
Autor: Nicolae Comănescu
A doborât recordul mondial de șase ori la săritura în lungime și a fost campion olimpic la Roma în această probă în 1960. Ralph Boston este cel care a reușit aceste performanțe și care s-a stins la 83 de ani.
Au curs omagii pentru americanul care a fost sursă de inspirație pentru zeci de atleți din întreaga lume. Unul dintre ei a fost Carl Lewis, cvadruplu campion olimpic la săritura în lungime, care a spus despre Boston: "Sunt devastat de moartea lui Ralph Boston. În copilărie l-am idolatrizat și a fost o influență majoră în viața mea. Îmi vor lipsi vocea și sprijinul său. A schimbat sportul ca atlet și mentor. Săritori, rețineți-i numele!".
Sportul a pierdut o legendă odată cu moartea lui Ralph Boston, cel mai mare săritor în lungime al epocii sale. Moartea sa vine la doar câteva zile după ce Vira Krepkina, campioana olimpică feminină la săritura în lungime de la aceleași Jocuri din 1960, a murit la vârsta de 90 de ani.
Boston a fost urmașul lui Jesse Owens, care a deținut recordul mondial la săritura în lungime din 1935 până în 1960, cu 8,13 m. Boston a fost cel care a reușit să doboare performanța lui Owens, stabilind noul reper la 8,21 m.
La Walnut, California, pe 12 august 1960, Boston a sărit 8,07 m în a treia încercare, după care a uluit întreaga asistență cu un salt până la 8,21 m în a cincea serie. „Nu credeam că este atât de departe", mărturisea cu sinceritate Ralph Boston.
Doar trei săptămâni mai târziu, la Roma, Boston, în vârstă de 21 de ani, a ieșit pe pistă și a câștigat aurul olimpic cu 8,12 m, o distanță cu care a doborât recordul olimpic al aceluiași Owens, de la Jocurile de la Berlin din 1936.
Cel mai mic din cei 10 copii ai unui unui fermier și meșter, Boston a crescut în Laurel, Mississippi, iar în adolescență a împrumutat uneltele tatălui său pentru a construi o pistă de atletism pe un teren din apropierea casei, inclusiv o groapă de aterizare cu rumeguș.
S-a afirmat repede ca un atlet talentat, dar cu toate acestea, Bolton a simțit din plin violențele Ku Klux Klanului, iar după victoria sa la Roma s-a întors în orașul natal, însă nu putea frecventa decât restaurante și locații ale afro-americanilor. "Eram un cetățean al lumii, dar nu un cetățean al statului Mississippi", avea să afirme el cu tristețe.
După triumful său olimpic de la Roma, Boston a doborât recordul mondial de încă cinci ori. În 1961, a sărit 8,24 m în California, după care a sărit 8,28 m la o reuniune Uniunea Sovietică vs. Statele Unite, de la Moscova.
Sovieticul Igor Ter-Ovanesyan a îmbunătățit recordul lui Ralph Boston în 1962, cu 8,31 m, dar americanul a redobândit prima poziție în 1964, sărind mai întâi 8,31 m la Kingston, Jamaica, apoi 8,34 m la probele olimpice americane din Los Angeles.
În scurt timp, a dus recordul mondial la 8,35 m la Modesto, în 1965, înainte ca Ter-Ovanesyan să-i egaleze performanța în 1967, iar apoi Bob Beamon a dus săritura în lungime la un nou nivel cu o săritură de 8,90 m la Jocurile Olimpice din Mexic din 1968.
Ralph Boston a reușit un set complet de medalii olimpice, deoarece a mai câștigat argintul la JO Tokyo în 1964 și bronzul la JO Mexico City în 1968.
"A fost ușor să-mi închei cariera. Câștigasem un aur, un argint și un bronz în această ordine. Nu există niciun premiu pentru locul patru la Jocurile Olimpice, așa că am spus: Bine, e de ajuns", avea să explice Ralph Boston momentul retragerii din atletism la finalul anilor 1960.
Federaţia Română de Atletism a anunţat că sportiva naturalizată Joan Chelimo Melly a doborât recordul naţional în proba de 10 kilometri.
Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.
Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită
De când a fost adus Marius Șumudică la Rapid, rezultatele clubului giuleștean au început să fie din ce în ce mai bune. Totodată, însă, articolele cu și despre Șumudică au devenit la ordinea zilei, uneori nu în avantajul Rapidului. Cum scadența pentru primul obiectiv impus lui „Șumi” se apropie, ne întrebăm ce-a fost bine și ce-a fost rău până acum în mandatul său.
FCSB caută atacant. Nici Rapid nu ar spune nu unuia nou. Craiova tocmai și-a adus unul, dar parcă ar mai fi loc. În acest articol propunem cinci nume interesante și accesibile.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.