24. Bundesliga ca istorie (1986-1987): Toni Schumacher cu scandalul anului

Autor: Georg Lorenz

 Dupa emoțiile anului precedent în care titlul i-a revenit doar datorită golaverajului, Bayern (foto) a avut un sezon foarte rodnic, suferind o singură înfrângere la Leverkusen, câștigând 20 de partide și terminând alte 13 la egalitate. În 13 meciuri poarta bavarezilor a rămas imaculata. Bayern, cu un lot puternic, avându-i pe Pfaff, Augenthaler, Brehme, Eder, Flick, Matthäus, D. Hoeness, Kögl, Wohlfahrt și alții, a dominat clar, fiind campioană deja cu trei etape înainte de final.

Sezonul, însă, a fost marcat de un eveniment petrecut în afara terenului de joc, prin apariția la 2 martie 1987 a cărții lui Toni Schumacher (foto), „Anpfiff“ (Lovitura de începere). Fostul portar al lui Köln și a naționalei a scris despre dopaj, prostituție și bacșiș in fotbalul german, cartea fiind vândută într-un milion de exemplare.

Opera a fost un scandal pentru că a lovit în stânga și în dreapta fără considerare pentru colegii de breaslă, ceea ce a determinat cotidianul berlinez TAZ să caracterizeze lucrarea drept: „Precursor catolic al versetelor satanice”, cu aluzie la opera scriitorului britanic originar din India, Salman Rushdie. Dintre afirmațiile lui Schumacher unele au făcut ocolul țării. Astfel, am aflat despre dopaj la Köln, diferitele partide de poker la care s-au vehiculat 20-30 mii mărci (Eike Immel), despre beții („Paul Breitner bea ca un cazac !“), despre escapadele erotice ale unor jucători și funcționari și multe altele. Schumacher a fost suspendat la Köln, mai târziu i-a fost reziliat contractul, iar din echipa națională nu a mai făcut parte. Replica lui Schumacher a părut nevinovată el afirmând doar că „De unde era sa știu că pentru adevăr voi fi sancționat”.

Udo Lattek a fost desemnat din nou antrenorul anului, iar echipa sezonului a primit o nouă infuzie de tineret cu Köhler, Fritz Walter, Uwe Kamps, von Heesen, Reuter, Ditmar Jakobs. Drept transferul anului a fost reținută trecerea lui Andreas Brehme pentru 2 milioane mărci de la Kaiserlautern la Bayern. O întâmplare oarecum comica s-a petrecut la antrenamentul echipei din Mannheim, unde antrenorul Klaus Schlappner a fost...faultat de Fritz Walter, suferind o triplă ruptură de ligamente. Echipa Blau-Weiss Berlin a susținut 21 de meciuri la rând fără victorie, ea retrogradând cu numai 18 puncte.

Bayern destul de clar în frunte, cu 6 puncte avans față de Hamburg și 10 puncte față de Mönchengladbach. Au urmat Dortmund, Bremen, Leverkusen, Kaiserslautern, Uerdingen, Nürnberg, Köln, Bochum, Stuttgart, Schalke, Mannheim, Frankfurt, Homburg într-un baraj absolvit cu succes: 3-1 si 1-2 cu St.Pauli. Au retrogradat Düsseldorf și BW Berlin.

Urmează: Bundesliga ca istorie (1987-1988)

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Hansi i-a convins. Flick rămâne antrenorul Bayernului

 Presa internațională a scris că Bayern a negociat cu Arsene Wenger și Jose Mourinho pentru funcția de antrenor, dar nici unul nu i-a convins pe șefii bavarezilor.

Autor: Andrei Szabo / 15 Noi. 2019

Suedia ne-a înghețat speranțele pentru Euro 2020. Liga Națiunilor, ultima speranță

 Naționala de fotbal a României a făcut cel mai slab meci din preliminariile pentru Campionatul European din 2020 chiar când avea nevoie de cea mai bună mobilizare. 

Autor: Andrei Szabo / 14 Noi. 2019

Mihăilă, one man show pentru naționala de tineret a României, 4-1 cu Finlanda

 Stadionul din Voluntari a găzduit meciul naţionalei de tineret a României cu Finlanda, iar în ciuda vremii dificile, băieții lui Mirel Rădoi au luat cele trei puncte.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Sorana Cîrstea și Salvați Copiii au dotat cu aparatură medicală Maternitatea Târgoviște

 Este pauză în circuitul feminin de tenis, astfel că Sorana Cîrstea este preocupată de alte activități.

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

VIDEO / Liga Campionilor: CSM București pierde și deplasarea cu Rostov Don, dar merge în Main Round

 Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti nu a reușit să câștige în Rusia, pe terenul celor de la Rostov Don.

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Hansi i-a convins. Flick rămâne antrenorul Bayernului

 Presa internațională a scris că Bayern a negociat cu Arsene Wenger și Jose Mourinho pentru funcția de antrenor, dar nici unul nu i-a convins pe șefii bavarezilor.