Autor: Pompiliu Constantin
În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. Succesul celor de la Corvinul Hunedoara vine să confirme că nu doar cei mari pot reuși în această întrecere.
Finala Corvinul-Oțelul Galați a fost o delectare. Disputată la Sibiu, în fața unui stadion arhiplin, lupta celor două echipe reprezentând două zone industriale cu tradiție, nu a avut nimic plictisitor. Ba din contră. Am asistat la un meci deschis, cu numeroase ocazii, cu fotbaliști determinați și dornici să arate că această oportunitate nu trebuie ratată. Au fost ocazii, goluri, reveniri și emoții la cel mai înalt nivel.
Unul dintre elementele savuroase ale Cupei stă în propensiunea sa pentru confruntările David vs. Goliat, pe care actualul format al competiției l-a diminuat, însă finala din acest an a reactivat o astfel de ipostază. Corvinul, echipă din liga secundă, a fost plasată împotriva marelui Dorinel Munteanu și a oțelarilor săi, care s-au dovedit greu de bătut în acest sezon. Maxim și trupa sa de cvasinecunoscuți au profitat de oportunitatea de a-și scrie propriile povești de glorie, asemeni unor cavaleri la debut, sfidând așteptările și inscripționându-și numele în istorie.
În ultimii ani, Cupa României ne-a oferit surprize, dar nu de proporțiile celei din acest sezon. De fapt, din 1975, de la Rapidul lui Ion Motroc, o echipă de liga secundă nu mai câștigase Cupa. Florin Maxim a reușit acest lucru cu fotbaliști despre care mulți nu știau mare lucru. Acest lucru confirmă că forța grupului hunedorean a avut prioritate, iar abnegația meci după meci a condus la acest deznodământ magic, miraculos.
Modul în care a decurs această finală nu a făcut decât să sporească dimensiunea specială a câștigătoarei, care a revenit de fiecare dată după ce a fost condusă. Oțelul a beneficiat și de un ușor ajutor al arbitrului, iar faptul că după meci nu s-a mai discutat nimic despre modestul Marcel Bârsan este și datorită faptului că până la urmă Corvinul a triumfat.
Castelul hunedoarean alătură astfel poveștilor cu zâne din Evul Mediu și o poveste fotbalistică de primă mână. Cavalerii lui Maxim au câștigat bătălie după bătălie în fața unor adversari mari, iar în finală nu au lăsat vreun loc de îndoială că ei merită să ridice trofeul. Aceste momente de magie servesc ca o mărturie a spiritului imprevizibil al fotbalului și a faptului că, din când în când, cei mici și necunoscuți se pot afirma prin muncă și unitate.
Va merge această poveste mai departe ? Cu rezultate bune în cupele europene și o promovare în prima ligă ? Ar fi extraordinar pentru magica echipă hunedoreană.
Noua ediţie a Superligii va începe pe 13 iulie.
Cătălin Cîrjan a semnat cu Dinamo. În urmă cu un an o lăsa pe Arsenal pentru a fi împrumutat la Rapid.
Echipa de fotbal Rapid are un nou președinte.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.