Avem stadioane, n-avem fotbal. Avem handbal, n-avem săli

Autor: Dan Voinea

Perpetuarea șablonului...cu speranța care moare ultima.

 

CSM București a jucat ultimele meciuri din 2022, inclusiv unul în Liga Campionilor, într-o atmosferă ’’ hibernală’’ în Polivalenta construită în urmă cu 48 de ani. O nouă avarie în zonă le-a făcut pe jucătoare să tremure pe teren, iar spectatorii, înfofoliți bine, au rememorat anii 80. Iar când se remediază lucrurile în exteriorul sălii, ’’pocnește’’ ceva în interior. În ultimii  ani s-a încercat în mai multe rânduri o ’’cosmetizare’’, dar e evident că sala nu mai face față de multă vreme pentru organizarea unor astfel de evenimente.

București e singura Capitală din Europa fără o polivalentă modernă, la standardele secolului în care trăim. Paradoxal, tot Bucureștiul este singurul oraș din Europa cu trei echipe de handbal în grupele Ligii Campionilor. Și toate au șanse de calificare în fazele eliminatorii. Iar la feminin, CSM și Rapid pot ajunge direct în sferturile de finală. CSM nu are sală, iar Rapid și Dinamo au, dar nu respectă standardele impuse de forul european în privința capacității.

Toate se înghesuie, așadar, în Polivalentă pentru meciurile din competițiile continentale, iar în cazul CSM-ului și la confruntările din campionat. De o nouă Polivalentă se vorbește de mai bine de zece ani, iar primarii care s-au succedat in funcție au făcut promisiuni bombastice. S-au făcut și pași în acest sens. Încă din 2019 există un proiect de 150 de milioane de euro, cu studiu de fezabilitate finalizat și indicatorii tehnico-economici aprobați. Totul s-a împotmolit din cauza Turnului de Parașutism de la Arena Națională. Lipsește doar o semnătură(care întărzie de trei ani) de trecere de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei pentru ca acel turn să poată fi dărâmat. Și dacă minunea se va produce, va dura ani buni pentru ca sala să fie construită și dată în folosință. Și asta în condițiile în care în alte orașe s-a putut. Doar în 2022 s-au inaugurat săli moderne în Oradea, Pitești și Bistrița.

La fotbal, lucrurile stau exact pe dos.Trăim din amintiri când vine vorba de performanțe europene la nivel de echipe de club. Rareori prindem primăvara, iar când se întâmplă, e abia a treia competiție continentală ca valoare, cazul recent al CFR-ului în Conference League. În schimb, avem stadioane la nivel european. Arena Națională, Giulești, Ghencea, Arcul de Triumf. E drept, ultimele și sub presiunea europeanului pe care l-am găzduit. Arene moderne s-au construit și la Ploiești, Craiova, Cluj, Sibiu sau Sfântu Gheorghe. La nivel declarativ, prin vocea conducătorilor fotbalului românesc, vom sta din ce în ce mai bine. Finala de la Sevilla s-ar putea repeta, iar naționala ne va face să ieșim din nou în stradă. E sfârșit de an, să fim mai buni și mai îngăduitori cu șablonul...speranța moare ultima.

Poate te interesează şi:

02 Mar. 2025

Echipa

Autor: Dan Voinea / 25 Apr. 2023

UTA are un nou antrenor. Mircea Rednic îl înlocuiește pe Laszlo Balint

Arădenii sunt pe locul 8 în play-out-ul Superligii și calificați în semifinalele Cupei.

Autor: Dan Voinea / 04 Feb. 2023

Banii nu aduc fericirea pe Stamford Bridge!

Enzo Fernandez a debutat la Chelsea, dar londonezii s-au încurcat pe teren propriu.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Aug. 2024

Îndemnurile lui David Popovici și ale antrenorului Adrian Rădulescu pentru copii și părinți

 David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos. 

Autor: Guy Aka Martial / 01 Aug. 2024

Simone Biles, uimitoare în concursul de individual compus de la Jocurile Olimpice

 Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Iul. 2024

David Popovici, supersonic ! Românul, campion olimpic la 200 metri liber

 David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.