EDITORIAL| Altinordu, un club îndrăzneț cu un proiect aparte. "Persoană bună, cetățean bun, fotbalist bun"

Autor: Flaviu Ilie

Deși actualmente se află în al doilea eșalon din campionatul Turciei, Altinordu reprezintă cel mai interesant proces din lumea fotbalistică din țara Semilunii.

Clubul urmărește să ajungă în cupele europene până în anul 2025, dar nu este dispusă să își încalce principiile pentru a își atinge scopul

"Persoană bună, cetățean bun, fotbalist bun"

Conform spuselor președintelui clubului situat în Izmir, academia Altinordu nu reprezintă doar un centru de pregătire în fotbal, ci și o școală vocațională.

Clubul deține o fermă pe pământurile Metin Oktay în Centrul Torbali din Izmir, unde în timpul programului școlar, jucătorii merg și se ocupă de roadele pământului, cât și de animalele crescute pe acest teren (găini, oi, vaci și capre).

De asemenea, tinerii ce aparțin academiei iau parte și la cursuri de socializare, limbi străine, istorie națională și psihologie, pentru a putea fi pregătiți în vaste domenii.

Această abordare este una sănătoasă întrucât clubul urmărește să formeze nu numai fotbaliști la un nivel ridicat, ci și caractere frumoase.

Proiectul este cu atât mai interesant cu cât vine într-o perioadă în care naționala Turciei este în căutarea unei noi identități. După ratarea calificării la Mondialul din Rusia, turcii înregistrează o campanie impresionantă în drumul spre EURO2020, ocupând primul loc într-o grupă cu campioana mondială, Franța.

În pofida acestui fapt, campionatul intern se află într-un stadiu nefericit. Rezultatele în cupele europene lipsesc cu desăvârșire, iar acest lucru se poate datora și ignoranței cluburilor de a își crește proprii jucatori, principalele nume mari ale naționalei fiind crescute în afară (Hakan Calhanoglu, Nuri Sahin sau Hamit Altintop).

Dintre primele patru cluburi ale Superligii, Beșiktaș, Galatasaray, Fenerbahce și Trabzonspor, doar la cel din urmă se regăsesc în primul 11 jucători crescuți în propria pepinieră.

Președintele lui Altinordu, Seyit Mehmet Ozkan, nu s-a sfiit să admită că sistemul aplicat pentru dezvoltarea clubului este asemănător sistemului Cantera, aplicat în special de cluburile din Spania, cu preponderență spre Athletic Bilbao.

În Turcia, nu s-a văzut vreodată un proiect asemănător al celui lui Ozkan. Infrastructura este bine pusă la punct, clubul având patru centre de copii și juniori în regiunea Izmir (în Yesilyurt, Torbali, Selcuk și Kusadasi), terenuri vaste de joc, o echipă de știință a sportului și antrenori cu licențele A UEFA Pro.

Investițiile încep să dea roade ușor-ușor. La Mondialul U17 din urmă cu 2 ani, Altinordu a avut cinci reprezentanți: Ozer Berke, Sahan Aykuz, Embyia Ayyldiz, Melih Gokcimen și Egehan Gok. În acest moment, aceștia evoluează la reprezentativa U19 a Semilunii.

Cireașa de pe tort este pusă de Cengiz Under și Caglar Soyuncu, cele mai reprezentative nume trecute prin școala lui Ozkan. Ambii sunt titulari în naționala mare, evoluând în același timp pentru cluburi de top din primele cinci campionate ale lumii.

Deși așteptările sunt mari, nimeni din club nu își face iluzii și realizează că developarea acestui proiect poate dura ani buni, însă odată atins scopul final, Altinordu va revoluționa fotbalul din Turcia.
 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Hansi i-a convins. Flick rămâne antrenorul Bayernului

 Presa internațională a scris că Bayern a negociat cu Arsene Wenger și Jose Mourinho pentru funcția de antrenor, dar nici unul nu i-a convins pe șefii bavarezilor.

Autor: Andrei Szabo / 15 Noi. 2019

Suedia ne-a înghețat speranțele pentru Euro 2020. Liga Națiunilor, ultima speranță

 Naționala de fotbal a României a făcut cel mai slab meci din preliminariile pentru Campionatul European din 2020 chiar când avea nevoie de cea mai bună mobilizare. 

Autor: Andrei Szabo / 14 Noi. 2019

Mihăilă, one man show pentru naționala de tineret a României, 4-1 cu Finlanda

 Stadionul din Voluntari a găzduit meciul naţionalei de tineret a României cu Finlanda, iar în ciuda vremii dificile, băieții lui Mirel Rădoi au luat cele trei puncte.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Sorana Cîrstea și Salvați Copiii au dotat cu aparatură medicală Maternitatea Târgoviște

 Este pauză în circuitul feminin de tenis, astfel că Sorana Cîrstea este preocupată de alte activități.

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

VIDEO / Liga Campionilor: CSM București pierde și deplasarea cu Rostov Don, dar merge în Main Round

 Echipa de handbal feminin CSM Bucureşti nu a reușit să câștige în Rusia, pe terenul celor de la Rostov Don.

Autor: Maria Sorescu / 16 Noi. 2019

Hansi i-a convins. Flick rămâne antrenorul Bayernului

 Presa internațională a scris că Bayern a negociat cu Arsene Wenger și Jose Mourinho pentru funcția de antrenor, dar nici unul nu i-a convins pe șefii bavarezilor.