4. Bundesliga ca istorie (1966-1967): Apărarea câștigă titlul

Autor: Georg Lorenz

 Eintracht Braunschweig, prezentă în ligă de la înființare, a obținut în fiecare an doar o poziție modestă, nefiind un adversar de luat în seamă. Pană la această ediție. Antrenorul Helmut Johannsen a pus un accent deosebit pe apărare și a introdus ceva nou în pregătire. Pentru că majoritatea jucătorilor aveau serviciu, el s-a rezumat doar la 4 antrenamente săptămânale. În schimb, cantonamentul înainte de meci a devenit regulă.

Ideea antrenorului a dat roade. Eintracht a făcut un sezon fantastic, primind doar 27 de goluri și terminând printre altele 7 partide cu scorul de 0-0. Pe teren propriu echipa a încasat doar 8 goluri. Apărarea a câștigat titlul pentru ca atacul modest a marcat de-a lungul a 34 de etape doar 49 de goluri, cele mai puține realizate de o campioană de-a lungul tuturor edițiilor. Jucătorii au fost răsplătiți in final cu cate 5 000 mărci și un turneu în USA. Întrebat cum s-a realizat acest succes, portarul Horst Walter a răspuns succint: „Nu am fost luați in serios.“

Atmosfera din ligă a fost însă umbrită de eșecul din finala campionatului mondial, pe Wembley, 2-4 în fața Angliei, multi jucători revenind cu greu după această decepție.

Sezonul, însă, a marcat unele noutăți în primul rând pe plan financiar. Astfel plafonul de salarizare a fost stabilit la 26 400 de mărci pe an, iar premiile lunare la 1 000 euro. Helmut Johannsen a fost desemnat, firește, antrenorul anului, iar ideile lui preluate si de alți tehnicieni. Noi jucători s-au afirmat, printre ei viitorul golgheter, Gerd Müller (foto) caracterizat: “Scund dar puternic, flexibil si rapid, mereu acolo unde trebuie să vină balonul, un jucător de careu perfect.“

Acesta si Lothar Emmerich (foto) de la Dortmund au marcat cele mai multe goluri, cate 28 fiecare. În Bundesliga s-a realizat un nou record de stranieri, 24 la număr, 14 dintre ei, ca portarul Radenkovic, venind din Iugoslavia. Presa a înregistrat și transferul anului, Friedel Lutz de la Frankfurt trecând la 1860 München pentru suma de 87 000 de mărci.

Campioană a devenit Braunschweig urmată la două puncte de 1860 München si la 4 puncte de Dortmund. Mai departe: Frankfurt, Kaierslautern, Bayern, Köln, Mönchengladbach, Hannover, Nürnberg, Duisburg, Stuttgart, Karlsruhe, Hamburg, Schalke, Bremen și cele două promovate Düsseldorf si Essen, care au și retrogradat.

Va urma: 5. Bundesliga ca istorie (1967-1968)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Maria Sorescu / 02 Aug. 2021

Serie A: Chiellini și-a prelungit contractul cu Juventus

 După un campionat european în care a triumfat, fundaşul Giorgio Chiellini e decis să mai joace câțiva ani.

Autor: Maria Sorescu / 31 Iul. 2021

Alibec marchează, CFR Cluj devine lider în Liga 1

 Marius Șumudică a găsit rețeta câștigătoare la CFR Cluj.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.