Interviu exclusiv cu Augustin Călin despre mercato, imaginea fotbalistului român și fotbalul din China

Augustin Călin a fost unul dintre mijlocașii cunoscuți ai campionatului României în anii '90.

A jucat pentru cluburi importante precum Universitatea Craiova, Steaua, Dinamo sau Oțelul Galați.

Are chiar și două selecții în echipa națională a României.

Acum face parte din fenomenul impresariatului sportiv.

Profitând de acest lucru, l-am rugat pe Augustin Călin să ne răspundă întrebărilor legate de piața transferurilor, despre cariera sa și despre situația actuală a fotbalului românesc.


Ziarul de Sport: Este o perioadă intensă pe piața transferurilor. În ce constă munca ta în această perioadă ?

Augustin Călin: E o perioadă aglomerată într-adevăr. Eu sunt cumva în plan secund. Firma noastră lucrează cu agenți. E o muncă de negociere permanentă. Se fac conexiuni, se discută foarte mult. Încercăm să ne plasăm și noi în perioada asta de mercato în funcție de necesități. Eu mă ocup de fotbal, însă compania la care lucrez, Fairplay4talent, impresariază sportivi din mai multe ramuri.

Ziarul de Sport: Am remarcat că în ultimii ani, jucătorii tineri din România sunt căutați. E vreo explicație pentru asta ?

Augustin Călin: Cluburile încearcă să găsească acea mină de aur și se uită și spre România. E normal să nu neglijeze nicio zonă a lumii. Sunt și în România tineri talentați, poate nu foarte mulți. Spre exemplu, prietenul Cătălin Sărmășan are sub contract câțiva jucători tineri, pe care a reușit să-i transfere în străinătate. Însă, repet, depinde și de necesitățile cluburilor. Ca impresar sau firmă de impresariat sportiv trebuie să te pliezi pe cerințele echipelor.

Ziarul de Sport: Dintre cluburile din România, care sunt cele mai serioase și cele mai implicate când vine vorba de relația cu firmele de impresariat sportiv ?

Augustin Călin: E clar că echipele care se luptă la play-off, cele care vor un loc în cupele europene. Sunt conștiente că trebuie să lucreze cu mai mulți agenți, cu mai multe firme. Până la urmă e normal ca atunci când te gândești la performanță să ai o paletă cât mai largă din care să alegi. Problema în momentul de față este că avem puține cluburi în România și foarte mulți jucători liberi de contract. În aceste condiții, scade și oferta salarială pentru fotbaliști. Însă cluburile serioase, care au bugete care țintesc performanța, sunt cele mai implicate și când vine vorba de relația cu agenții sau impresarii.

Ziarul de Sport: Este ofertant campionatul nostru în privința jucătorilor de calitate ?

Augustin Călin: Discuția ar fi lungă. Depinde din ce perspectivă privești. În mare aș spune că este interesant. Să luăm ca exemplu meciul Poli Iași-Dinamo, unde au apărut câțiva jucători buni, fotbaliști care au calități și au produs surpriza. Totuși, cota fotbaliștilor este dată de multe ori și de performanțele în plan internațional. Iar acolo, în afara Stelei, nu prea suntem prezenți în mod constant. Ca lumea să te țină minte și să te observe ai nevoie de apariții în cupele europene.

Ziarul de Sport: Să înțeleg că același principiu funcționează și în cazul echipei naționale ?

Augustin Călin: Oarecum. E clar că ai nevoie de rezultate ca să poți propulsa anumiți fotbaliști. Acum am văzut că s-a iscat o polemică națională legată de Cristoph Daum. Eu cred că acest antrenor trebuie lăsat în pace. E adevărat că rezultatele sunt cele care țin un antrenor, dar hai să ne uităm și la nivelul fotbalului românesc, cu ce poate să facă performanță acest om ?

Ziarul de Sport: Să trecem și la istoricul tău fotbalistic. Te-ai afirmat la Universitatea Craiova. Cum vezi situația de acum a echipei Craiovei ?

Augustin Călin: Da. Nu vreau să intru în discuții de tipul care este adevărata Craiova ? Important este că orașul are o echipă cu care se identifică, care îl reprezintă. Proiectul lor mi se pare interesant, au jucători promițători, dar le trebuie câțiva ani pentru a trece la un alt nivel.

Ziarul de Sport: Ai jucat și la Steaua, dar și la Dinamo. Cum au fost acele vremuri ?

Augustin Călin: A fost o perioadă frumoasă. Atunci nu prea realizam cât de mari erau performanțele noastre. Abia acum conștientizăm că am jucat totuși la un nivel înalt. E un sentiment special să marchezi în Liga Campionilor, mai ales în fața unor cluburi precum Borussia Dortmund.

Ziarul de Sport: Cum a fost trecerea ta de la Steaua la Dinamo ? Nu s-a lăsat cu scandal la momentul respectiv ?

Augustin Călin: Nu, pentru că eu nu eram crescut de Steaua. Mai mult au suferit fanii Craiovei, însă au fost acolo niște dedesubturi pe care ei nu le-au înțeles atunci.

Ziarul de Sport: Ai fost unul dintre primii români care au jucat în China. Îți imaginai că vor ajunge în situația de a plăti zeci de milioane de euro pe transferuri ?

Augustin Călin: Nu prea. La vremea respectivă erau la început de drum. Și ei ca fotbaliști erau mici, firavi. Eu am avut oarecum noroc pentru că m-am dus la un club care avea trei jucători de echipă națională a Chinei la seniori, plus vreo doi la tineret. A fost o experiență interesantă. M-am adaptat foarte greu. Era o cultură total diferită. Ei investeau mult încă de atunci în stadioane, baze sportive. Nu credeam însă că vor ajunge așa departe, la asemenea sume exorbitante.

 

Dacă vă plac articolele noastre, vă invităm să ne dați un LIKE pe facebook sau să ne urmăriți și pe twitter. Vă mulțumim !

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.