Ce ar putea învăța România din surprizele produse de Arabia Saudită, Costa Rica sau Maroc la Cupa Mondială?

Autor: Pompiliu Constantin

La Cupa Mondială din Qatar am asistat deja la mai multe surprize din partea unor națiuni considerate mici, dar care au reușit să învingă selecționate mai puternice. Deși nu suntem la turneul final, cred că putem reflecta la câteva dintre aspectele ce le putem învăța din reușitele unor țări precum Arabia Saudită, Costa Rica sau Maroc. Asta în condițiile în care șefii fotbalului de la noi vin mereu cu scuze pentru a justifica eșecurile constante ale naționalei României. Să le luăm pe rând.

De la Arabia Saudită putem învăța că nu e neapărat necesar ca jucătorii noștri să evolueaza în campionate de top pentru a alcătui o selecționată închegată și muncitoare. Nimeni nu-i cunoaștea pe fotbaliștii Arabiei Saudite înainte de victoria în fața Argentinei. Și totuși, această echipă a arătat un joc legat, ofensiv, omogen în fața Argentinei și Poloniei. Important este să găsești acei jucători dispuși să muncească și să se dedice în totalitate unei strategii de joc coerente.

De la Costa Rica putem învăța că orice eșec, oricât de drastic ar fi el, poate fi depășit repede. Costa Rica s-a redresat admirabil după înfrângerea în fața Spaniei și a învins Japonia. A făcut asta cu multă muncă, organizare a jocului și a trecut de o altă echipă bine așezată în teren, care învinsese germania. Costa Rica și-a studiat bine adversarul și a mizat pe un joc colectiv simplu, care i-a adus trei puncte prețioase, în primul rând cu impact la nivel psihologic.

De la Maroc, naționala noastră poate prelua curajul și dezinvoltura. În fața unei selecționate belgiene plină de vedete, Maroc nu s-a sfiit să preia inițiativa și a lăsat impresia că știe în orice moment ce are de făcut. A construit meticulos, a contra-atacat fără menajamente și a abordat fazele fixe mereu cu scheme pregătite. În jocul Marocului totul a părut pregătit, planificat, organizat și asimilat, ceea ce nu am mai văzut de multă vreme în jocul României. 

Acestea sunt doar câteva exemple de lecții ce ne pot fi utile, pe care Edi Iordănescu și ceilalți oficiali de la FRF le pot prelua și le pot implementa. Aștept și impresiile voastre despre ceea ce ar putea învăța fotbaliștii și oficialii de la noi urmărind Cupa Mondială din Qatar.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

Xavi continuă alături de FC Barcelona. Starea de spirit s-a schimbat

 Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, Xavi Hernández, antrenorul Barcelonei, a anunțat decizia de a rămâne în funcție până în vara anului 2025.

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 28 Apr. 2024

Opinie / FCSB, campioana României, prin consecvență și forța grupului

 FCSB s-a impus în acest sezon nu neapărat pentru că a avut individualități superioare celorlalți

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Lăcrămioara Perijoc și Claudia Nechita, medaliatele României la Europenele de Box

 Doar două medalii a obținut delegația României la Campionatele Europene de Box. Fetele au fost cele care au urcat pe podium.