OPINIE / Oina, sport național prin lege. Cât e lovitură de imagine și cât utilitate

Autor: Nicolae Comănescu

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care oina este declarată sportul naţional al României. Dar nu știam asta ? Nu era deja o lege care să declare oina sport național ? Măsura seamănă cu ceea ce Spiru Haret a făcut la finalul secolului al XIX-lea, când împreună cu mai marii din politica românească a decis să aleagă oina ca sport național.

Oina nu era nici cea mai practicată, nici foarte ușor de asimilat sau de popularizat. Proiectul de lege validat pe 14 martie 2023 instituie ziua de 9 mai ca Zi naţională a oinei, dar și obligația Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşură anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional „Redescoperă Oina”.

Problema este că acest program exista deja, stipulat tot printr-o lege, 96/2014, care la punctul al doilea ne vorbește că „Redescoperă oina” este „un program naţional care constă într-un complex de activităţi necesare susţinerii practicării şi promovării jocului de oină”.

Așadar, legea exista, doar că nu era pusă în aplicare. Ceea ce mă face să cred că noua lege nu este decât o lovitură de imagine și o încercare de a trece în cheltuiala statului activitățile de popularizare a oinei. Deși statul susținea prin diverse finanțări de la Ministerul Sportului federația de profil. Și pentru oamenii politici este tot un motiv de laudă, pentru că pot astfel să apară în fața alegătorilor ca buni români.

În plus, ziua de 9 mai se suprapune cu Ziua Europei, ceea ce dă apă la moară naționaliștilor antieruopeni, care au acum o alternativă. Vor putea spune de acum „noi nu sărbătorim Ziua Europei, ci Ziua Oinei, pentru că suntem buni români”. Însă oare nu ar fi fost mai potrivită ziua de 10 mai ? Pentru că primele jocuri de oină de după declararea sa ca sport național la final de secol XIX au fost organizate în cinstea Zilei Regelui.

Astfel, n-ar fi rău ca programul naţional „Redescoperă oina” să înceapă chiar cu aleșii neamului. Mă îndoiesc că prea mulți parlamentari știu să o joace, la fel de bine cum știu a îmbunătăți legi deja existente. Pentru că ceea ce lipsește în comunicatul emis azi este chiar esența. Ce aduce nou în mod concret această lege ?

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!