OPINIE / Oina, sport național prin lege. Cât e lovitură de imagine și cât utilitate

Autor: Nicolae Comănescu

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care oina este declarată sportul naţional al României. Dar nu știam asta ? Nu era deja o lege care să declare oina sport național ? Măsura seamănă cu ceea ce Spiru Haret a făcut la finalul secolului al XIX-lea, când împreună cu mai marii din politica românească a decis să aleagă oina ca sport național.

Oina nu era nici cea mai practicată, nici foarte ușor de asimilat sau de popularizat. Proiectul de lege validat pe 14 martie 2023 instituie ziua de 9 mai ca Zi naţională a oinei, dar și obligația Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşură anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional „Redescoperă Oina”.

Problema este că acest program exista deja, stipulat tot printr-o lege, 96/2014, care la punctul al doilea ne vorbește că „Redescoperă oina” este „un program naţional care constă într-un complex de activităţi necesare susţinerii practicării şi promovării jocului de oină”.

Așadar, legea exista, doar că nu era pusă în aplicare. Ceea ce mă face să cred că noua lege nu este decât o lovitură de imagine și o încercare de a trece în cheltuiala statului activitățile de popularizare a oinei. Deși statul susținea prin diverse finanțări de la Ministerul Sportului federația de profil. Și pentru oamenii politici este tot un motiv de laudă, pentru că pot astfel să apară în fața alegătorilor ca buni români.

În plus, ziua de 9 mai se suprapune cu Ziua Europei, ceea ce dă apă la moară naționaliștilor antieruopeni, care au acum o alternativă. Vor putea spune de acum „noi nu sărbătorim Ziua Europei, ci Ziua Oinei, pentru că suntem buni români”. Însă oare nu ar fi fost mai potrivită ziua de 10 mai ? Pentru că primele jocuri de oină de după declararea sa ca sport național la final de secol XIX au fost organizate în cinstea Zilei Regelui.

Astfel, n-ar fi rău ca programul naţional „Redescoperă oina” să înceapă chiar cu aleșii neamului. Mă îndoiesc că prea mulți parlamentari știu să o joace, la fel de bine cum știu a îmbunătăți legi deja existente. Pentru că ceea ce lipsește în comunicatul emis azi este chiar esența. Ce aduce nou în mod concret această lege ?

 

Poate te interesează şi:

Autor: Dan Voinea / 25 Mar. 2023

Acuzat de rasism, Nelson Piquet a primit o amendă record

 Incidentul datează din 2021.

Autor: Dan Voinea / 25 Mar. 2023

Premieră în cariera Soranei. Victorii în săptămâni consecutive cu jucătoare din Top 5 mondial

 Cîrstea s-a calificat lejer în turul trei la Miami.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2023

VIDEO / Madison Chock şi Evan Bates, campioni mondiali la patinaj artistic în proba de dans

 După 12 ani și trei Jocuri Olimpice împreună, Madison Chock și Evan Bates au câștigat primul lor titlu mondial.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2023

CRONICĂ / România dezordonată. Victorie utilă cu Andorra, dar deloc edificatoare

 Naționala de fotbal a României a început cu o victorie în preliminariile Campionatului European. 

Autor: Pompiliu Constantin / 25 Mar. 2023

OPINIE / Ce-au văzut la el ? Florin Bratu, numit antrenor la clubul cipriot Karmiotissa

 Florin Bratu nu se poate lăuda cu vreo performanță notabilă pe la echipele antrenate.

Autor: Dan Voinea / 25 Mar. 2023

Acuzat de rasism, Nelson Piquet a primit o amendă record

 Incidentul datează din 2021.