
Autor: Nicolae Comănescu
Fundaşul Jules Koundé, desemnat jucătorul meciului după victoria Franţei cu 1-0 în faţa Belgiei în optimi la Euro 2024, dar și superstarul naționalei Franței, Kylian Mbappé, și-au exprimat opiniile politice în contextul alegerilor parlamentare anticipate din Hexagon. Aceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?
Sportivii beneficiază de o vizibilitate semnificativă și de un număr mare de urmăritori pe rețelele de socializare. Această platformă le permite să ajungă la un public larg și să influențeze opinia publică. Chiar și așa însă este greu de crezut că opinia lor va schimba fundamental soarta alegerilor.
Totutși, multe dintre problemele politice și sociale afectează direct sportivii, fie personal, fie prin comunitățile din care provin. Probleme precum discriminarea rasială, egalitatea de gen și disparitățile economice sunt adesea resimțite profund de sportivi, motivându-i să vorbească.
Sportivii sunt adesea considerați modele. Prin exprimarea opiniilor lor politice, ei pot inspira și pot fi un exemplu, încurajând fanii și urmăritorii să se implice în problemele civice și în lupta pentru justiție socială.
Există o lungă istorie de implicare politică a sportivilor, de la poziția lui Muhammad Ali împotriva războiului din Vietnam până la protestele lui Colin Kaepernick împotriva brutalității poliției. Această tradiție stabilește un precedent și încurajează sportivii contemporani să își folosească vocea.
Mulți sportivi simt o responsabilitate de a-și folosi influența pentru binele comun. Aceasta include advocacy pentru schimbări pe care le consideră benefice pentru societate și pentru comunitățile lor.
Odată cu creșterea conștientizării sociale și a susținerii activismului, sportivii de astăzi se simt mai împuterniciți să își exprime opiniile. Pe de altă parte, reacțiile negative și provocările cu care se confruntă pot sublinia importanța și impactul activismului lor.
Mass-media amplifică adesea opiniile politice ale sportivilor, încurajându-i astfel să își exprime părerile. Acoperirea mediatică poate aduce în prim-plan problemele de care le pasă sportivilor.
Pentru mulți sportivi, exprimarea opiniilor politice este o chestiune de integritate personală. Să rămână tăcuți în fața problemelor importante poate părea un compromis al valorilor și identității lor.
Acești factori se combină pentru a crea un mediu în care sportivii se simt atât împuterniciți, cât și obligați să își exprime opiniile politice, folosindu-și poziția unică pentru a produce schimbări pozitive.
Hansi Flick a preluat frâiele Barcelonei și vine cu o experiență valoroasă la activ.
La fiecare turneu final există o echipă de la care există mari așteptări, dar care dezamăgește.
Aproape 100 000 de fani români au asistat de pe stadion la meciurile echipei noastre naționale la Campionatul European.
De când a fost adus Marius Șumudică la Rapid, rezultatele clubului giuleștean au început să fie din ce în ce mai bune. Totodată, însă, articolele cu și despre Șumudică au devenit la ordinea zilei, uneori nu în avantajul Rapidului. Cum scadența pentru primul obiectiv impus lui „Șumi” se apropie, ne întrebăm ce-a fost bine și ce-a fost rău până acum în mandatul său.
FCSB caută atacant. Nici Rapid nu ar spune nu unuia nou. Craiova tocmai și-a adus unul, dar parcă ar mai fi loc. În acest articol propunem cinci nume interesante și accesibile.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.