EXCLUSIV / Interviu cu Silviu Lupusavei, creatorul clubului Rising Stars: Baschetul la nivel juvenil nu ar trebui să urmărească doar rezultatele

Autor: Mihai Constantin

Silviu Lupusavei are baschetul în ADN. A jucat timp de 20 de sezoane în prima ligă din România, iar acum conduce un club de baschet privat în Popești-Leordeni, un oraș aflat lângă București. A început baschetul la Rapid, la vârsta de 13 ani, a debutat la seniori la clubul alb-vișiniu, după care a mai îmbrăcat tricoul unor echipe precum Vega Soced Ploiești, Politehnica Iași, Rompetrol București, CSM Constanța, CSM Târgu Jiu, CSM Târgu Mureș și CSM Oradea. Cu aceasta din urmă a și câștigat campionatul în 2015.

A închis cercul la Rapid București, de unde s-a retras din activitatea sportivă. În 2017 a fondat clubul Rising Stars, unde este manager și antrenor și are în plan să crească numeroase generații de baschetbaliști. Aproximativ 200 de copii se pregătesc la clubul condus de Silviu și Alexandra Lupusavei în Popești-Leordeni. Antrenorul ne-a oferit un interviu în care ne-a vorbit despre proiectul Rising Stars și situația baschetului juvenil românesc.

Ziarul de Sport: Ai jucat baschet la nivel înalt vreme de 20 de ani. Cum se vede baschetul zilelor noastre față de cel al perioadei tale ?

Silviu Lupusavei: Sunt de părere că baschetul evoluează constant și la noi și în lume. Nu sunt unul dintre acei foști jucători care spun că "pe vremea mea se juca baschet mai bine, nu ca acum". Nu. Baschetul este mult mai dinamic, jucătorii sunt mai atletici și mai bine pregătiți fizic.

Ziarul de Sport: Ești cunoscut pentru că erai un specialist al aruncărilor de 3 puncte și cu toții admirăm astfel de jucători. Ce îți trebuie pentru a deveni un expert în această privință ?

Silviu Lupusavei: În primul rând trebuie să fii încurajat de la vârste fragede să arunci cu încredere la coș, chiar dacă asta înseamnă că vei pierde anumite meciuri la nivel de juniori. Antrenez copii de șase ani deja și vreau să spun că este de departe cel mai greu procedeu de învățat și consolidat, chiar dacă la prima vedere pare simplu. Din câte am observat în acești șase ani, reușesc să-și facă o aruncare eficientă doar cei care au putere de concentrare, răbdare și perseverență. Și ca să glumim puțin, iți mai trebuie și un antrenor care să-ți împărtășească din propria lui experiență de jucător.

Ziarul de Sport: Ce te-a determinat să creezi un club de baschet privat ?

Silviu Lupusavei: Am creat acest club sportiv în 2017 împreună cu soția mea Alexandra, și ea fostă jucătoare de baschet la CSM Oradea și Rapid București, în primul rând din plăcerea de a lucra cu copiii și dorința de a rămâne aproape de baschet. Totodată, consider că baschetul are nevoie de cât mai mulți foști jucători implicați în sectorul juvenil.

Ziarul de Sport: Ce te-a motivat pe tine ca jucător de baschet ? Ce îi motivează pe copiii pe care tu îi antrenezi să joace baschet ?

Silviu Lupusavei: Plăcerea de a juca baschet a fost principala mea motivație. Să joci baschet într-o sală cu 4000 de spectatori este o senzație unică. În ceea ce-i privește pe copiii pe care eu îi antrenez, toți visează la NBA. Doar că acolo sunt cei mai buni 300 de jucători de pe planetă, iar pentru asta trebuie să muncească mult. Și ca să fii dispus să muncești mult, trebuie să-ți placă baschetul. Așa că ne întoarcem de unde am plecat. Plăcerea de a juca baschet este ingredientul principal.

Ziarul de Sport: Care este jucătorul pe care tu îl admirai și cel pe care îl apreciezi în acest moment?

Silviu Lupusavei: Allen Iverson era jucătorul pe care îl admiram în copilărie, iar din România pe Paul Helcioiu, jucător cu am avut ocazia să joc la Rapid și Rompetrol. Acum urmăresc NBA-ul și sunt la zi cu tot ce se întâmplă pentru a putea face față nenumăratelor întrebări puse de copii despre vedetele de acolo. Trebuie să avem subiecte comune de discuție, iar dacă ele provin din lumea baschetului, mă bucură și mai mult.

Ziarul de Sport: Cum ai caracteriza baschetul la nivel juvenil din România în momentul de față ?

Silviu Lupusavei: Aici este o discuție lungă. Ne-ar trebuie o serie televizată, gen "Tânăr și neliniștit" pentru a puncta toate carențele din baschetul juvenil și pentru a vedea cum le putem rezolva. Aș vrea să încep însă cu ceea ce este bine, și anume faptul că baschetul a ajuns pe locul doi după fotbal ca număr de practicanți la nivel de copii și juniori. Ceea ce mi se pare însă nociv este faptul că este transformat mai mult în business decât în activitate de relaxare. Din această abordare derivă alte probleme și subliniez faptul că se pune preț prea mare pe câștigarea meciurilor și nu pe dezvoltarea corectă a copiilor. Aici suntem toți de vină, cluburi, antrenori, părinți. Cred că trebuie să lucrăm mai mult spre a ne concentra pe plăcerea jocului și mai puțin pe rezultate la acest nivel. Trebuie să pornim cu o viziune pe termen lung, de a dezvolta un copil cu imaginea a ceea ce va fi el peste 4-5 ani, nu neapărat pe rezultatul de mâine sau de săptămâna viitoare. Este și rezultatul important, dar nu crucial.

Ziarul de Sport: Mai joacă copiii baschet în curtea școlii sau între blocuri în România ?

Silviu Lupusavei: În curtea școlii nu au voie. Știu că porțile erau închise pe perioada vacanței, dar se joacă baschet în Romania mai mult ca niciodată și asta ne bucură. Din acest punct de vedere eu sunt optimist.

Ziarul de Sport: Care sunt principalele realizări din activitatea clubului Rising Stars din Popești-Leordeni ?

Silviu Lupusavei: Principala realizare a clubului nostru ține de infrastructură și este finalizarea terenului de baschet acoperit din Popești-Leordeni cu fonduri proprii și cu ajutorul părinților copiilor pe care îi avem. Cu asta ne mândrim cel mai tare. În rest, deși nu țintim în mod exclusiv rezultatele, ne dorim să fim un club competitiv și vă pot spune că avem echipele de U15 ȘI U16 masculin calificate în primele 12 din țară, iar generația de 2012 este fără înfrângere la vârsta lor în ultimii doi ani. Zi de zi ne dorim să fim mai buni.

Ziarul de Sport: Aveți vreun jucător despre care ai putea spune că poate ajunge la nivel înalt ?

Silviu Lupusavei: Este încă devreme de spus, dar sunt mai mulți copii muncitori, ambițioși. M-aș limita să nominalizez doi dintre ei, născuți în anul 2008, pe David Păunescu și Vlad Ciocăzanu, în care avem mare încredere și care încep să confirme. Pentru noi este important ca toți copii pe care îi avem să evolueze de la lună la lună pentru că doar așa ne putem dezvolta.

Ziarul de Sport: Care este principalul neajuns cu care te confrunți ca antrenor sau ca club ?

Silviu Lupusavei: Avem destule neajunsuri, asta și din cauza faptului că suntem un club oarecum nou. În viitor mi-aș dori să atragem alături de noi oameni valoroși, bine pregătiți în ceea ce fac, în așa fel încât să devenim mai specializați. Eu, spre exemplu, mi-aș dori să fiu doar antrenor și să-mi pot permite să renunț la celelalte funcții sau atribuții, de președinte, director tehnic, antrenor secund, șofer, casier, responsabil de marketing, om de serviciu, fochist, organizator de evenimente și tot felul de roluri care consumă și timp și energie. Un alt neajuns este lipsa sălilor de sport. Sper să reușim să mai construim un teren de baschet acoperit în Popești-Leordeni.

Dacă doriți să  știți mai multe despre proiectul Rising Stars, puteți accesa site-ul clubului, cu un click AICI.

De asemenea, dacă site-ul www.ziaruldesport.ro vi se pare că livrează informații utile vouă, vă invităm să ne citiți cât mai des, să ne urmăriți pe rețelele de socializare și să le spuneți apropiaților despre noi. Vă mulțumim.

Sursa foto: Facebook BC Rising Stars
 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.