ANALIZĂ / Cum depășește un tenismen o criză de performanță ? Cazul Dominic Thiem

Autor: Nicolae Comănescu

Tenismanul austriac Dominic Thiem traversează o perioadă de criză. Cel care era numărul trei mondial în urmă cu doi ani a fost învins de italianul Lorenzo Sonego, cu 7-6 (9/7), 6-2 în primul tur la Miami și a bifat a cincea înfrângere consecutivă.

Ajuns în afara Top 100 ATP, el are doar o victorie în zece meciuri jucate în 2023. Dominic Thiem este plin de îndoieli, iar criza cu care se confruntă este deja a doua de o asemenea magnitudine, după ce anul trecut avea un bilanț de 0-7, culminând cu o înfrângere devastatoare în meciul cu Hugo Dellien la debutul de la Roland Garros.

Asta în condițiile în care Thiem era considerat în urmă cu câțiva ani cel mai bun jucător pe zgură alături de Rafael Nadal.

Ce se întâmplă cu Thiem și cu alți jucători care traversează o perioadă de criză ? Ce e de făcut în astfel de situații ?

În primul rând, să pierzi este foarte frustrant, mai ales după ce ai fost la un nivel înalt și ai niște așteptări de la tine. În tenis, lucrurile acesta se manifestă prin faptul că nu mai lovești mingea la fel de tare ca înainte și simți că există un blocaj mental ce nu poate fi eliminat.

Începi să ai îndoieli, iar aceasta este marea problemă a unui jucător de tenis. Îndoielile îți încetinesc și simțurile. Nu mai urmărești mingea la fel de repede ca înainte și mintea pare că rulează mereu un disc zgâriat.

Se spune că în momentul în care recuperezi încrederea în tine, atunci îți revine și viteza de joc. Cel mai înțelept lucru pentru un jucător într-o astfel de situația are fi să meargă la nivelul Challenger și să încerce să câștige încredere acolo. Treptat lucrurile se reglează, iar, foarte important, acest lucru se întâmplă în cadru competițional.

Un alt aspect la care deja Thiem lucrează este colaborarea cu un psiholog. Cele două aspecte combinate l-ar putea readuce aproape de nivelul înalt la care a evoluat mulți ani, pentru că, din puncte de vedere fizic, Thiem mai poate să arate tenis de calitate.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Apr. 2024

Analiză / Nike se luptă să țină pasul cu concurența

 În industria echipamentului sportiv, a rămâne relevant poate fi o chestiune trecătoare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.