EXCLUSIV / Interviu cu Ciprian Anton, campion la tenis în scaun rulant: „Sportul e mai important pentru persoanele cu dizabilități”

Autor: Pompiliu Constantin

Ciprian Anton este campionul României la tenis în scaun rulant și a acceptat să ne ofere un interviu, care sperăm că va fi un exemplu pentru cei aflați în suferință, dar și pentru cei care mai au nevoie de un argument pentru a face sport.

Povestea sa are ca moment marcant anul 2003, când, lucrând ca dulgher pe acoperișul unei clădiri, Ciprian a căzut de la 7 metri înălțime, pe spate, iar coloana nu i-a rezistat. Suferința s-a transformat în pasiune, pentru sport și pentru ajutarea celor care au întâmpinat aceleași probleme ca și el.

Mai mult, el a infiintat un club sportiv care ajuta persoanele cu dizabilitati, dar si pe cei perfect sanatosi, care insa pana acum nu s-au lasat convinsi sa faca sport. Ciprian Anton are un discurs bine elaborat, iar dincolo de un pasionat de tenis, veți descoperi un om, care în urma accidentului, a practicat mai mult sport decât foarte mulți oameni complet sănătoși.

Știu că timp de aproximativ 2 ani ai stat închis în casă, după accidentul în urma căruia ai rămas imobilizat. Cum te-ai decis să te apuci de sport ?

Ciprian Anton : Am fost spitalizat timp de noua luni si jumatate dupa care am ajuns acasa in Sfantu Gheorghe unde am facut acupunctura si exercitii kinetoterapeutice ca sa-mi salvez musculature bratului drept pe care nu-l mai puteam misca. Am devenit foarte complexat de felul in care mi se transformase corpul si de faptul ca devenisem atat de neputincios si neajutorat fiind mereu dependent de parintii mei. In timpul spitalizarii m-a vizitat o domnisoara in scaun rulat, care lucra pentru fundatia Motivation din Bragadiru-Bucuresti si care m-a invitat sa particip la un stagiu de recuperare activă, destinat persoanelor utilizatoare de scaun rulant.

În 2006 am fost din nou contactat de Fundatia Motivation si in urma discutiilor telefonice cu acestia, am decis sa plec in Bragadiru singur, aici unde urma sa redevin independent. Dupa doua saptamani de stagiu mi s-a propus sa raman si sa activez in cadrul acestei fundatii in calitate de instructor de recuperare activa. Învățam sa utilizam corect scaunul rulant, discutam despre generalitati ale traumatismului vertebro medular, purtam discutii tematice, consiliere psihologica, ne gateam sin e spalam singuri.

Aceasta fundatie a organizat in 2007 o tabara de tenis pentru personae cu handicap locomotor, eveniment la care am participat si eu. M-am simtit foarte bine cu racheta de tenis in mana, desi nu mai jucasem niciodata tenis. In timp, am inceput sa iau parte la o serie de antrenamente alaturi de alti doi baieti in scaun rulant si treptat am luat în serios tenisul. 


Ce înseamnă sportul pentru o persoană cu dizabilități fizice ?

Ciprian Anton : Mie imi place sa spun ca sportul inseamna sanatate pentru oricare dintre noi, insa pentru o persoana cu handicap fizic, sportul inseamna mult mai mult. Sportul pentru noi este un mod de a ne demonstra in primul rand ca suntem capabili sa ne intrecem limitele. O persoana cu dizabilitati are nevoie sa fie apreciata si simte nevoia sa faca orice ca sa-si depaseasca conditia de handicap. Sportul este cea mai frumoasa metoda de comunicare cu alte persoane de alta nationalitate, etnie sau sex.

Faptul ca poti calatori in alte judete, orase sau tari, ne ajuta enorm sa ne deconectam putin de la problemele cu care ne confruntam in fiecare zi. Se aprinde dorinta de competitie, intrecere, victorie. A castiga sau a fi lider intr-un sport pentru o persoana cu dizabilitate motorie sau mentala este ca un razboi castigat. Dintr-o data esti concentrat asupra performantei, asupra mentinerii in clasament si focalizat pe cum sa-ti aperi pozitia castigată.

Din alte puncte de vedere, atunci cand calatorim si socializam cu diferiti indivizi, putem sa aflam despre accesorii sportive de cea mai buna calitate, metode de antrenament, vorbim despre clasamente, performanta, medicina, metode de tratament, legi care privesc persoanele cu dizabilitate, accesibilizari, conducerea unui autovehicul adaptat nevoilor noastre etc.


Care sunt cele mai importante competiții pentru tine ?

Ciprian Anton : Toate, dar mă bucur foarte tare de fiecare data cand joc in turnee internationale, la categoria Main Draw, alaturi de cei mai buni sportiv din lume, profesionisti, unde acumulez puncte importante.

Cât te antrenezi ? Cum arată programul tău de pregătire ?

Ciprian Anton : In ultimii 3-4 ani ma antrenez tot mai des si caut sa aplic metode tactice care imi sunt de folos in turneele la care particip. In Sfantu Gheorghe ma antrenez alaturi de un prieten, Toth Laci, care nu este antrenor si nu are experienta de antrenorat, dar lucram impreuna din 2008 si practic exersam ce vad eu in strainatate sau ce mai vedem pe internet. In timpul verii jucam de aproximativ de 3-4 ori pe saptamana, in functie de vreme. Daca ploua ne antrenam cam de două ori pe saptamana, iar pe timp de iarna ne antrenam in incinta salii sporturilor din Sf Gheorghe.

Sunt perioade din an, cand inainte de un turneu international mai important, merg in Bucuresti si ma antrenez timp de 5-7 zile cu o domnisoara antrenor federal, Roxana Mohanescu. În Bucuresti, lucrez 2 ore pe zi, iar dupa terminarea stagiului de pregatire ma intorc acasa si exersez in continuare tot ce am invatat in Bucuresti. Pastrez legatura telefonica cu antrenoarea din Bucuresti si imi da teme pentru acasa. Am inceput sa comunic prin intermediul internetului cu o domnisoara din Italia care a facut tenis de performanta si care imi scrie metode de pregatire.

Cum te descurci din punct de vedere financiar ? Cine îți asigură deplasările la concursuri ?

Ciprian Anton : Asa cum bine stim cu totii, tenisul este un sport foarte scump daca vrei sa contezi in clasamentul national sau international. Banii pe care-i primesc de la stat in urma instalarii handicapului motor sunt foarte putini si vorbim aici de aproximativ 200 euro pe luna. Am avut insa placerea sa colaborez cu Doamna Sally Wood Lamont, presedintele Comitetului Paralimpic Roman, care m-a sprijinit financiar in aproape toate turneele internationale la care am participat.

In momentul de fata suntem in perioada calificarilor pentru Jocurile de la Rio si bugetul CPR este foarte mic astfel incat, acum sunt nevoit sa imi caut sponsori pentru fiecare eveniment sportiv la care particip. Nici o participare la turnee nu era posibila daca nu gaseam sponsori care sa-mi asigure transportul cu avionul, hotel si taxa de participare. Suma pentru un asemenea eveniment se ridica foarte usor la 600-900 euro. In concluzie, pot spune ca niciodata nu am siguranta aceea ca pot sa particip la 5-6 turnee internationale pe an.

Niciodata nu stiu daca o sa pot merge la pregatire in Bucuresti, la Centrul National de Tenis, pentru ca nu stiu daca-mi pot plati cazarea si combustibilul la masina. Din pacate asta este adevarul, dar cu putin efort reusesc intotdeauna sa ma antrenez sau chiar sa merg la turnee care initial imi par imposibil de atins.

Știu că ai înființat un club sportiv ? Care este scopul său și ce impact are asupra persoanelor cu dizabilități ?

Ciprian Anton : Da, asa este, in 2010 am infiintat impreuna cu alti doi prieteni si asociati Clubul Sportiv “Show Time”. Din momentul in care m-am intors acasa de la Fundatia Motivation, mi-am dorit sa fac ceva pentru persoanele cu dizabilitati din Sfantu Gheorghe: sa ajut prin proiecte ca orasul nostru sa fie mai accesibil, sa aduc informatii noi din Bucuresti, sa transmit legi si chiar sa promovez sportul in scaun rulant.

La initiative colaboratorilor mei, am cazut de comun accord ca eu sa fiu presedintele clubului Show Time, club care este compus din trei discipline sportive: Arte martiale, Bike si Paralimpic. Suntem trei coordonatori de activitate si un trezor. In cadrul departamentului Paralimpic avem legitimate sase sportive utilizatori de scaun rulant care participa anual la Jocurile Nationale, la tenis de masa sau atletism in fotoliu rulant. Imi place sa cred ca am facut cunoscut sportul in scaun rulant aici in oras, prin participarile noastre ca echipa sau individual la mai multe competitii si intreceri sportive in oras.

Ma simt bine ca am reusit sa infiintez acest department si ca avem in componenta clubului sportive cu rezultate frumoase la toate evenimentele sportive din tara. Scopul infiintarii acestui club sportiv a fost si acela de a atrage cat mai multi tineri la sport, miscare, socializare si bineinteles la performanta. Ne laudam in fiecare an cu sportivi de exceptie care au castigat competitii nationale intr-un timp atat de scurt de la infiintarea clubului nostru. Ma bucur ca pot inscrie anual sportivii in scaun rulant la cele mai mari turnee de tenis de masa in scaun rulant. Au inceput sa se gandeasca la performanta, puncte, rivalitate, iar daca dau timpul inapoi cu 2-3 ani … probabil ca atunci stateau in curte si beau bere in fata televizorului sau calculatorului. Ne bucuram de aceste realizari si se pare ca mi-am atins una din dorintele cu care m-am intors de la Fundatia Motivation.

Cum vezi situația sporturilor paralimpice în România ?

Ciprian Anton : Avem in tara sportivi cu dizabilitati capabili sa de performante de exceptie si care participa la competitii nationale si internationale pe mai multe discipline sportive. Din pacate, la noi, la tv si prin ziare se promoveaza non-valori si se vorbeste foarte mult despre fotbal, insa la nivel de tara avem sportive cu dizabilitati care ar putea concura alaturi de cei mai buni sportivi din lume si putini stiu acest lucru.

Observ pe zi ce trece ca nu suntem motivati sa luptam pentru performanta. Ne dorim sa ridicam steagul tarii deasupra capului in strainatate, dar ajungem tot mai rar sa facem acest lucru. Personal m-am saturat sa fim confundati cu Budapesta si nu cu Bucuresti, iar cand ajungem in tari in care nu am mai fost, toti raman uimiti ca si Romania are sportive paralimpici. Tocmai de asta am simtit cu tarie ca trebuie sa schimb cate ceva in tenisul in scaun rulant la noi in tara, desi de multe ori sunt pe punctul de a ceda.

Cum te gandesti sa te implici pentru a imbunatati imaginea tenisului in scaun rulant ?

Ciprian Anton : Am inceput sa fac scoala de antrenori de tenis, la Centrul national de antrenori in Bucuresti, mai am un semestru si la anul, in primavara, voi avea carnetul de antrenor, dupa care, mi-as dori sa am terenul meu de tenis, unde sa pot antrena viitori campioni la tenis in scaun rulant. Sper si vreau sa reusesc, dar singur de fiecare data imi este foarte greu.

Câți sportivi și câte turnee pentru tenisul paralimpic există în România ?

Ciprian Anton : Am organizat in 2012 primul Turneu National de tennis la FRT cu sprijinul Dnei Roxandra Dragomir, eveniment la care au participat 12 sportivi. In 2013 am organizat cea de a doua editie a Turneului National de tennis in scaun rulant, FRT cu sprijinul D-lui George Cosac eveniment la care au participat tot 12 sportivi. Din cei 12 participanti, cam patru sunt orientati catre performanta. Fara materialele necesare si bani pentru deplasari, din pacate nu se poate extinde aceasta arie.

Detaliază-ne costurile practicării acestui sport !

Ciprian Anton : Un scaun de tenis performant depaseste suma de 2000 euro, plus rachete-termobag-mingi si overgripuri peste 1500 ron, iar despre deplasari si turnee am vorbit. Încercam sa organizam cupe si alte evenimente sportive la noi, dar din pacate gasim cu greu terenuri disponibile si un numar mai mare de participanti. Eu totusi sper ca aceste lucruri se vor rezolva, astfel incat sa se joace din ce in ce mai mult tenis in scaun rulant la noi in tara!


Care este sportivul preferat și de ce ?

Ciprian Anton : Dintre romani, imi place Marius Copil, pentru ca a avut o perioada de ascensiune foarte frumoasa si detine un serviciu puternic. La fete, imi place sa le urmaresc pe Simona Halep, Sorana Carstea si Irina Begu. Raluca Olaru ma fascineaza pentru determinare si concentrarea de care da dovada pe terenul de tenis. Ma inspira sa fiu mai concentrat si mai atent la fiecare minge. Din clasamentul mondial imi place sa-l urmaresc pe Djokovic pentru performanta, tarie de caracter, felul in care isi revine spectaculos atunci cand se simte incoltit. Federer imi place pentru eleganta si acuratetea cu care executa loviturile.

Care este principala ta calitate în jocul de tenis ?

Ciprian Anton : Cred ca ma caracterizeaza perseverenta. Mi-a fost destul de greu sa ma antrenez singur, fara tehnician si sa imi caut mereu administratori de terenuri care sa imi permita sa joc pe zgura cu scaunul rulant. Mi-a fost greu sa umblu cu doua scaune rulante dupa mine prin tot orasul pentru o ora de bocanit mingea la un perete stramb. Cred ca joc un tenis elegant, la nivelul meu, si gandesc tactic cum sa imi inving adversarul eficient! Iubesc lovitura de rever cu top spin sau rever slice. Consider ca este o arma redutabila in tennis-ul pe care-l practice.

 

Ce alte sporturi practici, în afara tenisului ?

Ciprian Anton: În anul 2006 am jucat baschet in scaun rulant pentru Fundatia Motivation. Făceam parte din cea mai buna echipa din tara la acea vreme. Am participat la multe Jocuri Nationale unde de fiecare data am avut rezultate foarte bune. Am participat și la atletism si tenis de masa. Am participat de doua ori la marathon de inot 24 ore, eveniment organizat la Brasov. In momentul de fata joc tenis de masa ocazional. În plus, îmi place sa ma relaxez cu prietenii la pescuit, atunci cand programul imi permite.

Ce asteptari ai de la viitor ?

Ciprian Anton: Imi doresc pe viitor sa fac antrenamente de calitate, sa merg zilnic pe teren exact ca si cum as lucra undeva, timp de 8-9 ore. Imi doresc sa fac performanta, alaturi de o echipa de oameni pasionati. Imi place sa visez ca intr-o zi voi avea toate aceste lucruri, dar uneori imi este frica sa nu se intample prea tarziu. Îmi doresc cât mai multe turnee internationale, pentru că trebuie sa acumulam puncte importante pentru calificare la Jocurile Paralimpice de la Rio 2016. Nu mi-as dori WildCard, vreau sa castig calificarea pe teren.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Feb. 2024

VIDEO / Din toată inima pentru Team Romania, melodia care-i va impulsiona pe sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris

 Trupa Voltaj aduce o notă de inspirație și susținere pentru sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Oct. 2023

ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

 India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. 

Autor: Nicolae Comănescu / 13 Oct. 2023

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat 5 sporturi noi la Jocurile Olimpice din 2028

 Jocurile Olimpice din 2028 vor fi găzduite de Los Angeles și vor avea 5 sporturi noi.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!