Simone Biles, uimitoare în concursul de individual compus de la Jocurile Olimpice

Autor: Guy Aka Martial

Simone Biles, care a cucerit titlul olimpic la individual compus la Rio în 2016, dar s-a retras de la Tokyo, cinci ani mai târziu, pentru a-și proteja sănătatea mintală, a revenit cu un succes spectaculos în proba de individual compus la Jocurile Olimpice de la Paris. Deși diferența în fața braziliencei Rebeca Andrade și a compatrioatei sale Sunisa Lee a fost mare, suspansul a existat până la final.

România a fost reprezentată de Ana Maria Bărbosu, care s-a clasat în finala de joi pe locul 17 (52.465 puncte), respectiv de Amalia Ghigoarţă, locul 22 (50.732).

Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și a bifat al patrulea titlu olimpic individual și a doua medalie de aur a săptămânii, după triumful alături de colegele sale în concursul pe echipe.

Cu un punctaj total fenomenal de 59,131 puncte, Biles le-a devansat pe brazilianca Rebeca Andrade (57,932 puncte) și pe compatrioata sa Sunisa Lee (56,465 puncte). Aceasta din urmă câștigase titlul la Tokyo în 2021 în absența superstarului american.

Lideră la finalul primei rotații, Biles a coborât pe locul al treilea după prestația de la paralele, aparatul ei mai slab și singurul la care nu s-a calificat în finala de la Paris. Însă cea mai medaliată gimnastă din istoria Campionatelor Mondiale a fost cea mai puternică la bârnă (14,566 puncte) și la sol (15,066), după ce a dominat clar și săriturile (15,766). 

Campioană mondială la individual compus în 2022 și vicecampioană mondială în 2023, Rebeca Andrade a evoluat la un nivel ridicat, a sperat până în ultima clipă, dar în cele din urmă se mulțumește cu argintul, același metal obținut și la Tokyo.

Jocurile Olimpice nu s-au încheiat pentru gimnaste, iar Biles ar putea realiza aceeași performanță ca la Rio în urmă cu opt ani, când a cucerit cinci medalii, dintre care patru de aur. Americanca va concura în trei finale: sărituri, bârnă (unde a câștigat bronzul la Tokyo), dar și la sol. Este în mod clar cu ochii ațintiți spre alte trei titluri olimpice, pe care are șanse reale să le obțină.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Apr. 2024

Curioasa poveste a torței olimpice

 Chiar dacă flacăra olimpică are rădăcini antice, ștafeta olimpică în sine este o chestiune relativ modernă.

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Aug. 2024

Îndemnurile lui David Popovici și ale antrenorului Adrian Rădulescu pentru copii și părinți

 David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos. 

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Iul. 2024

David Popovici, supersonic ! Românul, campion olimpic la 200 metri liber

 David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice. 

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Iul. 2024

Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, câștigată de China

 Duo-ul de adolescenți Huang Yuting și Sheng Lihao a respectat tradiția chineză a tirului.