36. Bundesliga ca istorie (1998-1999): Cea mai prostească retrogradare

Autor: Georg Lorenz

 Bayern (foto), rănită vizibil prin eșecul din ediția anterioară a desfășurat un marș aproape fără obstacole câștigând cu o superioritate evidentă: 15 puncte avans fața de formația clasată pe locul secund. Cu 24 de victorii bavarezii realizau un nou record de succese, dominația lor determinând unii observatori sa ceară o ...ligă aparte pentru münchenezi. Lotul era remarcabil, cu numeroși internaționali germani și străini: Kahn, Babbel, Helmer, Matthäus, Linke, Kufour, Lizarazu, Basler, Fink, Salihamidzic, Strunz, Scholl, Daei, Elber, Jancker. Ottmar Hitzfeld, secundat de Michael Henke (foto), un cuplu care va lucra împreună multi ani, a realizat un succes facil, munca fiind apreciată la cel mai înalt nivel.

Dar această ediție a rămas în atenție mai ales pentru dramatica luptă pentru evitarea retrogradării, cele petrecute în ultima etapă având elemente de-a dreptul tragice.

Sigură pe locul al 12-lea, Nürnberg a luat mult prea ușor partida din ultima etapă cu Freiburg (1-2) și, în timp ce ea pierdea pe teren propriu, contracandidatele Frankfurt, Rostock, Bremen obțineau rezultate favorabile. Nürnberg a eșuat la golaveraj, presa titrând drept „cea mai prostească retrogradare posibilă“. Francii aveau un lot destul de bun în frunte cu Andreas Köpke, actualul antrenor al portarilor naționalei.

Echipa sezonului dominată de jucători tineri: Bode, Lizarazu, Neuville, Jeremies, Beinlich, Preetz, Nowotny și nu de bavarezi, cum multi se așteptau.

Lista transferurilor a avut în frunte Borussia Dortmund, care pentru Salou, Jens Lehmann și Dede a cheltuit 23 milioane de mărci. Dar transferul cel mai comentat a fost venirea lui Stefan Effenberg de la Mönchengladbach la eterna rivala Bayern.

Jörg Butt, portarul lui Hamburg a devenit campionul penaltiurilor, dar nu pentru că le-ar fi aparat, ci pentru că a marcat toate cele 7 lovituri de la 11 metri pe care le-a executat.

Un ghinionist cu nume a fost Mönchengladbach care a retrogradat pentru primă oară, înregistrând printre altele două adevărate catastrofe: 2-8 cu Leverkusen si 1-7 cu Wolfsburg.

Bayern campioană, urmată la 15 puncte de Leverkusem si 16 puncte de Hertha. În continuare: Dortmund. Kaiserslautern, Wolfsburg, Hamburg, Duisburg, 1860 München, Schalkte, Stuttgart, Freiburg, Bemen, Rostock, Frankfurt și retrogradatele Nürnberg, Bochum, Mönchengladbach.

Urmează: Bundesliga ca istorie (1999-2000)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

Messi a revenit la Barcelona, dar nu dă semne că-și va prelungi contractul

 Lionel Messi a vrut să plece de la FC Barcelona în vara lui 2020, dar conducerea clubului nu i-a permis acest lucru.

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.