Povestea lui Ralph Boston, unul dintre cei mai mari săritori în lungime din istorie

Autor: Nicolae Comănescu

A doborât recordul mondial de șase ori la săritura în lungime și a fost campion olimpic la Roma în această probă în 1960. Ralph Boston este cel care a reușit aceste performanțe și care s-a stins la 83 de ani. 

Au curs omagii pentru americanul care a fost sursă de inspirație pentru zeci de atleți din întreaga lume. Unul dintre ei a fost Carl Lewis, cvadruplu campion olimpic la săritura în lungime, care a spus despre Boston: "Sunt devastat de moartea lui Ralph Boston. În copilărie l-am idolatrizat și a fost o influență majoră în viața mea. Îmi vor lipsi vocea și sprijinul său. A schimbat sportul ca atlet și mentor. Săritori, rețineți-i numele!".

Sportul a pierdut o legendă odată cu moartea lui Ralph Boston, cel mai mare săritor în lungime al epocii sale. Moartea sa vine la doar câteva zile după ce Vira Krepkina, campioana olimpică feminină la săritura în lungime de la aceleași Jocuri din 1960, a murit la vârsta de 90 de ani.

Boston a fost urmașul lui Jesse Owens, care a deținut recordul mondial la săritura în lungime din 1935 până în 1960, cu 8,13 m. Boston a fost cel care a reușit să doboare performanța lui Owens, stabilind noul reper la 8,21 m.

La Walnut, California, pe 12 august 1960, Boston a sărit 8,07 m în a treia încercare, după care a uluit întreaga asistență cu un salt până la 8,21 m în a cincea serie. „Nu credeam că este atât de departe", mărturisea cu sinceritate Ralph Boston.

Doar trei săptămâni mai târziu, la Roma, Boston, în vârstă de 21 de ani, a ieșit pe pistă și a câștigat aurul olimpic cu 8,12 m, o distanță cu care a doborât recordul olimpic al aceluiași Owens, de la Jocurile de la Berlin din 1936.

Cel mai mic din cei 10 copii ai unui unui fermier și meșter, Boston a crescut în Laurel, Mississippi, iar în adolescență a împrumutat uneltele tatălui său pentru a construi o pistă de atletism pe un teren din apropierea casei, inclusiv o groapă de aterizare cu rumeguș.

S-a afirmat repede ca un atlet talentat, dar cu toate acestea, Bolton a simțit din plin violențele Ku Klux Klanului, iar după victoria sa la Roma s-a întors în orașul natal, însă nu putea frecventa decât restaurante și locații ale afro-americanilor. "Eram un cetățean al lumii, dar nu un cetățean al statului Mississippi", avea să afirme el cu tristețe.

După triumful său olimpic de la Roma, Boston a doborât recordul mondial de încă cinci ori. În 1961, a sărit 8,24 m în California, după care a sărit 8,28 m la o reuniune Uniunea Sovietică vs. Statele Unite, de la Moscova.

Sovieticul Igor Ter-Ovanesyan a îmbunătățit recordul lui Ralph Boston în 1962, cu 8,31 m, dar americanul a redobândit prima poziție în 1964, sărind mai întâi 8,31 m la Kingston, Jamaica, apoi 8,34 m la probele olimpice americane din Los Angeles. 

În scurt timp, a dus recordul mondial la 8,35 m la Modesto, în 1965, înainte ca Ter-Ovanesyan să-i egaleze performanța în 1967, iar apoi Bob Beamon a dus săritura în lungime la un nou nivel cu o săritură de 8,90 m la Jocurile Olimpice din Mexic din 1968.

Ralph Boston a reușit un set complet de medalii olimpice, deoarece a mai câștigat argintul la JO Tokyo în 1964 și bronzul la JO Mexico City în 1968. 

"A fost ușor să-mi închei cariera. Câștigasem un aur, un argint și un bronz în această ordine. Nu există niciun premiu pentru locul patru la Jocurile Olimpice, așa că am spus: Bine, e de ajuns", avea să explice Ralph Boston momentul retragerii din atletism la finalul anilor 1960.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 13 Iun. 2023

Alergarea a salvat-o de la depresie, mărturisește fosta jucătoare de tenis Monica Puig

 Monica Puig a fost multă vreme în Top 30 mondial

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mai 2023

Etiopianul Berihun Yerga a câștigat Semimaratonul București

 Semimaratonul Internațional București a fost o afacere africană. 

Autor: Nicolae Comănescu / 04 Mai 2023

Cazul Tori Bowie și moartea subită la tinerii sportivi

 Campioană mondială la sprint și triplă medaliată olimpică, Tori Bowie a murit la vârsta de 32 de ani. 

Ştiri recente:

Autor: Dan Voinea / 10 Aug. 2023

Tottenham a acceptat oferta lui Bayern, Kane se mută în Bundesliga

Lukaku ar putea fi înlocuitorul lui Kane la gruparea londoneză.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

Halep a ajns pe locul 574 în clasamentul live WTA!

După US Open 2023, Simona va ieși din ierarhia mondială.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

CSU Craiova a adus un jucător cu aproape 300 de apariții în Serie A

Jasmin Kurtic are 83 de selecții în naționala Sloveniei.