cuprins de anxietate.

Cu puțin timp înainte de pauză, reprezentanții echipei de securitate a meciului a vorbit cu reprezentanții de pe ambele bănci, în timp ce pe ecranele din sectorul presei a apărut chipul premierului belgian, Alexander De Croo, care a confirmat moartea a doi suporteri suedezi și a încurajat populația din Bruxelles să rămână acasă.

Când s-a fluierat pauza, jucătorii s-au întors la vestiare, iar mulțimea a rămas calmă, așteptând în continuare vreun anunț din partea crainicului. Primele semne de întrerupere a meciului au apărut în momentul în care cameramanii au început să-și strângă echipamentul. După zece minute, crainicul a confirmat că meciul a fost întrerupt. El a informat publicul că jucătorii din ambele echipe au decis oprirea meciului și că ambii antrenori au fost de acord cu această decizie. Nimeni nu a fluierat sau a dezaprobat anunțul. 

Câțiva fani scandinavi au fost invitați în sala de presă pentru câteva reacții. Spectatorii belgieni au rămas la locurile lor, ba chiar și-au aprins blițurile telefoanelor și au cântat cântece de susținere pentru adversarii lor, într-un spirit de unitate impresionant. 

Crainicul a mai intervenit în jurul orei 23.30, când elicopterele survolau stadionul. Abia la ora 23.45, jucătorilor și spectatorilor li s-a permis evacuarea, tribună cu tribună. Anxietatea a scăzut, deși găsirea unui drum spre casă a fost o adevărată problemă pentru că nu existau taxiuri, iar transportul public fusese bruiat de atentat. În acest timp, criminalul era încă în libertate.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

ANALIZĂ / Tottenham, debut istoric în Premier League. Odă pentru Ange

Experții fotbalului britanic nu-și amintesc ca în istoria recentă a Premier League un manager să aibă un efect de transformare atât de rapid asupra unei echipe. 

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

Portret / Petkov e „Burebista” al bulgarilor

 Cum care Burebista ?

Autor: Nicolae Comănescu / 22 Oct. 2023

VIDEO / Ronaldo Deaconu a marcat în campionatul Poloniei în fața echipei lui Gâlcă

 Ronaldo Deaconu a ajutat-o pe Korona Kielce să obțină un punct în deplasare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

ANALIZĂ / Schimbări importante în rugby-ul mondial, care nu ajută România, deși crește numărul de echipe la Cupa Mondială

Deși diferența între elita rugby-ului mondial și eșalonul secund crește, Consiliul World Rugby a aprobat modificări care nu fac decât să accentueze acest hiatus.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Oct. 2023

Dinamo și CSM Constanța, victorii în European League la handbal masculin

 Dinamo și CSM Constanța demonstrează că au calitate în competițiile europene. 

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

ANALIZĂ / Tottenham, debut istoric în Premier League. Odă pentru Ange

Experții fotbalului britanic nu-și amintesc ca în istoria recentă a Premier League un manager să aibă un efect de transformare atât de rapid asupra unei echipe.