REPORTAJ / Orgoliul „desculților”: proiect american, talent românesc. Povestea VK Soccer sau când un român de succes se întoarce din străinătate.

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Deseori auzim celebra butadă cum că ne pleacă valorile. Am decis să vă prezint și o excepție. Este cazul unui român care ales să revină în țară după 20 de ani pentru un proiect curajos, VK Soccer. Primele informații mi-au fost date de fosta glorie a Rapidului, Viorel Kraus, cel care este supervizor la proiectul fiului său, revenit în urmă cu doi ani din Statele Unite. Mai tânărul Viorel Kraus trăia visul american, unde avea propria școală de fotbal. A acceptat provocarea de a veni pentru 6 luni în România, iar șederea s-a multiplicat.

Într-o dimineață răcoroasă de vară, de la 8 și jumătate, câteva zeci de puști se pregătesc pe un teren sintetic al Colegiului Feroviar Mihai I. Sunt dirijați de pe margine de câteva persoane: Viorel Kraus, „doamna Gabi” (așa o strigă copiii), Max și George Constantin, antrenorul cu portarii. De la un capăt la altul se plimbă un fotograf, Cristi, cel care încearcă să surprindă fiecare moment interesant al antrenamentului. Pe partea opusă, Viorel Kraus senior scrutează mișcările tinerilor.

Traversez terenul și mă plasez chiar în mijlocul grupului de oameni care coordonează mișcările copiilor. După mai bine de două ore de discuții aveam să știu multe lucruri frumoase despre ceea ce înseamnă VK Soccer. Proiectul este remarcabil, și asta nu neapărat prin prisma ideii puse în aplicare sau a amplorii, ci mai degrabă prin calitatea oamenilor care îl pun în practică. Și totul se desfășoară sub formă de voluntariat.

VK Soccer este un club de fotbal care adună peste 60 de copii și câțiva oameni care îi sfătuiesc. Respectul este un principiu instaurat încă din prima zi a acestui club. Este cuvântul de ordine de la VK Soccer. De altfel, când am sosit la terenul de antrenament toți cei 6-7 copii ce se aflau pe margine m-au salutat cu „Bună ziua!”, fără ca vreunul dintre ei să mă cunoască.

La fel s-au comportat și cu un alt domn curios, care s-a așezat pentru câteva minute lângă mine. Am înțeles mai târziu că nu este ceva întâmplător, iar „doamna Gabi” mi-a explicat două reguli esențiale la acest club. „Fiecare jucător care evoluează la noi trebui să respecte două reguli: nu are voie să înjure și să scuipe. Cine încalcă regulile este exclus din club. Și am avut câteva exemple de acest gen. E vorba de respect și de bun-simț”, mi-a explicat ea. Iar acest lucru se vede și în teren. Jucătorii se încurajează reciproc, iar atunci când apare un reproș, de cele mai multe ori acesta intervine printr-o ironie fină.

Aceste reguli, practic, au rolul de a dezvolta alte simțuri ale jucătorilor. „Deja în doi ani am ajuns la un nivel în care nu mai e nevoie de noi să le spunem ce au voie și ce nu trebuie să facă. Ei între ei se avertizează și se educă. Avem niște copii deosebiți. Pe lângă faptul că au calități fotbalistice, ei sunt niște oameni foarte buni”, adaugă „doamna Gabi”. Și ca să nu-i mai spun așa, o să-i dezvălui identitatea și legătura ei cu VK Soccer. Este vorba de avocatul Gabriela Popescu. Ea l-a reîntâlnit pe Viorel Kraus în Statele Unite, unde acesta era unul dintre cei mai cunoscuți antrenori de juniori. A rămas impresionată de modul în care el lucrează cu copiii și în calitate de fostă colegă de liceu și-a permis să-i propună să vină în România, pentru a începe un asemenea proiect și în țară.

Cum a început totul …

„În urmă cu doi ani am venit în țară, iar unul dintre prietenii mei avea un copil fotbalist, care în perioada verii nu avea unde să se pregătească. M-a rugat pe mine să îl antrenez. Numai că la prima întâlnire pe lângă fiul acestui prieten au mai venit 4 copii, colegi de-ai lui, aflați în aceeași situație. M-am dus la ei i-am salutat, ne-am prezentat, am discutat cu ei, am făcut antrenamentul și deja după două zile au venit copiii cu părinții s-mi spună că băieții au rămas impresionați și trebuie neapărat să fac ceva și în România. Și așa am început să mă gândesc serios la acest proiect, care s-a dezvoltat foarte repede”, spune Vivi, așa cum îl alintă cunoscuții. A amenajat un teren sintetic, apoi lucrurile s-au extins.

De la 5 fotbaliști, Viorel Kraus a ajuns să pregătească peste 60. Clubul s-a înscris în competiție și a confirmat repede. VK Soccer a avut echipă de liga a V-a, iar după primul sezon aceasta a promovat în liga a IV-a. Cel mai vârstnic jucător are 24 de ani, următorul 21, iar majoritatea este de 18-19 ani. Există însă și un mezin, Adi, de 14 ani, pe care Viorel Kraus senior l-a recrutat din parcul Herăstrău. Fernando îl urmează ca vârstă, în echipa de liga a IV-a. Are 15 ani.

 

                                                    Foto: echipa VK Soccer

Cristi Constantin, căpitanul echipei, a venit de la Rapid, de la grupa lui Adrian Dumitru. Fusese scos din lot pentru că se îngrășase. A venit la VK Soccer, a dat probe de joc, a impresionat încă de la primul antrenament, iar după acest moment, în urma unui program bine pus la punct, dar și cu voința fotbalistului, Cristi a slăbit mai bine de 10 kg. Așadar, fiecare copil are o poveste fascinantă. Grupul este cu adevărat unul inedit. Atmosfera este un extrem de relaxată. Asta nu înseamnă că jucătorii nu sunt serioși. Viorel Kraus încearcă să le transmită acel tip de relaxare americană.

De altfel, aici intervine un alt aspect amuzant. Viorel Kraus îmi povestește că mulți dintre fotbaliștii săi îl consideră un antrenor străin. „Am râs când mi-au spus asta: „Domnule profesor, dumneavoastră vorbiți altfel cu noi, ne explicați și vedeți lucrurile în alt mod, diferit față de antrenorii pe care i-am avut și pentru noi sunteți ca un antrenor străin”, își amintește Viorel Kraus.

Club de liga a IV-a cu psiholog

Pentru că este un club ce reunește fotbaliști cu tot felul de probleme personale și situații delicate în familie, VK Soccer este ajutată de un psiholog. Acesta discută cu fotbaliștii, participă la ieșirile în grup organizate de club, iar munca sa se vede. „Ne ajută foarte mult să-i cunoaștem pe copii, dar mai mult de atât ei se cunosc pe ei înșiși”, susține Gabriela Popescu. Sunt mulți care și-au descoperit și alte aptitudini în afara fotbalului.

Acțiunile comune organizate de club sunt numeroase. Jucătorii ies împreună la film, merg la piscină, la teatru, iar aceste acțiuni au loc în mod regulat. Totul este decis în mod democratic. Chiar și echipamentul. Jucătorii votează și construiesc designul echipamentului, care este personalizat complet. Ei votează unde merg în oraș împreună sau la ce competiții participă. „Suntem ca o familie, ne respectăm și e normal să luăm aceste decizii împreună”, spune Gabriela Popescu.

Și cantonamentele sunt inedite. Perioada de pregătire din vara lui 2013 a arătat un pic altfel. Pentru că nu bani de cantonament, s-a ales o variantă de mijloc. După consultările cu jucătorii s-a făcut o pregătire susținută în Parcul Herăstrău. În fiecare zi, jucătorii veneau dimineața cu echipamentul acolo.

                                             Foto: Viorel Kraus Junior și Viorel Kraus Senior


Noi obiective: Cupa Regelui și echipă de fotbal feminin

Din septembrie, când va începe școala, clubul va face recrutări și pentru o echipă de fotbal feminin. O competiție de acest gen va fi organizată de VK Soccer în cadrul evenimentului Cupa Regelui. Familia regală a ales să sprijine această inițiativă a VK Soccer. De altfel, câțiva copii au avut burse din partea Fundației Principesa Margareta.

Cupa Regelui se organizează de două ori pe an: o dată pe 10 mai, de ziua regalității și o dată de ziua regelui Mihai, pe 25 octombrie. „Încercăm să promovăm sportul prin toate mijloacele. Încurajăm sportul în rândul tinerilor, indiferent de clasă, gen, religie”, spune Gabriela Popescu, cea care a devenit de curând și antrenor cu acte în regulă.

  Foto: echipa VK Soccer cu Gabriela Popescu, Doina Cazan și Viorel Kraus

 

Talente și modelator

VK Soccer începe să conteze și când vine vorba de jucători de perspectivă, pentru că până la urmă dincolo de integrarea socială a fotbaliștilor, un obiectiv principal rămâne performanța sportivă. La acest capitol, clubul cu un an vechime se laudă că a format un jucător de liga a II-a, iar alții sunt monitorizați chiar de echipe din străinătate. Marius Cocîrlă, acum la Gloria Buzău, este considerat un produs al clubului.

„A avut tot felul de oferte de a pleca,chiar și din Liga 1, dar a rămas la noi, i-a plăcut aici, s-a antrenat cu noi și când a considerat că pleacă la o echipă unde are șanse să joace, noi i-am dat drumul. Ne-am înțeles perfect și cu el și cu tatăl lui. Sunt niște oameni extraordinari”, povestește Viorel Kraus. Clubul are deja un parteneriat cu fan clubul Fenerbahce, iar Viorel Kraus ține legătura cu oameni importanți de la academii occidentale, precum cei de la Chelsea sau Real Madrid. Nu este de mirare că profesionalismul celor de la club a atras atât de repede.

VK Soccer a adunat mulți jucători refuzați de alte cluburi, din diverse motive. Cel mai important este acela că nu doreau sau nu aveau de unde să dea șpagă antrenorilor pentru a juca. Au fost nevoiți să renunțe la cariera lor în cadrul cluburilor cunoscute precum Rapid, Steaua, Sportul și au dat probe de joc la VK Soccer. Dincolo de selecția sportivă există însă și alte criterii.

Comportamentul este esențial, dar mai contează ceva, școala. În afară de cei care au terminat școala (numărabili pe degete) sunt elevii. „La noi nu rămâi dacă nu urmezi și școala. Este un criteriu esențial. Chiar dacă sunt câțiva care se mai chinuie, noi îi ajutăm. Școala este foarte importantă pentru noi”, spune Gabriela Popescu.

Iar aici intervine prezentarea unui alt membru al clubului, Maximilian Dobrescu, antrenor cu copiii și director sportiv. La 21 de ani, Max a terminat marketingul la ASE, dar are în spate o viață sportivă. A practicat fotbal de performanță și karate. Toți cei care l-au văzut jucând spun că putea evolua fără probleme în prima ligă din România, însă la 16 ani s-a accidentat la coloană și a renunțat la performanță, nu și la fotbal. Acum privește sportul ca pe un mod de educație și nu degeaba s-a alăturat proiectului Universitatea Alternativă. Max este cel care ajută clubul să treacă la un alt nivel și scrie alături de Gabriela Popescu și Viorel Kraus tot felul de proiecte prin care VK Soccer realizează parteneriate și obține fonduri.

 

                                                  Foto: Maximilian Dobrescu

„Desculții” răspund prin fapte

Deoarece pentru mulți este ceva necunoscut, proiectul VK Soccer este tratat cu cel mai mare grad de alteritate. După fiecare eșec în fața celor de la VK Soccer, antrenorii adverși își desființează jucătorii cu expresii de genul „Sunteți niște proști dacă v-au bătut și desculții ăștia!”. Necunoașterea adversarului poate genera frustrări, iar performanțele celor de la VK Soccer au determinat în mod clar multe catalogări precum cea de mai sus. Însă fotbaliștii de la VK Soccer nu pun la suflet aceste etichete nedrepte, ba chiar se amuză pe seama lor.

„Atmosfera este un excepțională. Personal, când am venit aici am găsit o lume nervoasă, iritată. În Statele Unite toată lumea e prietenoasă, cu zâmbetul pe buze, pentru că traiul e altfel. În România era diferit. Am rămas șocat de ce am găsit în fotbal. Chiar la primul meci de juniori am văzut cum un antrenor de pe margine se înjura cu fotbalistul din teren. Am zis că nu se poate. Am vrut să mă întorc în State. Mă gândeam că nu are rost, că e pierdere de timp. Mi-am revenit și treptat am zis că bine că nu m-am luat după cei care încercau să ne descurajeze. În fiecare săptămână era câte cineva din fotbalul românesc care îmi spunea că nu o să reușesc”, își amintește Viorel Kraus.

Și iată că proiectul evoluează, se extinde puțin câte puțin. Fotbalul se îmbină cu educația și capătă noi dimensiuni. Mai nou, fotbaliștii se vor implica într-un proiect cu Special Olympics. Ei, copiii cu probleme, vor fi voluntari pentru cei care au dificultăți și mai mari decât ei. Fotbaliștii de la VK Soccer vor organiza alături de antrenorii lor o competiție sportivă pentru Special Olimpics în cadrul Cupei Regelui, înțelegând chiar deficiențele celorlalți. În plus, fiecare dintre ei a donat câte o sumă de bani pentru cei cu probleme, în condițiile în care mulți au o condiție materială de subzistență. Și astfel, „desculții” din teren își încalță sufletul și spiritul în ceea ce numim maturizare și responsabilitate socială.
 

Sursa foto: facebook VK Soccer și www.maxidobrescu.ro

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Oct. 2023

Boala jocurilor de noroc, ludopatia. Ce soluții există. Mărturia fotbalistului Fagioli, de la Juventus

 Dependența de jocuri de noroc se naște dintr-o tulburare de comportament, iar aceasta implică dependența de pariuri, loterii și de jocuri de noroc.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.