Analiză / Moldovenii când se-adună sau de ce avem nevoie de mai mulți jucători de peste Prut în fotbalul nostru

Autor: Viorel Berbece

 

Ca fapt divers, am realizat un „recensământ” al jucătorilor basarabeni care evoluează în primele două ligi din fotbalul nostru. Concluziile le găsiti aici.

Vom începe prin a-i lista simplu pe aceștia, în funcție de poziția ocupată în teren:

Christian Apostolachi, 18 ani, portar, Petrolul

Denis Rusu, 29 ani, portar, Poli Iași

Ianoș Brînză, 20 ani, portar, FC Botoșani

Nicolai Calancea, 32 ani, portar, Academica Clinceni

Iulian-Sebastian Agachi, 18 ani, portar, FC Argeș

Emanuel Timbur, 22 ani, portar, ASU Poli

Victor Buga, 25 ani, portar, Viitorul Pandurii Tg. Jiu

 

Igor Armaș, 32 ani, fundaș central, FC Voluntari

Artur Crăciun, 21 ani, fundaș central, U Cluj

Ion Prodan, 27 ani, fundaș central, Daco-Getica

Petru Racu, 32 ani, fundaș central, Petrolul

Dinu Graur, 24 ani, fundaș dreapta, Astra

Enrichi Finica, 17 ani, fundaș stânga, Rapid

 

Cristian Dros, 21 ani, mijlocaș defensiv, ASU Poli

Eugen Cebotaru, 34 ani, mijlocaș central, Academica Clinceni

Vadim Rață, 26 ani, mijlocaș central, Academica Clinceni

Gheorghe Andronic, 27 ani, mijlocaș ofensiv, Astra

 

Vlad Sobraneschi, 19 ani, atacant, Poli Iași

Artiom Zabun, 23 ani, atacant, ASU Poli

 

Sunt în total (doar) 19 fotbaliști (cel puțin, atâția am găsit noi) moldoveni care evoluează în primele două eșaloane valorice de la noi. Majoritatea, precum puteți observa, se ocupă de partea defensivă. Și nu o fac rău deloc! De unii dintre ei ați auzit cu siguranță, în vreme ce de alții s-ar putea să aflați mai târziu, în funcție de șansele pe care le vor primi la echipele lor. Cert e că numărul lor e în creștere și e foarte bine că e așa.

De ce? În primul rând, talentul de peste Prut este încă un filon de talente neexploatat cum trebuie de fotbalul românesc. Deja alte federații sportive de la noi (kaiac-canoe, canotaj, lupte, box) se folosesc cu succes de ambiția și talentul sportivilor proveniți din Republica Moldova. De ce nu ar face și fotbalul nostru? Și nu doar dacă urmărește să-și apropie un jucător de mare valoare precum Postolachi, ci în general, ca bună practică. Și asta pentru că jucătorii moldoveni nu sunt așa de scumpi, nici așa de pretențioși din punct de vedere al salariului și, în plus, zona Basarabiei este una în care se pot trimite lesne scouteri din România. Doar așa se pot găsi jucători precum Epureanu, Gațcan, Ioniță sau, mai nou, Damașcan.

Apoi, desigur, este vorba și despre valoarea sentimentală, istorică a respectivei zone. Dacă avem mulți studenți basarabeni, de ce nu am avea și mai mulți sportivi (sau fotbaliști în cazul de față) de acolo? Măcar de o unire pe plan sportiv să vorbim, dacă altceva nu se poate. De multe ori trebuie să privim mai aproape de casă, în loc să aducem jucători de peste mări și țări, unii de o calitate îndoielnică.

Sigur, cea mai importantă întrebare este cum reușim să-i atragem pe aceștia către fotbalul nostru, mai ales pe cei mai talentați dintre ei? Majoritatea au preferat și preferă transferuri în Rusia, într-un fotbal în primul rând mai bogat, dar și în care s-au adaptat mai bine. Dar asta și pentru că, pentru multă vreme, nu a existat acestă soluție validă pentru ei, aceea de a se îndrepta către fotbalul de la noi.

Poate în viitorul apropiat, însă, acest lucru se va schimba, poate și cu anumite facilități acordate jucătorilor de peste Prut, astfel încât să avem un număr decent de fotbaliști de acolo, dar care să aducă și extra calitate, de asemenea. Asta ar putea duce în timp și la creșterea nivelului de acolo, dar și la existența unei piețe constante de jucători ieftini și buni pentru primele două ligi de la noi. A win-win situation, cum s-ar spune.

În concluzie, credem că nevoia este una reciprocă în acest caz și că fotbalul românesc și cel moldovenesc trebuie să colaboreze cât mai mult pe viitor, pentru că există o legătură naturală  (istorică, sentimentală, cum vreți s-o numiți) între cele două țări, care nu trebuie să se piardă, ba din contră, trebuie întărită!

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.