42. Bundesliga ca istorie (2004-2005): Triumful lui Bayern cu Magath

Autor: Georg Lorenz

 

Fiecare ediție are ceva deosebit, așa și aceasta. Partida inaugurală de la Bremen dintre Werder și Schalke a marcat o blamă generală printr-o întârziere de mai bine de o oră datorată unei pane de curent, 42 500 de spectatori așteptând în întuneric pe Weser-Stadion, iar milioane de telespectatori în fața micilor ecrane. Golul victorios al lui Nelson Valdez a căzut în minutul 83, când ceasurile arătau ora 23,15, stabilindu-se un record: niciodată în Bundesliga nu s-a marcat un gol la o ora atât de târzie...

Bayern (foto) din nou dominantă, de data aceasta sub conducerea lui Felix Magath, „mână de fier“ cu drepturi depline. Karl-Heinz Rummenigge declara fără echivoc: „Magath trebuie să instaureze ordinea și disciplina, el poate face ce vrea dacă are succes.“

Și Magath nu s-a dezmințit, câștigând titlul clar, dar având și o echipă de mare valoare cu: Oliver Kahn, Demichelis, Robert Kovac, Lucio, Lizarazu, Sagnol, Ballack, Frings, Scholl, Schweinsteiger, Ze Roberto, Makaay, Pizarro, Santa Cruz, Deisler. Sebastian Deisler (foto) a fost unul dintre cei mai talentați jucători, cu 62 de jocuri pentru Bayern și 36 pentru națională, retrăgându-se la numai 26 de ani datorită unei boli depresive care la timpul respectiv nu fusese încă tematizata suficient.

Surprinzător, golgheter nu a devenit niciunul dintre cei de mai sus, ci relativ necunoscutul Marek Mintal de la Nürnberg, cu 24 de goluri. Echipa sezonului cu nume noi și vechi: Mintal, Makaay, Marcelino, Bordon, Weidenfeller, Ballack, Fabian Ernst, Soldo.

Scandalul sezonului l-a oferit arbitrul Robert Hoyzer care în interesul unei adevărate mafii a pariurilor organizată de doi cetățeni croați a recunoscut că a „trântit“ mai multe meciuri, el fiind condamnat la doi ani închisoare și scos pentru totdeauna din activitatea sportivă.

Antrenorul anului a fost desemnat Ralf Rangnick, care a reușit performanța de a califica Schalke în Champions League. Ghinionistul anului a fost antrenorul olandez Dirk Advocat care în 18 meciuri cu Mönchengladbach a obținut doar 20 de puncte, fiind concediat. Gladbach a fost singură echipă fără niciun succes în deplasare, ea cumulând doar șapte partide terminate la egalitate.

Bayern câștigătoare cu mare avans, 14 puncte față de Schalke și 18 puncte față de Bremen. Apoi: Hertha, Stuttgart, Leverkusen, Dortmund, Hamburg, Wolfsburg, Hannover, Mainz, Kaiserslautern, Bielefeld, Nürnberg, Mönchengladbach și retrogradatele Bochum, Rostock, Freiburg.

Urmează: Bundesliga ca istorie (2005-2006)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

Messi a revenit la Barcelona, dar nu dă semne că-și va prelungi contractul

 Lionel Messi a vrut să plece de la FC Barcelona în vara lui 2020, dar conducerea clubului nu i-a permis acest lucru.

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.