29. Bundesliga ca istorie (1991-1992): Bucurie la Stuttgart, tristețe la Frankfurt

Autor: Georg Lorenz

 A fost una dintre cele mai interesante și dramatice ediții de Bundesliga, una cu 20 de echipe.

Disputa pentru titlu a fost extremă, înaintea ultimei etape Frankfurt, Stuttgart și Dortmund posedau același număr de puncte, prima având cel mai bun golaveraj și un meci relativ ușor la Rostock. Stuttgart (foto) și Dortmund au câștigat la Leverkusen și respectiv Duisburg, ambele cu 2-1, în timp ce la Rostock în rol principal s-a găsit arbitrul Alfons Berg, parcă mânuit de forțe oculte. Acesta a refuzat lui Eintracht un penalti clar ca lumina zilei, declarând mai târziu: „Mi-e milă de Frankfurt, recunosc că a fost un fault în careu...“ ceea ce însă nu a mai schimbat lucrurile. Portarul Uli Stein spunea: „Din păcate jocul nostru are și trei oameni îmbrăcați în negru.“ Antrenorul Dragoslav Stepanovic își consola elevii cu proverbiala lui zicală, devenită un fel de motto: „Lebbe geht weider“ (într-o germană aproximativă cu influență...sârbă), pe românește „Viata merge mai departe“.

Doi jucători au făcut senzație prin sumele de transfer realizate, câte 4,5 milioane mărci fiecare, Oliver Kreuzer de la Karlsruhe la Bayern și Christensen de la Bröndby la Schalke. Echipa ediției cu Bein, Binz, Walter, Möller, Chapuisat, Schulz, Wörns, Michael Rummenigge, mulți fiind promovați în echipa națională.

Dar au fost și ghinioniști, ca de pildă antrenorul Josef Hickersberger, care a pierdut cu Düsseldorf primele șase meciuri, fiind concediat, sau Jürgen Hunke, dornic să plaseze HSV la bursă, dar din cele 36 000 acțiuni puse în vânzare au fost solicitate doar 400, încercarea eșuând. 

În ligă a fost introdus „cartonașul semafor“, adică galben plus roșu, „plăcerea“ având-o în total 40 de jucători. La numai 38 de ani, Christoph Daum (în foto cu președintele Mayer-Vorfelder) a condus Stuttgart la titlu, fiind ales antrenorul anului.

Stuttgart campioană în fața lui Dortmund datorită golaverajului, apoi Frankfurt. De la locul 4 în jos: Köln, Kaiserslautern, Leverkusen, Nürnberg, Karlsruhe, Bremen, Bayern, Schalke, Hamburg, Mönchengladbach, Dresden, Bochum, Wattenscheid, Stuttgarter Kickers și cele patru retrogradate direct (barajul fusese desființat) Stuttgarter Kickers, Rostock, Duisburg, Düsseldorf. În sezonul următor au promovat doar două, revenindu-se la 18 echipe.

Urmează: Bundesliga ca istorie (1992-1993)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 03 Iun. 2020

Liga 1 se reia la 12 iunie. Programul meciurilor

 Fotbalul românesc a primit undă verde pentru a se relua. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Iun. 2020

Campionatul Bulgariei se va relua cu spectatori

 Prima ligă de fotbal din Bulgaria se reia la finalul acestei săptămâni.

Autor: Andrei Szabo / 02 Iun. 2020

Serie A se reia la 20 iunie

 După Bundesliga și La Liga, un alt campionat important al Europei și-a anunțat restartul. 

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Iun. 2020

Liga 1 se reia la 12 iunie. Programul meciurilor

 Fotbalul românesc a primit undă verde pentru a se relua. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Iun. 2020

Campionatul Bulgariei se va relua cu spectatori

 Prima ligă de fotbal din Bulgaria se reia la finalul acestei săptămâni.

Autor: Maria Sorescu / 02 Iun. 2020

Antrenorul Pero Milosevic a plecat de la Poli Timișoara și a semnat cu HC Buzău

 Echipa de handbal masculin Poli Timișoara suferă pierderi importante la capitolul lot și staf tehnic.