INTERVIU / O viaţă pentru karate

Autor: Alin Bufnila

 Sorin Avram este un om ocupat. Are o familie, lucrează, iar restul timpului şi-l petrece în sala de sport a Şcolii Generale "Horea, Cloşca şi Crişan" Brad. În urmă cu 10 ani, după o altă perioadă petrecută pe tatami, a decis să înfiinţeze propriul club. L-a denumit Empi, după o mişcare din karate. De atunci, sportivii pe care i-a modelat au adus sute şi sute de medalii. Acum, Sorin Avram, centura neagră 2 DAN, îşi pregăteşte elevii pentru Campionatul Mondial din Italia, din octombrie. 

Ziarul de Sport: De unde pasiunea ta pentru karate?

Sorin Avram: La început, a fost doar pentru a-mi umple timpul liber pe care-l aveam la dispoziţie, deoarece în acea perioadă, la începutul anilor 90, tocmai revenisem din armată şi eram angajat la Întreprinderea Minieră  Barza.

Ziarul de Sport: Când şi unde ai făcut primii paşi în acest sport?

Sorin Avram: Am început în aprilie 1990, cu sensei Marius Bendea, primele antrenamente într-o sală mică la Şcoala Generală numărul 1 din Brad, unde ne pregăteam în jur de 80 de persoane. Au fost momente foarte frumoase. Fiind primul meu antrenor, pentru mine a fost un idol, un model de urmat în viaţă.

Ziarul de Sport: Cum te-au influenţat filmele cu Bruce Lee şi alte pelicule în alegerea acestui sport?

Sorin Avram: Filmele nu m-au impresionat în mod deosebit. Era ceva nou, la care noi nu prea aveam acces. Se ştie că acest sport, karate, era interzis înainte de 1990, fiind considerat un sport care stimulează violenţa. Evident, nu este adevărat, pentru că noi cultivăm spiritul de perseverenţă, cinstea, sinceritatea şi, prin exigenţă şi muncă, încercăm să atingem perfecţiunea. Sunt câteva dintre trăsăturile practicantului de arte marţiale.

Ziarul de Sport: Când te-ai gândit să porneşti proiectul Empi?

Sorin Avram: S-a întâmplat în urmă cu 10 ani, când, împreună cu Marius Albulescu, am hotărât să alegem acest nume, care, în traducere, înseamnă “zborul rândunicii”. Vreau să-i mulţumesc lui Marius pentru colaborarea pe care am avut-o de-a lungul acestor ani, pentru înţelegerea acordată şi pentru sprijinul de care a dat dovadă.

Ziarul de Sport: Cât de greu a fost la început?

Sorin Avram: A fost destul de greu, se ştie situaţia financiară a oamenilor din Brad. Sponsorii nu se prea înghesuie să sprijine mişcarea sportivă, sporturile de contact nu sunt mediatizate la adevărata valoare pe care o reprezintă. Aş dori să amintesc că în puţine discipline sportive reuşim să urcăm pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor de premiere la competiţiile internaţionale, cum ar fi Campionatele Europene şi Mondiale. Karate-ul tradiţional aduce an de an sute de medalii de aur, argint şi bronz, sportivii români sunt foarte apreciaţi peste hotare.

Ziarul de Sport: Care sunt valorile acestui sport, cum poti fi atraşi tinerii spre karate?

Sorin Avram: Karate-ul promovează disciplina, respectul, relaţiile sănătoase dintre sportiv, atât în sala de antrenament, cât şi în afara acesteia. Pe mine m-a ajutat enorm acest sport, a reuşit să-mi dea linişte interioară, siguranţă. Spre sporturile de contact nu se mai înghesuie lumea să vină. Din păcate, cei cu vârste cuprinse între 14-18 ani sunt greu de atras spre sălile de sport. Este posibil să existe alte preocupări. Acest lucru se întâmplă la marea majoritate a colegilor de la cluburile din ţară. Acum încercăm să ne adaptăm şi să încercăm cu grupele celor mici, începând de la 4 ani. Este destul de greu să lucrezi cu ei, să le captezi atenţia, totul la ei se rezumă la joacă. Este un lucru normal la această vârstă.

Ziarul de Sport: Câte medalii vreţi să aduceţi de la Mondiale?

Sorin Avram: De la această competiţie sper să ne întoarcem sănătoşi şi să aducem cel puţin două medalii, dar o să vă rog să mă înţelegeţi că nu o să vă pot da numele sportivilor cu cele mai mari şanse de a urca pe podium. Asta pentru a nu-i demobilize pe ceilalţi 10 sportivi. Lotul care va fi deplasat în Italia va fi format din 12 sportivi, însoţiţi de mine şi de o parte din părinţi. Cel mai mic dintre sportivii noştri are 8 ani, iar cel mai “în vârstă” este Răzvan Tomesc, de 21 de ani. Răzvan este student al Facultăţii de Sport din Timişoara, este “regele kumite-ului”, cum foarte frumos îl denumeşte unul dintre sportivii de mare viitor pentru Brad, Samuel Krech. Trebuie să amintesc că Răzvan a cucerit două medalii de bronz la Campionatele Mondiale din Slovenia, la seniori, el fiind încă la vârsta junioratului.

Ziarul de Sport: Cum se prezintă lotul de sportivi de la Empi?

Sorin Avram: Lotul actual este deosebit. În ultimii ani, am reuşit să nu ratăm nicio medalie la Campionatele Europene la care am participat. Anul acesta, la Europenele din mai, din localitatea Pordenone, cu cei 11 sportivi am cucerit 23 de medalii: 11 de aur, 9 de argint şi 3 de bronz. Cu aceste rezultate am ajutat lotul României să urce pe locul 1 pe naţiuni.

Ziarul de Sport: Tinerii ies tot mai greu din case pentru a face sport. Cum poate fi schimbat acest lucru?

Sorin Avram: Nu ştiu ce se întâmplă cu tinerii din ziua de astăzi. Există preocupări diverse, clar că orizontul lor este mai larg, informaţia este mult mai vastă decât pe vremea noastră. Trebuie făcut ceva, începând cu cei mici şi continuând cu cei mari pentru a-i determina să înţeleagă că, pe lângă a fi o persoană inteligentă (asta constă în seriozitate la activităţile şcolare), trebuie să fii şi o persoană sănătoasă. Trebuie ca dascălii şi părinţii să-i îndrume pe copii să aleagă un teren de sport, o sală de sport. Un copil în plus într-o sală de sport va însemna un copil în minus în baruri, spitale, clinici de dezintoxicare.

Ziarul de Sport: Care este cea mai mare satisfacţie a ta în toţi aceşti ani?

Sorin Avram: Cea mai mare satisfacţie o reprezintă bucuria pe care o revăd în ochii sportivilor la fiecare antrenament, dragostea şi respectul pe care le primesc de la aceşti minunaţi sportive. Vreau să mulţumesc, în final, familiei, pentru înţelegere, în special fetiţei mele Eliza, care are 9 ani, şi, nu în ultimul rând, colegilor de serviciu pentru sprijinul acordat.

Ziarul de Sport: Care este motto-ul tău în viaţă şi în sport?

Sorin Avram: În viaţă sper să fiu pregătit să iau decizia cea mai bună atunci când clipa o cere, să continuăm împreună cu aceşti minunaţi sportive, să aducem bucurii locuitorilor Municipiului Brad. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolas Grama / 24 Ian. 2018

MTS a acordat prioritate sporturilor neolimpice. Premierile controversate au generat nemulțumire

  Sportul românesc este în plin scandal, după ce medaliatele cu aur de la Campionatul Mondial de canotaj au declarat că nu și-au primit banii cuveniți pentru rezultatele obținute în urmă cu mai bine de trei luni.

Autor: Nicolas Grama / 01 Aug. 2017

Șase sportivi vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Vovinam Viet-Vo-Dao din India

Orasul New Delhi găzduiește timp de 5 zile practicanții acestui stil de arte marțiale vietnameze.

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin / 28 Iul. 2017

Interviu exclusiv cu Cristiana Mongol Stancu, absolventa de teologie, multiplă medaliată la nivel internațional în 8 sporturi de contact

Cristiana Stancu este un nume cunoscut la nivel național în cercurile sporturilor de contact. Asta pentru că are o biografie spectaculoasă.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 16 Iul. 2018

Ziua CR7 la Torino. Cristiano Ronaldo a acaparat atenția presei din Italia

 Portughezul Cristiano Ronaldo a fost în centrul atenției în ultimele zile, iar astăzi a acaparat spațiul media.

Autor: Andrei Szabo / 16 Iul. 2018

Chivu debutează în cariera de antrenor la Inter Milano

 După ce a cochetat cu ideea de lucra în zona administrativă a unui club de fotbal, Cristian Chivu a luat o decizie surprinzătoare.

Autor: Viorel Berbece / 16 Iul. 2018

10 tineri jucători de urmărit în noul sezon de Liga 1

 Înaintea startului de sezon 2018/2019 în Liga 1, vă propunem zece tineri jucători, debutanți sau cvasi-debutanți în primul eșalon, care promit lucruri frumoase pe viitor.