OPINIE / Italia, marea dezamăgire a Campionatului European

Autor: Nicolae Comănescu

La fiecare turneu final există o echipă de la care există mari așteptări, dar care dezamăgește. La această ediție germană, Italia se află în această postură. Squadra Azzura a fost eliminată de la Campionatul European, după o performanță care lasă un gust amar și o mulțime de întrebări fără răspuns.

Eliminarea în optimi de către Elveția este un moment de reflecție dureroasă pentru echipa care, nu cu mult timp în urmă, era campioana Europei. Acum, Italia a ajuns să fie „fără picioare și fără suflet”, după cum spun chiar italienii, incapabilă de a lupta și de a răspunde provocărilor unei competiții de asemenea calibru.

Italia a început Campionatul European cu o victorie chinuită împotriva Albaniei, continuând cu o înfrângere dureroasă în fața Spaniei și un egal miraculos cu Croația în minutul 98. Totuși, prestația împotriva Elveției a fost cea mai slabă dintre toate. Italia a arătat ca o echipă de nivel mediu, lipsită de strălucire și de ambiție. În timp ce Elveția a demonstrat dorință și curaj, Italia a fost pasivă și epuizată, fără nicio reacție semnificativă.

Este ușor să căutăm vinovați în astfel de momente, iar degetele vor fi îndreptate atât către antrenor, cât și către jucători. Luciano Spalletti, cu toate că este un tactician respectat, nu a reușit să insufle echipei energia și determinarea necesare pentru a face față presiunii. Tacticile sale nu au avut impactul dorit, iar schimbările nu au adus scânteia necesară pentru a resuscita echipa.

De cealaltă parte, jucătorii par să fi uitat de mândria și spiritul de luptă care i-au caracterizat în trecut. Italia a fost, pe durata întregului turneu, o echipă obosită, lipsită de viziune și de ambiție. Acest eșec al Italiei nu poate fi trecut cu vederea. Este necesar un proces de introspecție și de restructurare, atât la nivelul echipei, cât și al conducerii tehnice. Fanii italieni merită mai mult decât o echipă care cedează fără luptă.

În fotbal și în sport poți să pierzi și se mai întâmplă să pierzi rău. Dar pentru ca acest lucru să nu se mai repete, nu poți să nu-ți înțelegi greșelile, fără a le atribui la ceva sau cineva din afara propriului cerc de responsabilitate. Spalletti s-a lovit de o realitate născută din cultura prea des răspândită în fotbalul italian, cea a alibiului, pentru că întotdeauna este vina arbitrului, a VAR-ului, a calendarului potrivnic, a zilelor de odihnă lipsă.

Este clar că pentru a reveni la nivelul de excelență din trecut, Italia trebuie să regăsească spiritul de luptă care i-a adus succesul în trecut. Aceasta nu este doar o chestiune de strategie și tactici, ci și de inimă și suflet. Fără aceste elemente, viitorul echipei naționale rămâne sumbru. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iul. 2024

Opiniile politice ale lui Koundé și Mbappé în contextul alegerilor din Franța

 ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iul. 2024

Programul sezonului 2024-2025 de fotbal din România. Superliga e gata de start

 Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Iun. 2024

România, printre cele mai susținute echipe de la EURO 2024, spun statisticile

 Aproape 100 000 de fani români au asistat de pe stadion la meciurile echipei noastre naționale la Campionatul European. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iul. 2024

Opiniile politice ale lui Koundé și Mbappé în contextul alegerilor din Franța

 ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iul. 2024

Programul sezonului 2024-2025 de fotbal din România. Superliga e gata de start

 Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.

Autor: Nicolae Comănescu / 30 Iun. 2024

VIDEO / Constatin Popovici, încă un succes spectaculos în seria Red Bull Cliff Diving

 Polignano a Mare a găzduit a treia etapă, una dintre cele mai spectaculoase, a seriei mondiale Red Bull Cliff Diving 2024.