Interviu exclusiv cu Marius Francisc, „match analyst”, cu experiență la echipa națională și Astra Giurgiu

Autor: Pompiliu Constantin

Marius Francisc are 31 de ani și a jucat fotbal la Dinamo, Viscofil Popești Leordeni, Victoria Brănești sau Politehnica Timișoara, între anii 2000 – 2010.

Nu a câștigat notorietate ca fotbalist, dar s-a remarcat ca analist al performanței sau mai bine spus „match analyst” la naționala României și la Astra Giurgiu.

Pentru neofiți, Marius Francisc este cel responsabil la o echipă de fotbal cu analiza tactică a unui meci, interpretează date, efectuează grafice în baza lor, pregătește statistici și colaborează cu antrenorii pentru a pregăti echipa proprie și a desluși strategia adversarului.

Am stat de vorbă cu Marius Francisc despre meseria sa și modul în care a perceput cele mai importante experiențe profesionale.

Ziarul de Sport: Cum te-ai hotărât să devii „match analyst” ?

Marius Francisc: Cred ca a fost sortit să mă apuc de această meserie pentru că, deși visam să ajung fotbalist, eram mai mult atras de partea tehnico-tactică a jocului de fotbal. A fost o decizie simplă, logică și naturală, având în vedere că tatăl meu a fost jucător de fotbal, iar bunicul meu profesor. Au fost oameni care au crezut în potențialul meu și le mulțumesc pentru acest lucru.

Ziarul de Sport: Ești totuși un reprezentant al avangardei în domeniul analizei de performanță fotbalistică în Romania. Nu ți-a fost teamă că nu vei avea unde să-ți exerciți pasiunea ?

Marius Francisc: Sincer, nu mi-a fost teamă. Eram conștient că nu există cerere și ofertă pentru meseria mea, însă am fost foarte încrezător în capacitățile mele de a influența pozitiv dinamica unui staff și progresul individual al jucătorilor. În cazul în care nu aș fi reușit să pătrund la nivel de seniori ca match analyst, aș fi lucrat la copii și juniori ca antrenor. Tot în fotbal aș fi rămas.

Ziarul de Sport: Care au fost primii tăi pași la nivel profesionist în această meserie ?

Marius Francisc: În 2014 am ajuns match analyst la loturile naționale de juniori ale României, am analizat sute de partide de la toate nivelurile și am început să fiu avid de orice informație găseam despre meseria mea, să mă dezvolt corect, pas cu pas. Odată ce am intrat în domeniu, echipa națională a fost o consecință a faptului că sunt un autodidact, mă las antrenat și sunt în permanentă dezvoltare.

Ziarul de Sport: Cum ai ajuns la echipa națională ?

Marius Francisc: A fost o surpriză frumoasă, nu m-am așteptat să fiu propus și acceptat de cei de acolo. Mă consideram însă pregătit pentru marea performanță și gata pentru a da totul. Eram într-o scurtă vacanță când am fost sunat de către cineva din FRF și mi s-a propus să lucrez cu domnul Daum. Am acceptat, iar a doua zi am avut o întâlnire cu dânsul pentru a ști mai exact ce își dorește de la mine.

Ziarul de Sport: Cum ai colaborat cu Christoph Daum și ce anume ai învățat de la el ?

Marius Francisc: Relația cu dânsul a fost una de respect, încredere, ca de la profesionist la profesionist. Fiind atât de tânar, am fost „adoptat” de staff și mi s-a oferit mai multă încredere decât speram vreodată. Christoph este un tip foarte inteligent, un foarte bun pedagog și un antrenor de succes. Am învățat multe lucruri care mă ajută acum atât în viața de zi cu zi cât și pe teren sau cand elaborez o analiză ori un raport de scouting.

Ziarul de Sport:  Ce importanță acordă echipele din Liga 1 analizei de performanță ?

Marius Francisc: Deși nu se vorbește despre analiză foarte mult, să știti că există preocupare din ce în ce mai mare pentru această activitate. Cred că toată lumea face o treabă bună în afara terenului, staff-urile lucrează din greu, însă ca întotdeauna și ca peste tot este loc și de mai bine.

Ziarul de Sport: Cum ai caracteriza perioada Astra Giurgiu ?

Marius Francisc: Judecând la rece au fost 10 luni fantastice alături de Mister Iordănescu, un antrenor tânăr, vizionar, pregătit, un psiholog fin al grupului. A fost o perioadă în care m-am rafinat ca Match Analyst, îmbinând foarte mult teoria cu practica și primind foarte multe sarcini care îmi potolesc apetitul de a face performanță.

Ziarul de Sport:  Cum este să lucrezi alături de Edi Iordanescu ?

Marius Francisc: Glumind un pic, este cel mai solicitant lucru din lume. 24 de ore din 24 mintea ne este la fotbal și la ce avem de facut, amândoi fiind perfecționiști și pasionați peste măsură de fotbal. Să lucrez cu el este o onoare, un lucru deosebit, mai ales că este foarte deschis la nou și în a implementa lucruri pe care le observăm împreună „afară”, la marile cluburi.

Ziarul de Sport: Te-aș ruga să facem un exercițiu de imaginație. Care este cel mai bun 11 din Liga 1 în opinia ta ?

Marius Francisc: E un pic cam greu. În campionatul nostru există jucători de valoare și nu doresc să omit pe cineva. Fotbalistul român este talentat, iar campionatul nostru este în Top 10 Europa în opinia mea.

Ziarul de Sport:  Nu te tentează să mergi și să lucrezi în fotbalul vestic, unde meseriei de Match Analyst i se acordă un merit mai mare ?

Marius Francisc: Tot ce îmi doresc este să rămân alături de Mister Iordănescu, să avem rezultate pozitive  și să lucrăm împreună într-un campionat puternic din Europa. 

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.