SPECIAL / Alergi, traiești, împărtășești. Povestea comunității de alergători Share Your Run

Autor: Nicolae Comănescu

“Alergi, traiești, împărtășești. Asta e ideea.” Așa începe descrierea uneia dintre cele mai active comunități de alergători amatori din România: Share Your Run (SYR). Veți spune că deja avem o mulțime de grupuri în acest segment de timp liber, dar cei care se ocupă de SYR spun că această comunitate vine cu ceva diferit.

Conform lui Dan Spătaru, cel care a fondat grupul în 2016, “ideea a venit din dorința de a avea un loc unde pasionații de alergare de oriunde și la orice nivel să-și poată impărtăși turele de mișcare fără a fi judecați sau trimiși la colț. „Share” înseamnă împărtășirea trăirii personale din timpul unui antrenament, atât aspecte tehnice (distanța , timp, puls etc), dar și descrieri creative, poze sau filmulețe, cu bune și cu rele, așa cum le-au simțit “povestitorii”. Pe de altă parte, reprezintă împărtășirea de feedback constructiv pentru ca persoana care îl primește să învețe ceva pentru viitor”.

Lucrurile au demarat în mediul online și au evoluat natural spre o comunitate admirabilă. Pe grup s-a organizat începand din 2017 o competiție la distanță pentru membri, în care aceștia primesc punctaje atât pentru performanțele atletice, dar și pentru modul în care își prezintă antrenamentul. Criteriul prezentării s-a dorit a fi cel care să ofere șanse și unui amator să se poată “lupta” cu performerii.

Astfel, #ligaSYR a evoluat de-a lungul sezoanelor (n.r. un sezon durează 3-4 luni), adunând tot mai mulți participanți. A devenit un etalon al Share Your Run. În prezent, sezonul 16 este în plină desfășurare, iar la linia virtuală de start s-au aliniat peste 100 de participanți. Cu ajutorul unor parteneri din domeniul alergării, membrii comunității pot câștiga premii care să le recompenseze efortul de pe parcursul sezonului.

Perioada pandemiei de Covid 19 a fost una dificilă pentru alergători, atât prin prisma restricțiilor de deplasare, dar și pentru că s-au rărit foarte mult competițiile, unele având doar ediții virtuale. După 2021, unele evenimente nu au mai revenit cu anvergura de dinainte. În acest context, #ligaSYR a fost o alternativă pentru membrii comunității, mulți dintre ei foarte competitivi. Întrecerea internă a grupului SYR a avut continuitate în acea perioadă, principiile și regulamentul mulându-se perfect pe contextul dat.

Chiar dacă ideea de la care a pornit acest proiect a avut la bază interacțiunile online, odată cu creșterea comunității, membrii grupului au găsit oportunități pentru a se întâlni și față în față. Sau mai bine spus, pas la pas. De aceea, începand de anul trecut au apărut alergările de grup organizate săptămânal și reunind tot mai mulți doritori să se antreneze împreună și să socializeze.

Debutul a fost în februarie 2022, în București, după care întâlnirile s-au extins și în alte orașe, în prezent fiind organizate regulat în Capitală, dar și în Brașov, Buzău și Bacău, unde anumiți membri ai grupului se asigură că totul decurge cum trebuie. Cu anumite ocazii, loialitatea participanților este răsplătita prin faptul că pot primi echipament sportiv, înscrieri la curse sau alte premii.

În prezent “boardul” grupului este format din șase membri: Codruța, Amalia, Robert, Steven, Marius și Dan, iar planurile de viitor includ o implicare mai mare în fenomenul alergării din România. Ei își doresc să formalizeze o parte a activității prin fondarea unui club sportiv care să permită legitimarea membrilor, dar și implicarea ca voluntari la competiții sau chiar organizarea anumitor evenimente de profil.

Pe de altă parte, în opinia lor, rolul grupului în comunitate trebuie să fie atât unul de a aduna la un loc oameni cu o pasiune comună, dar și de a oferi o modalitate foarte bună de eliberare psihică, de relaxare după o zi plină. Aproximativ 2000 de pasionați de alergare s-au alăturat acestui demers, care crește de la săptămână la săptămână și adună kilometri și voie bună.

Așadar, dacă doriți să vă alăturați lor, îi puteți găsi pe facebook, cu un click AICI: https://www.facebook.com/groups/657276174438565 

Poate te interesează şi:

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 27 Apr. 2024

Nou record al României pe distanța de 10 km feminin

 Federaţia Română de Atletism a anunţat că sportiva naturalizată Joan Chelimo Melly a doborât recordul naţional în proba de 10 kilometri.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Ştiri recente:

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec. 

Autor: Nicolae Comănescu / 11 Mai 2024

Rețeta pentru promovarea lui Como în Serie A: mulți bani, Fabregas și Henry

 După o absență de 21 de ani, Como a revenit în Serie A.

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Mai 2024

Luptătoarele Kriszta Incze și Cătălina Axente, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris

 România își consolidează prezența la Jocurile Olimpice în concursul de lupte.