REPORTAJ EXCLUSIV / Arena de box din Galați, între fier vechi, împădurire și promisiuni electorale

Autor: Maria Sorescu

 Una din investițiile din vremea Guvernului Năstase, neterminată încă de atunci, zace printre buruieni și boscheți, fără a atrage vreun interes din partea municipalității. Este vorba de scheletul Arenei de box, o sală promisă tocmai pentru ca județUl Galați să mai dea măcar un Lucian Bute.

Gardul care o înconjoară este și el mâncat de rugină, iar afișele din campania electorală încă o împrejmuiesc de promisiuni dintre cele mai îndrăznețe. Rugina îți sare în ochi la tot pasul, iar tocmai din motive inestetice clădirea este mai aproape de dispariție decât de finalizare.

Și părerile cetățenilor sunt împărțite. Foarte mulți au uitat ce reprezintă. „E vorba probabil de vreun mall încă neterminat sau de vreo vilă a unui baștan”, îmi spune amuzat un trecător presat de vârsta majoratului, care probabil în 2004, când această construcție începea să prindă contur, începuse să chiulească la orele de educație fizică.

Nu-l poți acuza că nu distinge conturul sau că nu s-a interesat din moment ce autoritățile însărcinate cu găsirea unei soluții par nepăsătoare la întrebările jurnaliștilor referitoare la acest subiect.

Noul primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, a oferit o declarație evazivă: „Am văzut ce este acolo, deja seamănă mai degrabă a pădure. Ar trebui făcută o lucrare foarte serioasă care necesită forţă de muncă şi cheltuieli. Evident, este obligatoriu să o facem şi o vom face. Acolo este o investiţie care e prinsă în acte şi problema ştiţi cum e cu banul public, cu investiţiile. O avem în vedere şi vom acţiona!”, a declarat primarul.

Asta nu-i consolează cu nimic pe galățenii care și-ar fi dorit arena de box. „Știu că se vorbea de ceva ani că va fi o sală frumoasă, unde putem veni cu copiii, unde vor fi gale de box, va fi sală de fitness. Ce puțin asta spuneau oamenii în campania electorală. Cred că i-am întrebat pe câțiva ce se va întâmpla cu locul respectiv și toți aveau planuri mărețe”, se destăinuie posomorât domnul Vasile, profesor de educație fizică în oraș și fost practicant al boxului.

Singurul decis să stârpească hârbul de rugină este şeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, liberalul Săvel Rotaru. „Arena de box este o ruşine, fără a oferi vreun pic de siguranţă. Trebuie să demolăm această hală! Trebuie să punem la pământ acei stâlpi. Construcţia nu poate fi refolosită pentru că nu a fost conservată. Trebuie demolată şi dată la fier vechi”, a declarat preşedintele Comisiei de Urbanism. 

De dărâmat ar fi ușor, dar mai există certitudinea că se va relua proiectul în condițiile în care timp de 8 ani nu s-a mai întâmplat nimic cu această arătare ruginie ? Pare o întrebare retorică, nu ?

Și totuși, oamenii Galațiului vor să vorbească despre asta, ca orice locuitor interesat de situația estetică a orașului. „E greu de spus dacă mai poate fi făcut ceva cu respectivul schelet metalic, eu cred că se mai poate folosi. Oricum, prin oraș circula tot felul de zvonuri că acolo se va construi ba un complex comercial, ba există interese imobiliare. Nu m-ar deranja să se facă aceste lucruri, dar înainte de toate mai avem nevoie de măcar o sală de sport importantă”, spune cu seninătate domnul Ion Nistor între două mistrii la un zid al casei.

Până una-alta Preşedintele Comisiei de Urbanism, Săvel Rotaru se disculpă în continuu și susține sus și tare că el i-a atras atenție de multe ori fostului primar Dumitru Nicolae că trebuie să se ia măsuri în privința Arenei de box. Astfel, mai nou, acestuia i-a venit ideea de a valorifica cele 300 de tone de metal și mizează pe faptul că două macarale pot face treaba. 


Arena de Box este una din celebrele construcții promise la pachet de Guvernul Năstase prin HG nr. 1.099 din 18 septembrie 2003, neterminată și construită în pripă, la fel ca alte obiective sportive ale Galațiului precum Bazinul de înot, propus deja de mai multe ori pentrun reparaţii capitale, şi Stadionul Dunărea, la care s-au băgat sume consistente fără un rezultat notabil dacă ținem seama și de faptul că echipa este aproape radiată din fotbalul românesc.

Consiliile locale erau obligate legisaltiv să păstreze destinaţia imobilelor pentru desfăşurarea activităţilor în sistemul de educaţie fizică şi sport, dar dezinteresul le-a adus în starea actuală, adică una fără perspective. Între timp, populația Galațiului așteaptă soluții și nu promisiuni, pentru că nu știm să se fi prelungit campania electorală atât de mult. Rămâne de văzut ce se va alege de Arena de box: va continua procesul de împădurire (probabil în compensație pentru fenomenul de defrișare din munții României) sau va ajunge fier vechi (ca multe alte construcții metalice de la noi) ?

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Dec. 2023

Victor Osimhen, de la străzile din Lagos la cel mai bun fotbalist al Africii

 Victor Osimhen a fost desemnat fotbalistul african al anului 2023.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.