O Superligă din care nu mai înțelegi nimic!

Autor: Dan Voinea

 Nu ne-am plictisit deloc în prima parte a sezonului.

 

În câteva zile se trage cortina peste Superligă. Urmează o pauză de o lună înaintea bătăliilor finale pentru play-off și play-out. Se trag concluzii, se încearcă mutări cu un pas înaintea adversarilor și se regândesc bugete. A fost o primă jumătate de sezon atipică. Surprize mari, rezultate neverosimile și mult așteptatul VAR. Evident, apariția arbitrajului video, chiar dacă târziu, e de lăudat. Dar, în purul stil românesc, au apărut problemele. Momente hazlii, dar și penibile, care i-au făcut pe unii antrenori să se gândească dacă nu era mai bine fără  VAR. Minute lungi de așteptare, monitoare care nu au funcționat, decizii întoarse sau păstrate greșit.

Revelația acestei părți de campionat este, fără îndoială, Farul. O echipă care are șanse să încheie anul pe primul loc. Hagi a alcătuit un mix perfect între jucători cu mare experiență(Artean, Larie, Alibec, Torje) și alții, care, din promisiuni încep să devină certitudini(Pitu, Grameni, Andronache, Borza). La capitolul minusuri, unele ieșiri de neînțeles ale lui Hagi, dar și inconstanța din ultimele meciuri, 8-0 cu Botoșani, urmat de un incredibil 0-4 pe noua arenă din Sibiu.

CFR Cluj a avut un start greoi de sezon și scaunul lui Petrescu s-a clătinat. Campioana en -titre a  pierdut la Craiova lui Mititelu și acasă cu Farul și FC Botoșani. Lucrurile s-au reglat ulterior și echipa din Gruia poate încheia anul chiar în fotoliul de lider. În plus, CFR rămâne singura echipă de la noi care ține sus steagul în competițiile continentale, cu o calificare spectaculoasă în primăvara Conference League.

FCSB a continuat să jongleze cu antrenorii. Petrea a rezistat două etape și nici pe Dică nu l-a prins paltonul. În cele din urmă s-a ajuns tot la o soluție în stilul Gigi Becali, tandemul Pintilii-Strizu. Cu trei puncte în primele patru etape, roș-albaștrii au mutat interesul în zona cupelor europene. Au ajuns în grupe, dar atât. În Superligă a urmat urcușul. Dacă la un moment dat play-off-ul părea doar o iluzie, acum echipa e în grafic și se vorbește din nou despre titlu.

Universitatea Craiova dădea fiori după numirea pe banca tehnică a lui Mirel Rădoi. Dar sângele dă în clocot ușor în Bănie. Jucătorii intrați în dizgrația fostului selecționer au rămas, Rădoi a plecat. Chiar dacă a avut suportul fanilor. ‘’ Un fleac...l-ați ciuruit și pe ăsta!’’, a fost mesajul suporterilor. Mutarea a fost cu atât mai de neînțeles cu cât echipa e încă în grafic, pe loc de play-off.

La Rapid e presiune mare ca întotdeauna, dar pentru că urmează sărbătoarea centenarului pretențiile sunt și mai mari. Mulți i-au văzut pe giuleșteni pretendenți la titlu, dar mai e mult până departe. În atmosfera din Giulești, adversarii nu au avut prea multe șanse, dar în deplasare elevii lui Mutu au fost mai degrabă mielușei. Totul e concentrat acum pe play-off, în condițiile în care obiectivul declarat(Cupa României) a fost ratat.

Hermannstadt a început frumos, dar pe parcurs și-a arătat limitele. Gravele probleme de ordin financiar au avut un efect ciudat asupra echipei. S-au obținut rezultate extraordinare când salariile au întârziat câteva luni, iar când s-a ajuns cu banii la zi băieții lui Măldărășanu au clacat. După o lungă perioadă de pribegie, echipa s-a întors la Sibiu(a dezintegrat Farul) și a arătat cât de important este să beneficiezi de terenul propriu și de aportul fanilor.

Sepsi rămâne o echipă solidă, inspirată de sobrietatea lui Bergodi și de un finanțator care nu iese în decor. Craiova lui Mititelu e mereu imprevizibilă. Intrat în vrie, finanțatorul i-a permis lui Nicolo Napoli să descalece pentru a noua oară în Bănie. Echipa a fost și pe loc retrogradabil, dar după ce a legat două victorii visează la play-off. Pentru fani, obiectivul pare deja îndeplinit după ce favoriții au învins în singurul meci care contează cu adevărat, în fața marii rivale din oraș.

Obișnuită cu prezența în prima jumătate a clasamentului, FC Botoșani a oferit rezultate halucinante. 0-7 la Sfântu Gheorghe, 0-8 la Ovidiu cu Farul și eșec în Cupa României cu echipa de juniori de la FCSB. Pentru ca, imediat, să vină un egal smuls campioanei CFR. De neînțeles, așa cum e, cu tot respectul pentru Stoican, și numirea noului antrenor.

La retrogradare, un loc pare deja acontat de CS Mioveni. Ar mai fi de menționat și numărul extrem de mare de jucători aduși în Superligă din toate colțurile lumii. Din păcate, nu valoarea i-a recomandat, ci comisioanele grase încasate de niște băieți descurcăreți. Așteptăm să vedem ce ne aduce 2023. Cu siguranță, vor fi din nou multe lucruri care ne vor surprinde.

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

Xavi continuă alături de FC Barcelona. Starea de spirit s-a schimbat

 Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, Xavi Hernández, antrenorul Barcelonei, a anunțat decizia de a rămâne în funcție până în vara anului 2025.

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.