Autor: Nicolae Comănescu
În campania electorală bucureșteană se vorbește mult despre rechinii imobiliari care au acaparat numeroase zone a căror destinație era alta decât cea pentru construirea de locuințe. Multe dintre aceste spații transformate în clădiri de locuințe sunt fostele baze sportive din perioada comunistă.
Pentru a atrage atenția asupra acestui aspect, Asociația Centrul de Studii Sportul Est European (CS Sportul) a lansat proiectul "Apărați Bazele Sportive Bucureștene".
Antropologul Andrei Mihail și istoricul Răzvan Voinea au prezentat o petiție susținută de antrenorul Mircea Lucescu cu dorința de atrage atenția viitorilor edili și consilieri.
Petiția solicită consilierilor locali și generali, primarilor de sector și primarului municipiului București să blocheze desființarea bazelor și instalațiilor sportive existente, să impună proprietarilor reintegrarea acestora în circuitul public și dezvoltatorilor să asigure astfel de facilități în proximitatea noilor ansambluri construite.
Inițiativa celor de la CS Sportul se bazează pe cercetarea realizată în cadrul proiectului "Stadion de Cartier", care a inclus cartografierea tuturor bazelor și instalațiilor sportive și de agrement din București. Un inventar exhaustiv va fi publicat în toamna acestui an, alături de colectarea documentelor de arhivă care atestă investițiile realizate de statul român în patrimoniul sportiv și de agrement din București.
Bucureștiul, care dispunea de 130 de baze sportive acum 35 de ani, se confruntă acum cu dispariția unora, transformate în centre comerciale, altele în paragină, iar doar o treime mai sunt funcționale.
Scopul proiectului este de a proteja și promova sportul de masă în București, subliniind că acesta este esențial pentru o viață urbană sănătoasă. Proiectul propune o serie de măsuri concrete, printre care renovarea și reintegrarea bazelor sportive în proprietatea autorităților locale, construirea de noi facilități sportive în cartierele defavorizate și elaborarea unor planuri urbanistice care să impună dezvoltatorilor imobiliari construirea de facilități sportive în noile ansambluri rezidențiale.
Petiția poate fi semnată aici.
Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.
Cătălin Cîrjan a semnat cu Dinamo. În urmă cu un an o lăsa pe Arsenal pentru a fi împrumutat la Rapid.
Echipa de fotbal Rapid are un nou președinte.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.