Povestea logo-ului NBA si a inspirației sale, Jerry West

Autor: Nicolae Comănescu

Jerry West, sursa de inspirație pentru logo-ul NBA, a murit miercuri, la 86 de ani, știind cu certitudine că el a fost "The Logo", deși nu îi plăcea acest nume.

NBA a refuzat să recunoască faptul că West a fost alesul, inspirația, silueta emblematică dezvoltată în 1969, când West era la apogeul carierei sale cu Lakers. Asta deși designerul logo-ului, Alan Siegel, i-a spus lui Jerry Crowe de la The Times în 2010 că "Este Jerry West".

Siegel era un consultant în identitate de marcă angajat de comisarul de atunci al NBA, J. Walter Kennedy, pentru a crea un logo. Până a ajunge la acest logo, Siegel a fost la rândul său consultat de jurnalistul sportiv Dick Schaap, care i-a oferit acces la arhivele foto ale revistei Sport.

"Am găsit această fotografie cu Jerry West driblând pe teren, iar crescând în New York și tatăl meu având bilete de sezon pentru meciurile de colegiu și profesioniste de la Madison Square Garden, îl văzusem pe West jucând foarte mult", a declarat Siegel.

El a venit cu aproape 50 de modele de logo, câteva inspirate de fotografia cu West driblând făcută de Wen Roberts. Kennedy a ales un derivat al logo-ului de baseball cu culorile sale roșii, albe și albastre all-American.

Mai multe motive se pare că au determinat NBA să nu recunoască de unde a venit inspirația. Unul a fost din cauză că West era alb într-o ligă dominată de jucători de culoare. Al doilea motiv a fost unul financiar, și anume pentru că West ar putea cere drepturi de autor. Există și un al treilea motiv, explicat chiar de Siegel, care spune că NBA vrea să instituționalizeze mai degrabă decât să individualizeze, adică să arate spre un jucător care a inspirat acest logo.

Tocmai această enigmă i-a alimentat celebritatea lui West, deoarece logo-ul respectiv a devenit un simbol atât de omniprezent, clasic și un punct central al identității NBA. În ciuda popularității, West și-a exprimat de mai multe ori nemulțumirea că numele îi este asociat cu acest logo.

"Mi-aș fi dorit să nu se fi aflat niciodată că eu sunt logo-ul", a declarat el pentru emisiunea "The Jump" de la ESPN, în urmă cu mai mulți ani. "Chiar îmi doresc. Am spus-o de mai multe ori, și este măgulitor dacă sunt eu - și știu că sunt eu - dar este copleșitor. Am jucat într-o perioadă în care au început să comercializeze liga. Erau cinci persoane pe care urmau să le ia în considerare, iar eu nu am aflat despre asta până când Kennedy mi-a spus despre asta. ... Din nou, este măgulitor, dar dacă aș fi în locul NBA, mi-ar fi rușine să acționez așa”, a mai spus West..

Nici până în ziua de azi, șefii NBA nu au recunoscut categoric care a fost sursa de inspirație. David Stern a refuzat categoric să facă asta, iar actual boss al NBA, Adam Silver, de 9 ani în funcție, s-a rezumat să afirme că logo-ul „parcă seamănă cu West”.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Mai 2024

Nikola Jokic se alătură granzilor din istoria NBA după al treilea titlu de MVP

 Cu toate că Jokic a strălucit individual, echipa Denver Nuggets are probleme în semifinala Conferinței de Vest.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 02 Iul. 2024

Opiniile politice ale lui Koundé și Mbappé în contextul alegerilor din Franța

 ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Iul. 2024

Programul sezonului 2024-2025 de fotbal din România. Superliga e gata de start

 Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.

Autor: Nicolae Comănescu / 30 Iun. 2024

VIDEO / Constatin Popovici, încă un succes spectaculos în seria Red Bull Cliff Diving

 Polignano a Mare a găzduit a treia etapă, una dintre cele mai spectaculoase, a seriei mondiale Red Bull Cliff Diving 2024.