Analiză / Vin peste noi cu Skoda și van Buren. Și Stanciu. Dar nu sunt de speriat!

Autor: Viorel Berbece

 

Ultimul hop pentru CFR Cluj în fața unei noi participări în Liga Campionilor este Slavia Praga. Cehii sunt cel mai tare adversar de până acum (vom explica de ce), dar nu sunt neapărat o sperietoare pentru Dan Petrescu și compania. O analiză aici.

După Astana, Maccabi Tel-Aviv și Celtic, a venit rândul celui mai puternic adversar de până acum pentru CFR. Slavia Praga a făcut un sezon excelent pe plan intern, dar mai ales extern anul trecut și vine acum motivată să prindă Liga Campionilor, în sfârșit. după o așteptare de 12 ani. Și, mai ales, Slavia nu va face aceeași greșeală ca Celtic, de a o subestima pe CFR, pentru că cehilor nu le stă în fire să trateze lucrurile superficial.

Dar să începem analiza noastră cu lotul celor de la Slavia Praga. Campioana Cehiei a reușit să exploateze corect talentul local pe faza de apărare și să aducă talent străin mai ales pe zona de ofensivă. Iar mixul a fost unul reușit, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și financiar.

O vară bănoasă, dar păguboasă pentru primul 11

Vara aceasta, Slavia i-a vândut pe: fundașul central Michael Ngadeu (fost la FC Botoșani) cu 4,5 milioane de euro la Gent, pe mijlocașul stânga Jaromir Zmrhal la Brescia pentru 3,75 milioane, pe fundașul central Simon Deli la Club Brugge, pentru 2,5 milioane, dar și pe mai cunoscutul Miroslav Stoch, extremă stânga, pentru 1,5 milioane la PAOK.

De cumpărat, Slavia nu s-a aruncat prea mult pe piață. Au venit Nicolae Stanciu de la Al Ahli, pentru 4 milioane de euro, precum și doi fundași de la Jablonec, unul central, David Hovorka, pentru 1,2 milioane, și unul dreapta, Tomas Holes, pentru alte 1,6 milioane. În total, Slavia are un plus de aproape 6 milioane de euro la capitolul transferuri, dar ar putea avea un minus ca echipă, în comparație cu sezonul trecut.

Un sezon care a fost extraordinar pentru Slavia, cu un sfert de Europa League, pierdut cu 5-3 la general în fața lui Chelsea și cu un campionat câștigat la patru puncte de Viktoria Plzen și la 15 de marea rivală Sparta! Deloc rău pentru o echipă cu un antrenor tânăr, Jindrich Trpisovsky, 43 de ani, în funcție abia din ianuarie 2018!

Pericolele Slaviei

Dar care ar fi pericolele pentru poarta lui Arlauskis? L-am numi în primul rând și poate surprinzător pe Nicușor Stanciu. Românul de 26 de ani are un început bun la Slavia, cu două goluri marcate deja în debut de campionat și are marele atuu că știe cum merg lucrurile la CFR. În plus, el poate reprezenta un pericol mai ales prin șuturile sale de la distanță, cunoscut fiind faptul că de multe ori „feroviarii” lasă adversarilor de aceeași categorie sau mai buni spații destul de mari în preajma careului de 16 metri. Așadar, Bordeianu, în primul rând, dar și colegii săi din linia mediană trebuie să-l anihileze mai ales pe noul playmaker al Slaviei, pentru a-și face viața mai ușoară.

Apoi, ar fi „veteranul” din atac, Milan Skoda, 33 de ani și 1,90 înălțime. Acesta a marcat peste 80 de goluri de la transferul său la Slavia, în 2012. „Căpitanul” tradițional al Slaviei este redutabil la mingile jucate pe sus și destul de percutant în fața porții, dacă va primi cadouri precum Edouard de la Celtic, de pildă. Burcă și Vinicius, mai ales, trebuie să aibă mare grijă la colosul ceh, pentru că el este genul de jucător uns cu toate alifiile.

În atac probabil că nu va juca și Alex Băluță, intrat în dizgrația clubului, deși craioveanul de 25 de ani ar fi putut fi un atuu în fața CFR-uluI. În schimb, pericolul poate veni de la atacantul central nigerian Peter Olayinka, 23 de ani, adus de la Gent în vara lui 2018, pentru 3,2 milioane de euro. Un vârf atletic, dar și agil, va duce și el bătălii grele cu fundașii CFR-ului.

În rest, nici Mick van Buren (Olanda, 26 ani, extremă dreapta) și Ibrahim Traore (Coasta de Fildeș, 30 ani, mijlocaș ofensiv) nu trebuie scăpați din ochi, pentru că sunt tehnici și iuți. Sau „decarul” Josef Husbauer, cel care face cuplu la mijloc cu Stanciu. Dar adevăratul pericol al Slaviei îl reprezintă jocul de echipă. Dovadă și marcatorii diverși din acest sezon. Dar și parcursul de anul trecut. În plus, ca orice echipă cehă care se respectă, Slavia este periculoasă la fazele fixe. Mai ales prin talia unora ca Soucek (1,92), Skoda (1,90), Olayinka (1,88) și Kral (1,85), dar și prin execuțiile lui Nicușor Stanciu.

Ca pericol suplimentar trebuie să notăm și atmosfera de pe Sinobo Stadium, arena pe care Slavia își dispută meciurile de pe teren propriu. Suporterii Slaviei sunt fanatici și poate crea o atmosferă incinsă, poate chiar mai încinsă decât la Glasgow, acolo unde scoțienii au avut multe momente de uluială atât în teren, cât și în tribună.

Slăbiciunile Slaviei

Totuși, CFR Cluj poate trece de Slavia dacă respectă anumite principii. În primul rând, CFR Cluj are nevoie de un pressing agresiv, cam ca acela din prima repriză a manșei retur cu Celtic. Mulți jucători ai Slaviei sunt limitați din punct de vedere tehnic și pot greși, oferind mingi în zona periculoasă.

Apoi, CFR-ul trebuie să fie atentă la jocul de posesie. Atenție sporită la fiecare pasă, pentru că Slavia e redutabilă pe contraatac. Așa a și marcat majoritatea golurilor din acest sezon. Lipsită de spațiu în atac, dar și presată în mod constant, Slavia nu mai pare o adversară așa de periculoasă.

Buni pe sus, dar cu probleme într-un joc la firul ierbii. Spuneam și mai sus, cehii sunt redutabili la fazele fixe, dar și la centrările venite pe sus. De aceea, Omrani și compania trebuie să caute să joace în viteză, la firul ierbii și să nu intre într-un joc fizic, în care sunt evident dezavantajați. Și schemele de la fazele fixe trebuie gândite special pentru a beneficia de lentoarea jucătoriilor cu talie de la ei. Aici, însă, CFR-ul beneficiază de un expert în astfel de faze, Dan Petrescu.

Dispatcheri anahilați, joc fără orizont. Mijlocașii centrali Stanciu, Husbauer, dar și extrema van Buren sunt principalii pasatori ai Slaviei. Cu ei scoși din joc (nu prin violență, ci prin atenție!), jocul Slaviei va fi unul ușor de citit, pe principiul lungă și pe-a doua.

Concluzii

Slavia este o echipă tare, dar nu una extraordinară. Este cu un pic doar peste nivelul actual al celor de la CFR Cluj. Și cu siguranță o formație mai slabă valoric față de anul trecut, având în vedere plecările din această vară. Să nu ne așteptăm deci să vedem acea echipă care îi punea probleme (pe cât a putut) lui Chelsea. Dar cu siguranță una supermotivată, după eliminările din preliminariile UCL din ultimii doi ani, în fața lui Dinamo Kiev (turul 3 preliminar) și APOEL (playoff).

Cu un joc de posesie, dar și cu un pressing de întâmpinare susținut, cu multă atenție la construcție, dar și cu sclipiri de tehnică în atac, CFR Cluj poate trece de Slavia pentru a reveni în Ligă după o pauză de șapte ani! Să sperăm că o va și face, pentru bine clubului, dar și pentru viitorul fotbalului românesc!

 

 

 

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.