“Boschetarul” care l-a făcut uitat pe Cristiano Ronaldo

Autor: Teodor Burnar

Să te temi de englezi când îți fac un compliment, pentru că sună ca o insultă! “Santos are aerul zdrențăros al unui om care a dormit în mașină”, a scris Jonathan Wilson de la The Guardian despre selecționerul Portugaliei, cel care a tranșat calificarea prin decizia lui de a-l titulariza pe eroul Portugaliei din meciul cu Elveția, excelent prezentat aici de către colegul meu, Nicolae Comănescu.

 
Iată însă că e o greșeală să-i subestimezi pe “boschetarii” Portugaliei, iar Anglia, desigur dacă va trece de Franța (și este un mare DACĂ), ar face bine să se teamă de magia trupei lui Fernando Santos. Poate de aici și “admirația întoarsă” și bizar formulată a editorialistului englez.
 
Portugalia e o țară mică, cu oameni simpli, cu peisaje superbe, vin bun, fado, și mai are ceva acest colțișor de pământ unde se termină Europa, „marginea lumii”, Cabo da Roca. Are, ca să folosim un clișeu, un suflet mare (asta dacă nu-i întrebi pe colonizații lusitanilor și pe urmașii lor, pe drept cuvânt traumatizați), care are știința reinventării. S-a reclădit și după cutremurul și tsunami-ul devastator din 1755, a renăscut și în fotbal. Pentru că an de an, FC Porto, Benfica și Sporting fac minuni în Liga Campionilor, fiind o pepinieră fabuloasă pentru marile grupări europene, cărora le vând constant jucători pe zeci de milioane de euro. Echipa națională a câștigat EURO 2016 împotriva oricăror așteptări, cu o generație teoretic mai slabă decât cea a lui Figo, Rui Costa și Nuno Gomes, care n-a câștigat nimic. Apoi, păstrându-și foamea de glorie, ca vechii conquistadori, care se îmbarcau pe corăbiile lor în căutarea El Dorado, a câștigat UEFA Nations League în 2019. Nu în ultimul rând, Portugalia este țara marelui rebel, marelui arogant, “The Special One”, Jose Mourinho.
 
Și dacă tot vorbim despre cei mai aroganți oameni din istorie, CR7, nu-i așa, reușește să țină titlurile ziarelor chiar și când nu joacă titular. E regretabil că se întâmplă așa, mai ales că mânjii portughezi l-au făcut uitat pe Cristiano. E un semn al vremurilor că milioanele cu care arabii îl tentează pe Ronaldo fac mai multă vâlvă decât meritul sportiv al acestui de mare viitor Gonçalo Ramos. Cât despre elvețieni, ce să mai zicem? Scurt și în latinește: “Vae victis!”.
 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Ianis Hagi a revenit într-un meci oficial după mai bine de un an

 Ianis Hagi se accidentase la ligamentele genunchiului în debutul anului 2022 și tot atunci a fost operat. 

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Ian. 2023

Fotbalul românesc, un contract mai aproape de lumea civilizată

 Fotbaliștii din competițiile României care vor semna contracte pe viitor o vor face într-un cadru legal mai bine definit.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Ian. 2023

Borussia Dortmund a transferat un belgian de 16 ani

 Borussia Dortmund este renumită pentru faptul că lansează fotbaliști tineri la vârste fragede.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Ianis Hagi a revenit într-un meci oficial după mai bine de un an

 Ianis Hagi se accidentase la ligamentele genunchiului în debutul anului 2022 și tot atunci a fost operat. 

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Anastasia Gubanova, campioană europeană la patinaj artistic. Reprezentanta României, în top 10

 Rusoaicele Kamila Valieva, Ana Șcherbakova și Alexandra Trusova au lipsit de la Campionatul European de patinaj artistic

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Arina Sabalenka, campioană la Australian Open. Reacții și schimbări de clasament

 La 24 de ani, Arina Sabalenka a câștigat primul său trofeu de Grand Slam.