EDITORIAL| Altinordu, un club îndrăzneț cu un proiect aparte. "Persoană bună, cetățean bun, fotbalist bun"

Autor: Flaviu Ilie

Deși actualmente se află în al doilea eșalon din campionatul Turciei, Altinordu reprezintă cel mai interesant proces din lumea fotbalistică din țara Semilunii.

Clubul urmărește să ajungă în cupele europene până în anul 2025, dar nu este dispusă să își încalce principiile pentru a își atinge scopul

"Persoană bună, cetățean bun, fotbalist bun"

Conform spuselor președintelui clubului situat în Izmir, academia Altinordu nu reprezintă doar un centru de pregătire în fotbal, ci și o școală vocațională.

Clubul deține o fermă pe pământurile Metin Oktay în Centrul Torbali din Izmir, unde în timpul programului școlar, jucătorii merg și se ocupă de roadele pământului, cât și de animalele crescute pe acest teren (găini, oi, vaci și capre).

De asemenea, tinerii ce aparțin academiei iau parte și la cursuri de socializare, limbi străine, istorie națională și psihologie, pentru a putea fi pregătiți în vaste domenii.

Această abordare este una sănătoasă întrucât clubul urmărește să formeze nu numai fotbaliști la un nivel ridicat, ci și caractere frumoase.

Proiectul este cu atât mai interesant cu cât vine într-o perioadă în care naționala Turciei este în căutarea unei noi identități. După ratarea calificării la Mondialul din Rusia, turcii înregistrează o campanie impresionantă în drumul spre EURO2020, ocupând primul loc într-o grupă cu campioana mondială, Franța.

În pofida acestui fapt, campionatul intern se află într-un stadiu nefericit. Rezultatele în cupele europene lipsesc cu desăvârșire, iar acest lucru se poate datora și ignoranței cluburilor de a își crește proprii jucatori, principalele nume mari ale naționalei fiind crescute în afară (Hakan Calhanoglu, Nuri Sahin sau Hamit Altintop).

Dintre primele patru cluburi ale Superligii, Beșiktaș, Galatasaray, Fenerbahce și Trabzonspor, doar la cel din urmă se regăsesc în primul 11 jucători crescuți în propria pepinieră.

Președintele lui Altinordu, Seyit Mehmet Ozkan, nu s-a sfiit să admită că sistemul aplicat pentru dezvoltarea clubului este asemănător sistemului Cantera, aplicat în special de cluburile din Spania, cu preponderență spre Athletic Bilbao.

În Turcia, nu s-a văzut vreodată un proiect asemănător al celui lui Ozkan. Infrastructura este bine pusă la punct, clubul având patru centre de copii și juniori în regiunea Izmir (în Yesilyurt, Torbali, Selcuk și Kusadasi), terenuri vaste de joc, o echipă de știință a sportului și antrenori cu licențele A UEFA Pro.

Investițiile încep să dea roade ușor-ușor. La Mondialul U17 din urmă cu 2 ani, Altinordu a avut cinci reprezentanți: Ozer Berke, Sahan Aykuz, Embyia Ayyldiz, Melih Gokcimen și Egehan Gok. În acest moment, aceștia evoluează la reprezentativa U19 a Semilunii.

Cireașa de pe tort este pusă de Cengiz Under și Caglar Soyuncu, cele mai reprezentative nume trecute prin școala lui Ozkan. Ambii sunt titulari în naționala mare, evoluând în același timp pentru cluburi de top din primele cinci campionate ale lumii.

Deși așteptările sunt mari, nimeni din club nu își face iluzii și realizează că developarea acestui proiect poate dura ani buni, însă odată atins scopul final, Altinordu va revoluționa fotbalul din Turcia.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 22 Mar. 2020

Ronaldinho, 40 de ani. De la câștigător al Ligii Campionilor la pușcăriaș. Cum și-a petrecut ziua de naștere brazilianul

 Brazilianul Ronaldinho a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume în generația sa.

Autor: Maria Sorescu / 21 Mar. 2020

Prima celebritate decedată din cauza coronavirusului: Lorenzo Sanz, fostul președinte al lui Real Madrid

 Presa din Spania a anunțat decesul lui Lorenzo Sanz, fost preşedinte al clubului Real Madrid.

Autor: Maria Sorescu / 21 Mar. 2020

Lewandowski a donat un milion de euro în lupta împotriva coronavirusului

 Pandemia de coronavirus a determinat mai multe vedete din sport s-au mobilizat și au donat pentru a depăși această criză medicală.

Ştiri recente:

Autor: Flaviu Ilie / 29 Mar. 2020

Stephon Marbury ajută statul New York în lupta cu pandemia de Coronavirus

 Stephon Marbury, actualmente antrenor în liga chinezească de baschet, s-a folosit de relațiile pe care le are în țara în care locuiește în acest moment pentru a obține 10 milioane de măști chirurgicale la preț redus pentru cetățenii din New York, loc în care a evoluat pentru cea mai bună parte a carierei, fiind la momentul de față cel mai afectat stat de pandemia de coronavirus din SUA.

Autor: Maria Sorescu / 24 Mar. 2020

Jocurile Olimpice se amână pentru 2021. Pierderi uriașe pentru Japonia

 Pandemia de coronavirus a forțat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să amâne pentru un an ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Autor: Maria Sorescu / 23 Mar. 2020

Ce fac antrenorii Adrian Vasile și Florentin Pera pe timp de pandemie ?

 Handbalul a luat o pauză forțată din cauza pandemiei și nimeni nu știe cum se vor rezolva lucrurile.