SPECIAL / Povestea lui Igor Vîsoțchi, unul dintre cei mai mari boxeri din urmă cu o jumătate de secol, decedat la vârsta de 69 de ani

Igor Vîsoțchi, singurul pugilist care l-a oprit pe triplul campion olimpic cubanez Teofilo Stevenson, a murit la vârsta de 69 de ani.

Vîsoțchi a fost campion al URSS în 1978, dar nu a participat niciodată la Jocurile Olimpice. În istorie au rămas meciurile sale cu Teofilo Stevenson, care a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, Montreal 1976 și Moscova 1980.

Prima confruntare directă a avut loc în 1973, chiar la un turneu în Cuba, Vîsoțchi obținând o decizie favorabilă cu 3-2.

A doua înfrângere a lui Stevenson în fața lui Vîsoțchi a avut loc în aprilie 1976, când sportivul din URSS a câștigat prin KO în runda a treia. Peste șase săptămâni, cubanezul avea să lege o serie de knock-out-uri la Jocurile Olimpice de la Montreal.

Vîsoțchi l-a învins în doar două reprize și pe cel care avea să devină campion american la categoria grea, Tony Tubbs, în 1976. Motivul pentru care Vîsoțchi nu a putut concura la Jocurile Olimpice de la Montreal a fost faptul că s-a tăiat grav la o sesiune de antrenament.

În iunie 1978, Muhammad Ali a efectuat un turneu de zece zile în Uniunea Sovietică și a luptat câteva runde demonstrative împotriva lui Vîsoțchi, la finalul cărora a concluzionat: "Lovește foarte tare".

Vîsoțchi și-a încheiat cariera cu un record de 161 de victorii și 24 de înfrângeri. Deși a fost oprit cu tăieturi, sau uneori învins de un luptător mai tehnic, nu a fost niciodată învins prin KO. Avea reputația unui boxer dedicat, care a fost un model pentru mulți sportivi mai tineri.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Iun. 2023

Arte marțiale. Elemente tehnice de bază și noțiuni de biomecanică, de Petru Viorel Ardelean, carte apărută la editura Pro universitaria

 Autorul, Petru Viorel Ardelean, este lector universitar doctor la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2023

DOCUMENT / Cum arată strategia națională pentru sport aprobată de Guvernul României

 Documentul precizează care sunt sporturile prioritare.

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Apr. 2023

14 competiții internaționale organizate în România, finanțate de la bugetul statului

 Anul 2023 propune mai multe competiții internaționale pe teritoriul României.

Ştiri recente:

Autor: Dan Voinea / 10 Aug. 2023

Tottenham a acceptat oferta lui Bayern, Kane se mută în Bundesliga

Lukaku ar putea fi înlocuitorul lui Kane la gruparea londoneză.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

Halep a ajns pe locul 574 în clasamentul live WTA!

După US Open 2023, Simona va ieși din ierarhia mondială.

Autor: Dan Voinea / 08 Aug. 2023

CSU Craiova a adus un jucător cu aproape 300 de apariții în Serie A

Jasmin Kurtic are 83 de selecții în naționala Sloveniei.