SPECIAL/ TOP 5: Când buturuga mică răstoarnă carul mare în UEFA Champions League

Autor: Flaviu Ilie

  Deoarece situaţia din lume ne forţează să stăm în case, fără sport la televizor sau pe stadioane, Ziarul de Sport vine cu o nouă iniţiativă pentru a vă uşura într-o oarecare măsură această şedere în izolare.

Seria "Top 5" va prezenta diferite clasamente inedite ale unor evenimente din lumea sportului, iar prima ediţie debutează cu povestea celor mai mari surprize din Champions League, din momentul schimbării denumirii în sezonul 1992/93.

În anul 1992, competiţia pe care o cunoaştem astăzi drept Liga Campionilor a abordat un nume, trecând peste era denumirii de "Cupa Campionilor Europeni". Din acel moment va începe şi clasamentul surprizelor ce vor intra în topul nostru de astăzi.

 5. Celtic-Barcelona 2-1 (8 noiembrie 2012) 

Prima partidă din listă nu reprezintă o dublă manșă, ci o partidă din istoria recentă a fazei grupelor din Liga Campionilor. Barcelona se afla la primul sezon cu regretatul Tito Villanova la cârma echipei și era în căutarea revanșei după eliminarea dramatică cu Chelsea din semifinalele ediției precedente.

Celtic o primea pe Barcelona la Glasgow, în returul grupelor UEFA Champions League, după ce în tur pierduseră cu 2-1 pe Camp Nou. Catalanii aveau trei victorii din tot atâtea meciuri în ediția respectivă din Liga Campionilor, pe când Celtic adunase patru puncte din tot atâtea meciuri disputate.

În acel moment. Lionel Messi se afla la poate cel mai înalt nivel de joc al carierei sale, întrucât în anul calendaristic 2012, argentinianul a bifat borna de 91 de goluri. Cu toate acestea, el nu a reușit să înscrie în turul din Spania, iar la retur a fost anihilat de apărarea scoțienilor, reușind să înscrie o singură dată, în ultimul minut al partidei, când deznodământul disputei era deja știut.

Celtic s-a impus cu 2-1, datorită reușitelor lui Victor Wanyama și Anthony Watt, însă nu acest lucru a consemnat accesul acestei partide în memoria pasionaților de fotbal, ci modul în care victoria a fost obținută.

Trupa din Glasgow a avut posesia balonului pentru doar 11% din timpul de joc și a înregistrat cu aproape 800 de pase mai puțin decât rivala directă. De cealaltă parte, catalanii au avut 23 de șuturi la poartă, 14 dintre ele fiind și cadrate pe spațiul porții, însă o singură încercare a rezultat în gol.

4. Dinamo Kiev-Real Madrid 2-0 (17 martie 1999)

La sfârşitul anilor 90, Dinamo Kiev avea parte de una dintre cele mai bune perioade din istoria clubului, sub tutela marelui Valeri Lobanovskyi, aflat la al treilea mandat la clubul din capitală şi conduşi din teren de tânărul Andriy Shevchenko.

În 1995, Dinamo a fost exclusă din competiţiile europene pentru o perioadă de trei ani, după ce unul dintre oficialii clubului a încercat să îi mituiască pe arbitrii unei partide cu Panathinaikos.

Pe plan intern, Şahtior devenea o ameninţare pentru tronul de campioană, astfel că liderii clubului din Kiev au optat pentru reangajarea lui Lobanovskyi în timpul sezonului 1996/97, la doar şase ani după ultima sa aventură pe banca clubului.

Un an mai târziu, Dinamo revenea în Champions League, iar în grupe, elevii lui Lobanovskyi au evoluat împotriva lui PSV, Newcastle şi Barcelona. Momentul de apogeu al campaniei a fost returul de pe Camp-Nou, când trupa din Kiev se impunea cu 4-0, datorită unui hattrick al lui Shevchenko în prima repriză, completat de un gol al lui Rebrov.

Aventura europeană avea să se încheie în sferturile de finală, când Juventus, campioana en-titre şi viitoarea finalistă avea să îî elimine pe alb-albaştrii. După un egal nesperat la Torino, Lobanovskyi a fost surclasat de omologul său, Marcelo Lippi, iar bianconerii s-au impus cu 4-1 şi şi-au continuat drumul spre finala cu Real.

Fix un an mai târziu, Dinamo Kiev avea să dea piept din nou cu actuala câştigătoare a trofeului, de data aceasta, posesoarea fiind Real Madrid. Prima manşă, pe Santiago Bernabeu, a decurs precum cea din dubla cu Juventus, sfârşindu-se chiar şi cu acelaşi scor.

De data aceasta, elevii lui Lobanovskyi şi-au depăşit aşteptările şi s-au calificat în semifinale după o victorie cu 2-0, datorită dublei lui Shevchenko, cel care marcase şi în turul de la Madrid. Două dintre cele trei reuşite au venit în urma unor assist-uri ale lui Sergiy Rebrov.

Drumul lui Dinamo avea să se încheie în penultimul act al competiţiei şi totodată cu această performanţă, s-a încheiat prima perioadă a lui Shevchenko la Kiev, consemnată de transferul la AC Milan.

3. APOEL Nicosia-Lyon 1-0 (8 martie 2012)

APOEL Nicosia, cea mai titrată echipa din Cipru, pornea campania europeană din sezonul 2011/12 din al doilea tur preliminar pentru UEFA Champions League. Pentru a ajunge în grupele competiției, traseul a fost unul destul de facil, astfel că ciprioții s-au duelat cu echipe precum Skenderbeu, Slovan Bratislava și Wisla Cracovia.

Norocul a fost de partea lui APOEL și la tragerea pentru grupe, astfel că trupa din Nicosia a fost plasată în grupa G, alături de Porto, Șahtior și Zenit. Cu toate acestea, echipa avea ultima șansă la calificare dinte toate cele patru participante. 

În ciuda faptului că singurii stranieri ai trupei din capitală care erau convocați la echipele lor naționale erau Ivan Trickovski și Dionisis Chiotis, APOEL a dat dovadă de o forță de grup senzațională și a trecut mai departe, bifând victorii cu Porto și Zenit.

În prima rundă a fazei eliminatorii, elevii lui Ivan Jovanovic aveau să se dueleze cu Lyon, echipă ce terminase pe locul doi într-o grupă cu Real Madrid, Ajax și Dinamo Zagreb. OL se afla la începutul unei reconstrucții după finalul hegemoniei din Ligue 1, dar în pofida acestui fapt, rămânea o provocare imensă pentru APOEL.

În turul de pe Stade de Gerland, lyonezii s-au impus cu 1-0, datorită unei reușite a lui Alexandre Lacezette. La acea vreme, acesta era doar un tânăr atacant în plină ascensiune, departe de nivelul la care se află azi.

La retur, cărțile păreau să fie în favoarea lui Lyon, însă un gol marcat de Gustavo Manduca în minutul opt a schimbat decisiv soarta partidei. Meciul a ajuns în prelungiri, iar mai apoi la penalty-uri, unde cei doi jucători amintiți mai sus au fost decisivi pentru trupa lui Jovanovic.

Chiotis a salvat două lovituri de la 11 metri, pe când Trickovski a fost ultimul jucător ce avea să înscrie de la punctul de var. Astfel, micuța echipă din Nicosia juca în acest moment la masa bogaților. În sferturi, aceștia aveau să se dueleze cu Real Madrid.

Los Blancos i-au spulberat cu 8-2 pe adversari, însă performanța echipei rămâne una pentru cărțile de istorie și unică pentru fotbalul din Cipru.

2. Helsingborg-Inter Milano 1-0 (9 august 2000)

Singura partidă din această listă ce s-a disputat în preliminariile competiției este disputa dintre micuța echipă din Suedia, Helsingborg, la acel moment campioana en-titre a competiției și Inter Milano, o echipă alcătuită din nume precum Laurent Blanc, Christian Vieri, Alvaro Recoba, Javier Zanetti, dar și mulți alți fotbaliști ce au avut un cuvânt de spus de-a lungul carierelor.

Nerazzurii căutau participarea în grupele Champions League, iar singurul obstacol în acest drum era Helsingborg. La momentul tragerii la sorți, obținerea calificării părea o plimbare în parc pentru Inter, dar lucrurile au stat mult mai diferit datorită atitudinii de superioritate cu care aceștia au abordat dubla.

Prima manșă din Suedia avea să consemneze primul șoc al dublei manșe. Deși Inter a avut controlul partidei și a avut nenumărate șanse de a înscrie, niciunul dintre starurile milanezilor nu a putut capitaliza. Ocaziile aveau să se răzbune în minutul 81, când Michael Hannson avea să înscrie golul victoriei pentru Helsingborg.

Chiar și în urma rezultatului din tur, Inter pornea ca mare favorită la calificare și lumea credea că doar o minune va face ca suedezii să repete performanța de pe teren propriu pentru a obține calificarea.

Semnele duceau spre un deznodământ așteptat de toată lumea fotbalului, în special în momentul în care nerazzurii au obținut o lovitură de la 11 metri. Alvaro Recoba a fost cel care a executat, însă veteranul Sven Andersson, în vârstă de 36 de ani la momentul respectiv, s-a opus execuției atacantului uruguayan.

Milanezii nu a reușit până la finalul meciului să îl învingă pe Andersson, astfel că suedezii au ajuns în faza grupelor. Acolo, deși nu au obținut calificarea, nu s-au făcut de rușine. După ce au pierdut primele trei partide, jucătorii lui Helsingborg au bifat o victorie cu Rosenborg și egaluri cu Bayern și PSG.

1. Deportivo La Coruna-AC Milan 4-0 (6 aprilie 2004)

Clasamentul este încheiat cu una dintre cele mai mari reveniri din istoria competiției. AC Milan era deținătoarea trofeului în Champions League. Carlo Ancelotti dispunea de un prim 11 stelar, alcătuit din nume precum Maldini, Seedorf, Kaka, Shevchenko sau Gattuso și căuta să facă din trupa rossonerilor prima echipă care își apără trofeul.

Cu toate acestea, prestațiile din grupe nu au fost cele mai convingătoare, iar milanezii au încheiat cu 10 puncte obținute în fața lui Ajax, Celta Vigo și Club Brugge. În ciuda acestui fapt, Shevchenko &co. au obținut primul loc în ierarhia grupei.

Confirmarea formei slabe din competițiile externe s-a confirmat și în prima manșă a optimilor UCL, când AC Milan s-a împiedicat și a remizat alb cu Sparta Praga în deplasare. Partida de la retur părea totuși să fie momentul de declic al trupei lui Ancelotti.

Cu 4-1 a câștigat AC Milan meciul de pe San Siro, iar această victorie coroborată cu forma din Serie A contribuiau la o stare de invincibilitate pentru super trupa lui Don Carlo.

Prima manșă a sferturilor de finală a adus-o pe Deportivo La Coruna pe San Siro, iar deznodământul a fost același ca pentru Sparta: înfrângere cu 4-1.

Totuși, în manșa secundă, elevii antrenați de Javier Irureta aveau să înregistreze prima mare revenire din istoria competiției. Împinși de la spate de atmosfera incendiară de pe El Riazor, spaniolii s-au autodepășit și au reușit una dintre cele mai memorabile prestații din istoria clubului.

În prima repriză, Pandiani, Valeron și Luque loveau rând pe rând în scutul diavolului milanez, iar ultimul cui din sicriu a fost bătut de Fran, cu 15 minute înainte de fluierul final, Deportivo devenind astfel prima echipă din istoria competiției care repară un deficit de trei goluri.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.