Roxadustat, substanța descoperită în corpul Simonei Halep, este o provocare pentru experții antidoping

Autor: Mihai Constantin

Deși definiția din Codul Mondial Anti-Doping descrie mai multe acțiuni și comportamente diferite care pot fi considerate dopaj, în termeni medicali practici, cea mai obișnuită problemă este utilizarea substanțelor interzise și a metodelor interzise.

Pe lista acestor substanțe se află și roxadustat, la care a fost testată pozitiv jucătoarea română de tenis Simona Halep, anul trecut la US Open. Acesta este un medicament antianemie care face şi mai dificilă lupta împotriva dopajului în sport, după cum explică cercetătorul Raphael Faiss, de la Universitatea din Lausanne.

''Roxadustatul nu este nou, a existat de la începutul anilor 2010, dar a fost disponibil doar în Asia. El stimulează corpul ca şi cum ar fi la altitudine şi stimulează urcarea celulelor roşii, producând eritropoetină endogenă'', a explicat expertul elveţian.

Roxadustatul poate fi detectat prin testele antidoping din 2017 și are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, ceea ce complică misiunea ofiţerilor de control antidoping de a îi prinde pe cei care încalcă regulile.

Faiss consideră că sportivii care se antrenează în mod repetat la altitudine pentru doar câteva zile ridică suspiciuni, având în vedere că sunt greu de testat.

Potrivit regulamentului Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), legat de localizare, sportivii trebuie să comunice permanent unde se află, fiind astfel disponibili şi accesibili pentru testare. 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 11 Iul. 2023

David Popovici își urmează pasiunea pentru psihologie și s-a înscris la o facultate de profil

 Încă de la primele interviuri, David Popovici a părut un sportiv aparte.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Autor: Nicolae Comănescu / 13 Iun. 2023

Alergarea a salvat-o de la depresie, mărturisește fosta jucătoare de tenis Monica Puig

 Monica Puig a fost multă vreme în Top 30 mondial

Ştiri recente:

Autor: Dan Voinea / 10 Aug. 2023

Tottenham a acceptat oferta lui Bayern, Kane se mută în Bundesliga

Lukaku ar putea fi înlocuitorul lui Kane la gruparea londoneză.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

Halep a ajns pe locul 574 în clasamentul live WTA!

După US Open 2023, Simona va ieși din ierarhia mondială.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

CSU Craiova a adus un jucător cu aproape 300 de apariții în Serie A

Jasmin Kurtic are 83 de selecții în naționala Sloveniei.